Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Shutterstock
MLADI U FOKUSU

Županija kao primjer drugima: 'Ulaže se u obrazovanje i kvalitetu života djece i mladih'

Osječko-baranjska županija prednjači u ulaganjima u obrazovni sektor, uključujući gradnju novih škola i sportskih dvorana. Redovito provode programe za mlade i prva su županija koja je uvela besplatne školske obroke za djecu

Sadržaj donosi: Osječko-baranjska županija

Jedna od naših županija koje se izdvajaju kao predvodnici u području obrazovanja, ali i kvalitete života općenito, jest Osječko-baranjska županija. Ondje se mogu pohvaliti značajnim ulaganjima u obrazovni sektor, infrastrukturu, a redovito provode i sustavne programe stipendiranja učenika i studenata. O nekim od najvažnijih obrazovnih projekata i inicijativa koje provodi Osječko-baranjska županija u proteklih nekoliko godina razgovarali smo s Mirandom Glavaš-Kul, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade. 

Kontinuirano ulaganje u obrazovanje

Od svih hrvatskih županija, Osječko-baranjska prednjači po broju škola koje provode eksperimentalni program cjelodnevne nastave  u koji je uključeno 13 osnovnih škola. 

- Naša se županija istaknula prijavom 13 matičnih i 16 područnih škola, što čini 21% ukupnog broja odabranih škola, čime je izravno pridonijela pokretanju projekta. U pilot projekt uključeno je 2299 učenika u našoj županiji, a trenutačno radimo na daljnjem stvaranju kvalitetnih materijalnih uvjeta za nastavak projekta, što podrazumijeva novu opremu, vozila i infrastrukturne radove – rekla nam je pročelnica. 

Ulaganja u obrazovni sektor se nastavljaju, a neki od najvažnijih projekata i inicijativa u koje je Županija uložila u proteklih nekoliko godina svakako su, dodaje pročelnica, izgradnja i opremanje Srednje škole Donji Miholjac, a u tijeku je i izgradnja I. gimnazije u Osijeku, koja obuhvaća novu školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke i prometne te zelene površine. 

- Županija kontinuirano izdvaja sredstva za radove i nabavu opreme za osnovne škole, pa od investicija možemo izdvojiti izgradnju i opremanje četiriju novih nastavno-športskih dvorana. Naša je županija od 2017. godine realizirala čak 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene,  među kojima je najviše osnovnih i srednjih škola. Također, od školske 2002./2003. godine provodimo stipendiranje učenika i studenata . Tako je samo u prošloj školskoj godini Osječko-baranjska županija dodijelila 161 stipendiju ukupne vrijednosti 171.200,00 eura u kategorijama: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa – navela je pročelnica. 

Županija dodjeljuje i potpore za poslijediplomski studij te osigurava sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Posebnu podršku osiguravaju i darovitim učenicima te su u prošle dvije godine realizirali projekt „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“. Projektom su ojačani kapaciteti institucija osnovnoškolskog obrazovanja, kao i STEM vještine odgojno-obrazovnih djelatnika. 

- U našoj županiji imamo uspostavljen Centar izvrsnosti u području elektrotehnike i računalstva u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek koji provodi programe namijenjene učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta uz financijsku podršku županije. U tijeku su pripreme za uspostavu četiriju novih centara izvrsnosti u područjima STEM-a, društvenih znanosti, umjetnosti i deficitarnih strukovnih zanimanja kako bismo dodatno razvijali darovitost učenika u različitim područjima te tako pridonijeli ranom otkrivanju darovitosti i interesa naših učenika, te povećanju broja stručnjaka u specifičnim područjima, kao i ostanku mladih u našoj županiji i gospodarskom razvoju regije. Novi centri izvrsnosti otvaraju svoja vrata od 2024./2025. školske godine – kaže sugovornica i dodaje da na području županije imaju uspostavljene i centre kompetentnosti -  Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek te Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. 

Kako bi se nagradilo i potaknulo učenike i nastavnike mentore, od prošle je školske godine pokrenut projekt „Nagrađivanje izvrsnih učenika i nastavnika mentora Osječko-baranjske županije“ za koji se svake godine osigurava 100.000 eura.

Navedenim ulaganjima i mnogim manjim projektima koje provode županija i škole povećava se, dodaje sugovornica, kvaliteta prostornih, materijalnih i ljudskih kapaciteta osnovnih i srednjih škola, što rezultira većim zadovoljstvom učenika, zaposlenika školskih ustanova i roditelja. 

Primjer dobre prakse

Svjesni nejednakih financijskih mogućnosti, kao i postojanja obitelji koje ne mogu osigurati sredstva za školsku prehranu svoje djece, a potaknuti željom da svi učenici osnovnoškolskog uzrasta imaju osiguran najmanje jedan kuhani obrok na dan, Osječko-baranjska županija je prva županija koja je uvela besplatne obroke za djecu u osnovnim školama.

- Na inicijativu tadašnjeg župana Ivana Anušića, od 1. siječnja 2018. godine, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, pokrenuli smo projekt 'Školski obrok za sve'. Osim toga, cilj je projekta bio usmjeravanje učenika, nastavnika i roditelja k zdravoj prehrani te osnaživanje lokalnih proizvođača i prerađivača hrane. Projekt je obuhvatio oko 18.000 učenika i više od 40 domaćih proizvođača, a provedbu je prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao primjer dobre prakse i pokrenulo projekt sufinanciranja školske prehrane učenika na nacionalnoj razini – ističe sugovornica. 

Ove je godine Osječko-baranjska županija Europska regija sporta što doprinosi povećanom interesu potencijalnih domaćih i stranih ulagača i strateških partnera za ulaganje u sadržaje vezane uz sport, zdravlje i fizičku aktivnost, kao i prekograničnu suradnju te jače povezivanje s drugim regionalnim i europskim regijama, gradovima i općinama.

- Vjerujem kako ćemo aktivnostima vezanim za Europsku regiju sporta približiti sport djeci i mladima te ih potaknuti na uključivanje u sportske aktivnosti, ali i povećati interes posjetitelja i građana za korištenje sportskih sadržaja te pokretanje programa, investicija i aktivnosti usmjerenih prema sportu, zdravlju i tjelesnoj aktivnosti, a samim time pridonijeti smanjenju pretilosti i brojnih zdravstvenih problema koji nastaju kao posljedica pretilosti – kaže pročelnica Glavaš-Kul.

Važnost edukativnih projekata

Ove je godine Osječko-baranjska županija domaćin još jednog projekta. Riječ je o projektu 24sata Budi chef škole, koji će biti u prošlogodišnjoj pobjedničkoj školi, OŠ Milka Cepelića u Vuki. Ovakvi su edukativni projekti važni, slaže se i pročelnica, jer osim važnosti besplatnih obroka, jednako je važno da taj obrok bude zdrav i nutritivno prihvatljiv. 

- Mnoga istraživanja posljednjih godina stavljaju nas u sam vrh u postotku pretile djece, mladih i odraslih na nacionalnoj razini, a znamo da pretilost uzrokuje mnogo zdravstvenih, ali i društvenih problema. Zbog toga nam je vrlo važna i promocija zdravih prehrambenih navika, a uključivanje učenika u osmišljavanje i pripremu zdravog obroka najbolji je način promocije. Sudjelovanjem u ovom projektu učenicima postaje jasno da je uravnotežena prehrana vrlo važna i da imaju mogućnost izbora namirnica koje će koristiti u pripremi obroka – ističe sugovornica.

Osim ulaganja u obrazovanje i sport, na razini županije ulažu u poboljšanje kvalitete života građana, a poseban naglasak stavljen je na mlade. 

- U siječnju 2024. godine Osječko-baranjska županija, u suradnji s udrugama DKolektiv i PRONI Centar započela je provedbu projekta „Mladi u fokusu: regionalni program za mlade Osječko-baranjske županije“ s ciljem razvoja odgovarajućih strategija, politika i programa usmjerenih poboljšanju kvalitete života i položaja mladih na području županije. Dovršetkom ovog projekta krajem 2024. godine Osječko-baranjska županija će biti jedna od rijetkih regionalnih samouprava koje imaju Program za mlade – istaknula je Glavaš-Kul.

U izradi Nacrta Programa sudjeluje oko 40 stručnjaka te veliki broj mladih osoba kojima je Program i namijenjen. Mjere i aktivnosti bit će osmišljene u područjima zdravlja, obrazovanja, rada, demografije i aktivnostima u zajednici kako bismo programom odgovorili na potrebe mladih ljudi, osnažili ih te im stvorili preduvjete za kvalitetniji život i ostanak na istoku Hrvatske.

Sadržaj donosi: Osječko-baranjska županija

Komentari 4

VIDEO

Iako nema izričitih pravila, neke osnove ipak  postoje: Kakav je dress code poželjan u školi?
NEKOG REDA MORA BITI

Iako nema izričitih pravila, neke osnove ipak postoje: Kakav je dress code poželjan u školi?

Je li u školi mjesto crop topovima, poderanim trapericama i eksplicitnim natpisima na majicama? Djeca i tinejdžeri imaju pravo na izražavanje svojeg stava kroz odjeću, ali granica stila i ukusa je tanka

'Prihvatila sam izazov i seksala sam se dva puta dnevno. Evo što sam zaključila na kraju...'
KOLIKO SEKSA JE PREVIŠE?

'Prihvatila sam izazov i seksala sam se dva puta dnevno. Evo što sam zaključila na kraju...'

Te sam ga večeri pokušala nazvati zbog telefonskog seksa, ali on je bio na kasnoj večeri. Mislila sam pokušati ponovo masturbirati, ali bila sam previše umorna. Pokušaj da se seksam dva puta dnevno nije bio lagan
Severina za 24sata: Nikad više neću u Srbiju dok je diktator na vlasti od kojeg bježe i Srbi
ZAUSTAVLJANJE NA GRANICI

Severina za 24sata: Nikad više neću u Srbiju dok je diktator na vlasti od kojeg bježe i Srbi

Nikad mi se ovako nešto nije dogodilo; ni u Americi, ni Kanadi, ni Švicarskoj, a pogotovo u zemljama regije, jer me svi smatraju svojom, kaže nam Severina