Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
RECEPT ZA PRSTE POLIZATI

Znate li što ćete kuhati za blagdane? Istra i Kvarner tad najviše uživaju u maneštri

Jela koja su se nekad tradicionalno pripremala za blagdane i danas se mogu naći na stolu mnogih Hrvata. Badnjak je u Istri i na Kvarneru obično rezerviran za maneštru, bakalar i posutice, a na Božić se jedu purica, cukerančići i povetice

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Za većinu je Božić doba u kojem se bližnji okupljaju, provode vrijeme jedni s drugima, jačaju obiteljske odnose te se povezuju i cijene važne ljude u životu. A najljepše je što svaka obitelj - bila ona toga svjesna ili ne - ima neke svoje blagdanske tradicije. Bez obzira na to je li riječ o provođenju dana u pidžamama, ušuškavanju na kauču uz vatru i gledanju božićnih filmova ili pak o kićenju božićnog drvca, klizanju i odlasku na misu, jedno je sigurno - u to se vrijeme stvaraju najtoplije uspomene. I nemaju samo obitelji božićne tradicije, već i cijele regije, pa tako primjerice Istrijani između Božića i Sveta tri kralja te u tjednu nakon Nove godine imaju običaj koledanja. Muškarci obilaze kuće ili sela pjevajući prigodne pjesme kako bi čestitali blagdane, a domaćini ih časte i daruju vinom, kolačima, kobasicama i jajima.

A ono što sigurno većina nas svake godine najbolje pamti je blagdanska gozba. Složit će se mnogi s tim da smo narod koji najviše voli pojesti i popiti. I baš zato se u to doba prave najfinija slana i slatka jela. Bili vjernici ili ne, Badnjak je obično rezerviran za posna jela i jela od ribe, a za Božić većina uživa u bogatom objedu s nezaobilaznim pečenjem i kolačima. 

At,Home,Family,Decoration,Gift,Box,In,Background,On,Festive

Pogledamo li Istru i Kvarner, ondje se za Badnjak uglavnom pripremaju pečena morska riba, bakalar, riblje juhe i različite bezmesne pašte. Pritom su njihova najpoznatija tradicionalna jela maneštra sa slanutkom, posutice, odnosno domaća tjestenina koja se poslužuje uz bakalar, salsu i kupus te bakalar i broskva na padelu, to jest dinstani kupus s krumpirom. Često se pripremaju i slane srdele te supa (jelo od vina, kruha i šećera).

Za Božić će stanovnici Istre i Kvarnera ispeći puricu, teletinu ili odojka, kupus s mesom, fuže, a često i domaći kruh. Od kolača se na stolu mogu pronaći fritule, cukerančići, povetice, kiflice, roščići, kroštule, čupavci, orahnjače ili biskupski kruh (biskvit sa suhim voćem).

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto s istarskog i kvarnerskog blagdanskog stola, isprobajte recept za maneštru sa slanutkom, grahom i kukuruzom :

 

Maneštra od slanutka, kukuruza i graha

Vrijeme pripreme: 1 h i 15 min.

Sastojci: 

  • 1 glavica luka 
  • 2 mrkve 
  • 125 g Istarske kobasice 
  • 80 g S-BUDGET suhe slanine 
  • 1 režanj češnjaka 
  • S-BUDGET suncokretovo ulje 
  • 150 ml SPAR Premium umaka od rajčice 
  • 400 g DESPAR slanutka 
  • 240 g S-BUDGET smeđeg graha                
  • 200 g kukuruza            
  • 1/2 žličice sušenog origana                    
  • 1/2 žličice sušenog bosiljka 
  • svježi peršin                                                  
  • sol 
  • papar 
  • voda   

Priprema:

  1. Nasjeckajte glavicu luka, mrkvu narežite na kockice. 
  2. Istarsku kobasicu narežite na kolutiće. Suhu slaninu narežite na kockice, a češnjak na četvrtine. U sjeckalici izmiksajte slaninu, češnjak i manju šaku svježeg peršina u pešt. 
  3. U širi lonac dodajte kobasice i dvije žličice pešta pa pirjajte dok ne počnu puštati masnoću. Dodajte malo suncokretovog ulja kako bi se sve povezalo.                  
  4. Ubacite luk i pirjajte oko 5 minuta, a zatim dodajte i mrkvu te pirjajte još nekoliko minuta.
  5. Potom posolite i popaprite pa dodajte sušeni origano i bosiljak. Ulijte umak od rajčice i podlijte vodom, toliko da sve namirnice budu prekrivene. Kuhajte oko 1/2 sata. 
  6. Slanutak i smeđi grah ocijedite pa dodajte u lonac. Kuhajte 20-ak minuta, ubacite kukuruz i kuhajte još 5 minuta.
  7. Izvadite dvije-tri grabilice za juhu povrća iz lonca i izmiksajte štapnim mikserom pa vratite u lonac i promiješajte kako bi se maneštra zgusnula. Dodajte još žlicu-dvije nasjeckanog svježeg peršina i promiješajte.
Pronađite najbolje recepte i inspiracije na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 2
Razgovarali smo s filipinskim radnicima. Otkrili su što ih motivira da ostanu u Hrvatskoj
NOVA RADNA SNAGA

Razgovarali smo s filipinskim radnicima. Otkrili su što ih motivira da ostanu u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je posljednjih nekoliko godina zabilježen velik porast radnika iz Azije, a kad je riječ o broju radnika, prednjače Nepal, Indija i Filipini. U razgovoru s dvojicom Filipinaca doznali smo čime ih je Hrvatska posebno osvojila
Zagrepčanin objašnjava kako je smanjio račune za plin i struju. Saznajte kako i vi to možete
OSVOJITE SOLARNU ELEKTRANU

Zagrepčanin objašnjava kako je smanjio račune za plin i struju. Saznajte kako i vi to možete

U želji da više ne ovise o promjenama na tržištu električne energije, građani se odlučuju za ugradnju solarnih elektrana. Koliko je uštedio ugradnjom solara, doznajte iz iskustva Damira Ćurkovića iz zagrebačke Dubrave
Uspješni lideri su fleksibilni, spremni na promjene i emocionalno inteligentni
KONFERENCIJA STARTOVER

Uspješni lideri su fleksibilni, spremni na promjene i emocionalno inteligentni

Kakvog zaposlenika žele kompanije, do sada je definirano mnogo puta, a na konferenciji Startover 7. studenog tražit ćemo odgovor na pitanje kakvog lidera žele današnji zaposlenici