Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Zdrave i praktične: Upecajte 4 recepta za jela sa sardinama

Powered by Podravka

Zdrave i praktične: Upecajte 4 recepta za jela sa sardinama

Ribu je preporučljivo jesti barem dva puta tjedno, a plava riba posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako pripremiti jela s ukusnim i praktičnim sardinama

Riba je važna namirnica u mediteranskoj prehrani, ali i u svakom uravnoteženom jelovniku, te je preporučljivo jesti je barem dva puta tjedno. Ova kvalitetna namirnica sadrži visokovrijedne bjelančevine i esencijalne aminokiseline koje podržavaju rast i razvoj organizma, glavni je izvor omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju oksidativni stres u organizmu i čuvaju zdravlje srca.

Iako su omega-3 masne kiseline prisutne u plavoj i bijeloj ribi, više ih se može pronaći u plavoj. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako ukomponirati plavu ribu u svoj jelovnik. Izabrali smo sardine, koje su bogate proteinima, kalcijem i vitaminom D, kojeg sadrže dvostruko više nego jaja i koji je neophodan za dobro stanje organizma.

Fresh,Sardines.,Fish,With,Vegetables.,Mediterranean,Fish,On,Plate

Sushi sa sardinama

Sushi je posljednjih godina postao svojevrstan gurmanski hit na našim prostorima. Ovo tradicionalno japansko jelo zahvalno je za kombiniranje više vrsta riba, a mi vam donosimo recept za pomalo drugačiju kombinaciju - sushi sa sardinama. 

Potrebne su vam dvije konzerve sardina, oko 300 grama riže, 10 grama šećera, 45 ml vinskog octa, četiri omota od suhih algi, mrkva, mladi luk i svježi krastavac. Otopite šećer u octu pa ga umiješajte u vruću rižu, zatim sve ostavite da se ohladi. Na svaki omot od algi stavite četvrtinu riže pa zatim nanižite sardine i povrće te zamotajte i poslužite uz sojin umak ili neki drugi umak po želji.

Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena
Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena

Uštipci sa sardinama

Uštipke svi volimo još od malih nogu, a sada je idealna prilika da ih probate u novoj verziji - sa sardinama. Ako vam je dosadilo pripremati uvijek istu smjesu, sada u nju možete dodati sardine i začine koji će ovo jelo podići na sasvim novu razinu. U receptu chefa Ivana Pažanina pogledajte kako od brašna, kvasca, jaja, piva, sardina i začina, možete dobiti jelo kojim će svi ukućani biti oduševljeni. Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji ne iziskuje mnogo vremena, upravo ste ga našli!

Pokretanje videa...

Uštipci sa sardinama 01:34

Bruschette sa sardinama i mladim lukom

Za ljubitelje hrskavog imamo prijedlog sa zapečenim kruhom ili tostom na maslacu. Postupak je jednostavan - najprije prepržite kruh i, dok je još topao, po njemu utrljajte češnjak i dodajte maslac. Zatim stavite rajčice i tanko narezan svježi krastavac i sve posolite. Nastavite stavljanjem sardina i sitno nasjeckanog mladog luka, a za kraj pospite sezamovim sjemenkama, dodajte papra i malo limunova soka. Po želji možete dodavati i izbacivati sastojke, pa tako probajte kombinaciju sa zapečenim paprikama ili crvenim lukom.

Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno
Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno
Smoked,Sprat,Fried,Sandwiches,With,Boiled,Egg,,Tomato,,Cucumber,And

Viška pogača sa sardinama

I za kraj, vrijeme je da upalite pećnicu. Dizano tijesto te fini nadjev od rajčice, luka i sardina zaslužni su za najfinije morske okuse viške pogače. Za tijesto iskoristite glatko brašno, žlicu šećera, kvasac i 50 ml maslinova ulja. Za salsu su vam potrebne dvije konzerve sardina u maslinovu ulju, luk, pelete, bijelo vino, češnjak te od začina sol, papar, šećer, peršin, kopar i malo motara. A za pripremu pogledajte u videu kako to radi Ivan Pažanin.

Pokretanje videa...

Pogača s Evom na viški način 01:47

To su samo neke od ideja kako iskoristiti ovu malu ribu koju treba jesti naveliko te u organizam unijeti potreban vitamin D, kojeg slobodno možemo nazvati i vitaminom Mediterana.

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Sardine po Pažaninu: Otkrijte kako popularni chef priprema ove zdrave i ukusne ribe!
DONOSIMO RECEPTE

Sardine po Pažaninu: Otkrijte kako popularni chef priprema ove zdrave i ukusne ribe!

Sardine sadrže dvostruko više vitamina D od jaja, prirodan su izvor kalcija te su bogate omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo dva jednostavna recepta sa sardinama u pripremi chefa Ivana Pažanina
Sitne ali bitne: Evo zašto ovih 5 namirnica trebamo češće jesti
ŠTO ČEKATE?

Sitne ali bitne: Evo zašto ovih 5 namirnica trebamo češće jesti

Ako želite učiniti pozitivne pomake u svojoj prehrani, predlažemo vam pet namirnica koje su često zaboravljene, a zapravo su prave nutritivne bombe. Lako su dostupne, a njihove prednosti za zdravlje su neizmjerne
Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno
DONOSIMO RECEPTE

Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno

Crno vino najčešće se dodaje u umake s tamnim mesom ili gulaše, dok se bijelo uglavnom koristi za riblja jela. Saznajte koja su pravila pri kuhanju s vinom te pogledajte recept za pripremu sardina s vinom i konjakom