Obavijesti

News

Komentari 9

Aba iz 'Bajke': Uz ovog psa još više uživaju u vrtićkim danima

Aba iz 'Bajke': Uz ovog psa još više uživaju u vrtićkim danima
6

Četveronožna pomoć: U zagrebačkom vrtiću Bajka djeca na raspolaganju imaju terapijskog psa, labradoricu Abu. Iako sva djeca vole Abu, ona ne zalazi u grupe gdje su djeca alergična na dlaku

VIDEO

Djeca maze Abu, pričaju s njom i igraju se. Na taj način potičemo njihovu međusobnu interakciju, empatiju i odgovornost. Ne možemo zamisliti da Aba nije dio našeg vrtića, rekla je Vesna Hrvoj (61), ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka.

Već dvije godine u njezinu vrtiću djeca na raspolaganju za rad i učenje imaju rehabilitacijskog psa, trogodišnju labradoricu Abu. Ravnateljica je u srpnju prije dvije godine pokrenula poseban program za djecu s elementima autizma. Kroz radionice je roditelje educirala o tom programu, a svaki put su dolazili i psi iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča, s kojom Vesna surađuje već godinama.

U nekoliko navrata u vrtić je došla i Aba sa svojom socijalizatoricom. Tako su je Vesna i djeca upoznali.

- Aba je bila trenirana da bude obiteljski pas koji upozorava na dijabetes i hipoglikemiju jedne djevojčice. Ta obitelj ju je udomila, no nakon mjesec i pol vratili su je iz nekih svojih razloga - prisjetila se Vesna Hrvoj.

Aba je nakon toga završila u udruzi, gdje nisu znali što će i gdje s njom preko ljeta. Tad ju je Vesna odlučila preuzeti.

- Kad je došla k meni, pala mi je na pamet ideja da Aba radi u vrtiću. Grad Zagreb mi je dao potpunu potporu i objeručke prihvatio prijedlog. Od tada sa stopostotnom sigurnošću znam, Aba je stvorena za taj posao - rekla je Vesna.     

Labradoricu su u vrtiću počeli trenirati za rad s djecom. Vesna je s Abom hodala po vrtićkim grupama, a u više navrata bila je i u grupama gdje su djeca s autizmom, uz koje se Aba pokazala nevjerojatno uspješnom.

- Trenirali smo Abu, a istodobno i odrađivali dio programa s djecom. Cijelo smo vrijeme pratili rezultate. Kad smo na kraju godine sumirali rezultate, vidjeli smo da smo uz Abinu pomoć kod djece s autizmom postigli rezultate koje ni jedan defektolog ili terapeut ne bi postigao kroz verbalne naloge ili motivaciju. Svi smo bili oduševljeni - prisjetila se Vesna. Kroz brojne susrete terapijskog psa i djece, Vesna, baš kao i ostalo osoblje vrtića, neprestano radi na uspostavljanju međusobnog kontakta između psa i djece. Aba svojim djelovanjem motivira djecu na određenu ili pojačanu komunikaciju, koja je kod autističnih osoba specifičan problem.

Vesna i Aba zajedno su radile s grupom autistične djece kako bi položile ispit kao terapijski pas i voditelj. U toj grupi su, tvrdi Vesna, postigle nevjerojatno.

- Djeca su se dogovarala što će raditi s Abom, pjevala su, strpljivo čekala na svoj red, igrala se u grupama, a ne pojedinačno, kako autisti inače rade. Aba je na poligonu išla ispred svih i pokazivala im što trebaju raditi. Penjala se po penjalicama i provlačila ispod prepreka, a djeca su je spremno slijedila. Dakle, masu tih nekih stvari i aktivnosti koje su kod autistične djece problem uz Abinu smo pomoć uspješno prevladali - ponosno nam je ispričala Vesna. Dodala je da na početku ipak nisu sva djeca bila oduševljena Abinom pojavom i asistencijom. Kad je Aba došla u vrtić, jedan dječak nije htio ući u prostoriju gdje je ona bila, a drugi se plašljivo skrivao u potpuno udaljenom kutu prostorije, izolirao se i bio na sigurnoj udaljenosti od Abe. Na kraju školske godine prvi je dječak grlio Abu i nije se htio rastati od nje. Drugi dječak je, navela je Vesna, sam spontano došao do Abe.

- Tad smo na njegovu licu prvi put vidjeli osmijeh. Svi skupa potpuno smo se naježili od sreće - rekla je Vesna.

U vrtiću Bajka labradorica Aba svakodnevno dolazi na posao. Određenim danima s Vesnom ide po vrtićkim grupama. U dogovoru s voditeljicama grupe dogovara se što će se raditi i razgovarati. Ako se ne ide u dječje grupe, Aba vrijeme provodi s Vesnom u uredu i u šetnji vrtićom. Svi zaposlenici potpuno su ludi za labradoricom.

- Jednom sam s domarom išla u nabavku potrepština za vrtić, a Abu ostavila kod tajnice. Na povratku smo svratili do malog objekta vrtića. Na ulazu me spremačica pitala gdje je Aba i zašto sam došla bez nje. Zamolila me da je idući put obavezno povedem. Toliko je zapravo prirasla srcu i odraslima - prisjetila se Vesna. Vrtić Bajka na zagrebačkoj Trešnjevci jedini je sa službenim terapijskim psom, no Vesna se nada da će se to u budućnosti promijeniti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio