Obavijesti

News

Komentari 9

Američkim raketama spržili rusku obranu: 'I dalje im ne daju da koriste one najjače'

Američkim raketama spržili rusku obranu: 'I dalje im ne daju da koriste one najjače'
1

Uništeno oružje nalazilo se u Rusiji, 60 kilometara od linije bojišnice, pa Rusi pretpostavljaju da su Ukrajinci za napad koristili raketni sustav HIMARS. On se i ranije već pokazao kao pouzdan i razoran

VIDEO

Prekrasno gori. To je ruski S-300. Na ruskom teritoriju. Prvih dana nakon dopuštenja korištenja zapadnog oružja na neprijateljskom teritoriju, napisala je jučer na Facebooku ukrajinska potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk.

Prema pisanju CNN-a, američki predsjednik Joe Biden dozvolio je Ukrajini da koriste američko oružje na ruskom teritoriju oko Harkiva, i to u slučajevima ograničenih napada. Jednaku dozvolu dali su Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iako nema potvrde kojim su oružjem uništili sustav ruske protuzračne obrane na području Belgorodske oblasti, ruski izvori pretpostavljaju da je korišten američki višecijevni raketni bacač HIMARS. Naime, S-300 se nalazio otprilike 60 kilometara od trenutne linije bojišnice u sjevernoj Harkivskoj oblasti i više od 80 kilometara od grada Harkova. Ta pozicija je unutar dometa HIMARS-a, ali premašuje domet drugih raketnih sustava koje ukrajinske snage koriste.

Rusi noćas raketirali Dnjipro, među osam ozlijeđenih i beba
Rusi noćas raketirali Dnjipro, među osam ozlijeđenih i  beba

- Ruski izvori će vjerojatno nastaviti karakterizirati svaki uspješan napad u Belgorodskoj oblasti kao napad HIMARS-a bez obzira na sustav koji se koristi - napisali su iz američkog Instituta za studije rata.

Podsjetimo, Ukrajina je mjesecima molila Washington da joj dopusti da američkim oružjem gađa mete na ruskom tlu nakon što je Moskva pokrenula brutalni zračni i kopneni napad na Harkiv. Radili su to jer su znali da bi se brigade mogle povući na rusko tlo kako bi se pregrupirale. Osim toga, skladišta oružja bila su do sada sigurna od napada zapadnim oružjem.

Američko "da" za napad na Rusiju ipak je puno zamki jer su im za tu svrhu zabranili korištenje raketa dugog dometa poznatih kao ATACMS. One mogu pogoditi mete udaljene i 300 kilometara daleko. Umjesto toga, Ukrajina može koristiti samo rakete kraćeg dometa poznate kao GMLRS, koje imaju domet od oko 70 kilometara.

 

VIDEO Ukrajinci zapadnim oružjem uništili moćni rusku sustav: 'Baš je divno gorjelo'
VIDEO Ukrajinci zapadnim oružjem uništili moćni rusku sustav: 'Baš je divno gorjelo'

- Ti prekogranični udari GMLRS-a omogućit će Ukrajini pogoditi neke ruske baze, zapovjedne i kontrolne centre, kao i skladišta opskrbe. To neće zaustaviti, nego zakomplicirati ruske vojne operacije u smjeru Harkiva - rekao je za CNN Franz-Stefan Gady s Međunarodnog instituta za strateške studije.

Zbog ovakvih napada Putin je nedavno rekao da bi odluka mogla dovesti do "ozbiljnih posljedica", posebno za "male i gusto naseljene zemlje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Kremlj: 'Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura'
ODNOS EUROPE S RUSIJOM

Kremlj: 'Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura'

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako smatra da je Europi potrebna "nova sigurnosna arhitektura" i da će to u budućnosti zahtijevati puno truda

Ukrajina tajanstvenim snažnim oružjem razara duboko u Rusiji. Digli u zrak tisuće tona streljiva
VELIKE EKSPLOZIJE

Ukrajina tajanstvenim snažnim oružjem razara duboko u Rusiji. Digli u zrak tisuće tona streljiva

Ukrajinci najvjerojatnije koriste svoju najnoviju eksplozivnu bespilotnu letjelicu - "raketni dron" Paljanicu na mlazni pogon, no za to još uvijek nema potvrde
'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'
PORUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a