Obavijesti

News

Komentari 2

Suđenje Lovri Kuščeviću zbog malverzacija sa zemljištem na Braču nastavlja se u rujnu

Suđenje Lovri Kuščeviću zbog malverzacija sa zemljištem na Braču nastavlja se u rujnu

Bivši ministar Lovre Kuščević može biti zadovoljan današnjim danom pred Županijskim sudom u Splitu. Iskazi svjedoka nisu ga nešto posebno teretili

VIDEO

Lovre Kuščević, bivši ministar optužen za malverzacije sa zemljištem na Braču još dok je bio načelnik Općine Nerežišća, može biti zadovoljan današnjim danom pred Županijskim sudom u Splitu: iskazi svjedoka, ljudi koji su bili uključeni u izradu prvog Prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana Općine Nerežišća za vrijeme njegovog načelnikovanja nisu ga nešto posebno teretili.

Dapače, svjedok Bojan Linardić koji je prije 15-ak godina kao zaposlenik zagrebačke tvrtke koja je putem javne nabave dobila posao pripreme i izrade promjena Prostornog plana općine, zbog čega je nekoliko puta dolazio u Nerežišće te ponekad komunicirao s načelnikom Kuščevićem, a češće s pročelnikom u Općini Svemirom Obilinovićem (koji je također među šestoro optuženih u ovom slučaju), gotovo se šokirao na aluzije da je netko utjecao na njegov posao tj. rezultat. 

Kuščević ima firmu za solare, eterična ulja, uljepšavanje i ronjenje: 'Lagano se mučimo...'
Kuščević ima firmu za solare, eterična ulja, uljepšavanje i ronjenje: 'Lagano se mučimo...'

Izmjene Prostornog plana je zatražila Općina s ciljevima 'preispitivanja usklađenosti postojećeg plana s prostornim planovima višeg reda te zakonima'.

- Jedan od glavnih ciljeva je bilo i proširenje granica građevinske zone. Preduvjet za tako nešto je preko 80 posto izgrađenosti postojećih građevinskih zona, a u naselju Nerežišća je to bilo tako, točno 81,7 posto izgrađenosti što je omogućavalo 20 posto od te površine novih građevinskih zona - pojasnio je svjedok.

Jer, izrada tog Prostornog plana je temelj, po tužiteljstvu, za najmanje tri točke optužnice – po jednoj je Kuščević kupio tri parcele poljoprivrednog zemljišta od sumještana znajući, za razliku od njih koji su mu prodali terene pojeftino, da će ta zemljišta postati građevinska pa je tako sebi i supruzi Zorani koja je nominalno bila kupac pribavio stotine tisuća kuna koristi; zatim da je pogodovao splitskom poduzetniku Anti Marinoviću, inače posljednjem optuženom prema USKOK-ovoj optužnici, tako što mu je u Uvali Grška omogućio prenamjenu iz poljoprivrednog zemljišta u teren pogodna za gradnju i ugostiteljstvo u sklopu OPG-a; te da svoj teren sa štalom prenamijenio u stambenu zgradu.

- Ako Općina kao naručitelj da upute pri izradi Prostornog plana, razumno je tako postupiti. Sve dok se te upute ne kose sa zakonima, prostornim planovima višeg reda ili načelima planiranja tj. pravilima struke. Po mom mišljenju, načelnik Kuščević je za točne parcele zemljišta koje su ušle u građevinsko područje mogao teoretski znati onog trenutka kada smo mi kao ovlašteni izrađivači prvi put poslali u Općinu Nerežišća materijale, odnosno nacrt prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana. O konkretnim česticama koje bi ulazile u novo građevinsko zemljište nisam imao potrebu raspravljati s njim ni s pročelnikom Obilinovićem. Kako bi se to onda radio prostorni plan, kao zbroj želja?! - smireno, suvereno, kao netko tko zna što govori i potpuno vlada materijom odgovarao je na pitanja kako obrane tako USKOK-ovih tužiteljica Bojan Linardić, čija je karijera nedugo nakon ovog projekta otišla izvan privatnih voda.

Nastavak suđenja Kuščeviću za malverzacije sa zemljištem na Braču: 'Lovre je bio glavni...'
Nastavak suđenja Kuščeviću za malverzacije sa zemljištem na Braču: 'Lovre je bio glavni...'

Sigurno nema nikakve veze s ovim slučajem što je napustio zagrebačku tvrtku te se zaposlio pri ministarstvu, potom je neko vrijeme radio u Gradu Zagrebu, da bi se posljednjih godina 'skućio' ponovno u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj.

Prethodno je svjedočio Niko Mrčić, bivši ravnatelj Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Potvrdio je kako su se radile Izmjene i dopune PP Nerežišća te kako općinski načelnik vodi cijeli postupak, makar na koncu dolazi Općinskom vijeću na donošenje, a konačno mišljenje daje resorno ministarstvo. Bilo je određenih problema, nešro se prisjetio svjedok, a nešto su mu pročitale tužiteljice iz prethodnih iskaza: uglavnom se to odnosilo na područje Uvale Grška, odnosno zakonsku mogućnost da se na poljoprivrednom zemljištu od tri hektara legalizira gradnja objekata, prizemlja do 400 metara kvadratnih te tisuću metara kvadratnih podruma za potrebe OPG-a.

Također nije bilo baš najjasnije svjedoku Mrčiću zašto je načelnik Kuščević štalu na svom zemljištu prenamijenio u stambeni objekt kroz 'ispravke greške' kad taj institut nije predviđen za tako nešto, već je trebao ići kroz redovni postupak izmjena i dopuna prostornih planova...

I danas je inače od optuženih bio nazočan samo nekadašnji politički tajnik HDZ-a i ministar u dva resora Lovre Kuščević koji je bio iznimno aktivan, postavljao je pitanja svim svjedocima te se stalno konzultirao s braniteljem. Suđenje se nastavlja nakn ljetne pauze, u rujnu, s tri raspravna dana te novim setom svjedoka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere