Ne morate biti grill majstor da biste pripremili čuvena BBQ rebarca u američkom stilu. Sve što vam treba su kvalitetno meso, strpljenje, volja i dobar roštilj, a ostalo već imate u kuhinjskom ormariću
Tako lako: Ispecite sočna i meka svinjska rebarca na grillu
Powered by PEVEX
Ako je američka kuhinja po nečemu poznata, onda su to sigurno BBQ rebarca s grilla. Iako ih znamo pripremati u pećnici i zaista mogu biti za prste polizati, rebarca (ili rebrica) s grilla naprosto su nešto drugo. Budući da je sezona roštiljanja i službeno počela, donosimo vam prilično jednostavan recept za pripremu sočnih i mekih rebaraca u američkom stilu koja će vas totalno raspametiti. Iako se njihova priprema čini kompliciranom, zapravo nije nikakva znanstvena fantastika. Za pripremu ovih rebaraca ne trebate biti grill majstor - sve što vam treba je malo strpljenja i volje, dobar komad rebara i kvalitetan roštilj, a začine i sastojke uglavnom već imate kod kuće.
Odabir i priprema mesa
Za savršena rebarca s roštilja vrlo je važan odabir mesa. Naime, postoji više vrsta rebara i sva se razlikuju okusom, teksturom i načinom kuhanja, odnosno pečenja. Zato su za roštilj najbolji izbor tzv. baby ribs, odnosno leđni dio rebra, a prepoznat ćete ih po tome što su manja i kraća. Baby ribs imaju mekše meso, za razliku od trbušnih rebara (eng. spare ribs), koja su veća, tvrđa i mesnatija. Zato su baby ribs puno bolja na roštilju jer im je potrebno manje vremena za termičku obradu.
Prije nego što počnete sa začinima, potrebno je ukloniti membranu s unutarnje strane rebara kako bi začini mogli prodrijeti u meso. Osim ako to već nije učinio mesar, s jednoga kraja rebara nožem zarežite između membrane i mesa kako bi se dio membrane odvojio. Uzmite papirnati ručnik, kojim ćete dobro uhvatiti membranu, i povlačite prema drugom kraju rebara dok je potpuno ne skinete. Na kraju vam još preostaje odrezati eventualne dijelove mesa i masti koji vise s rebara kako ne bi zagorjeli tijekom pečenja.
Začini
Za ukusna rebarca ključni je dio dobro začiniti meso i ostaviti ga barem nekoliko sati u hladnjaku kako bi se svi okusi dobro proželi, a poželjno je ostaviti ga i tijekom noći. Možete koristiti sve začine koje inače volite na mesu ili ih imate u kuhinji te se poigrati okusima, zapravo je sve stvar preferencija. Ovo je naš prijedlog:
- pola šalice smeđeg šećera (može i obični ako nemate smeđi)
- 3 žlice soli
- 2 žlice mljevenog crnog papra
- 1 i pol žlica kumina u prahu
- 1 i pol žlica mljevene crvene paprike
- 1 i pol žlica kajenskog papra
- 2 žlice mljevene gorušice
- 1 i pol žlica češnjaka u prahu
Začine dobro promiješajte u zdjeli, a potom rebra potapkajte papirnatim ručnikom koji će upiti svu nepotrebnu vlagu s njih. Zatim pospite začine po rebrima i rukama ih dobro utrljajte s obje strane dok ne prekrijete svaki dio. Ostatak začina možete spremiti u staklenku i čuvati za sljedeći put. Naravno, preferirate li ljuta jela, slobodno u mješavinu dodajte i chilli u prahu te druge začine koje preferirate ili pak izbacite ono što ne volite. Začinjena rebra polegnite u posudu i ostavite u hladnjaku barem dva sata.
Barbecue umak
Dok začini na rebrima čine svoje, pripremite barbecue umak, kojim ćete ih premazati tijekom pečenja. Postoje razne varijacije ovog umaka, a za naš prijedlog trebat će vam:
- 2 šalice kečapa
- pola šalice smeđeg šećera
- pola šalice jabučnog octa
- pola šalice meda
- 1 žlica Worcester umaka
- 1 žlica soli
- 2 žlice mljevenog papra
- 2 žlice dimljene paprike
- 1 žlica iscijeđenog limuna
Sastojke pomiješajte u posudi i stavite na vatru dok umak ne zakipi. Povremeno miješajte i pustite ga da krčka na laganoj vatri oko 15 minuta. Prije korištenja umak je potrebno pustiti da se ohladi i postigne sobnu temperaturu, a potom ga možete čuvati u hladnjaku. Naravno, i ovdje se možete poigrati sastojcima i dodati po želji malo senfa, umaka od rajčice ili Tabasco umaka. Pred kraj kuhanja probajte umak i, ovisno o tome volite li slađi, kiseliji, slaniji ili ljući, dodajte još meda, octa, soli ili ljutog umaka. Poigrajte se začinima i sastojcima dok ne napravite umak baš po svom guštu.
Grilanje
Sad kad ste sve pripremili i rebra su odstajala upijajući začine, vrijeme je za grill. Da bi rebarca bila savršena, treba vam dobar roštilj i potrebno ih je peći u dvije faze - prvo u aluminijskoj foliji, a potom izravno na roštilju (najbolje na onom s poklopcem, ali poslužit će i onaj bez).
Najprije pripremljena rebra omotajte većim komadom aluminijske folije (ili dvama većim komadima) tako da nigdje nema otvora kroz koji bi para mogla izaći; u suprotnome se rebra neće kuhati jednako. Pripremite vatru i, kad se napravi dobra žeravka, stavite rebra s folijom na roštilj, ali ne izravno iznad vatre nego uz rub roštilja. Imate li električni roštilj, temperatura bi trebala biti oko 150 stupnjeva. Rebra kuhajte u foliji od dva i pol do tri sata tako da ih svakih pola sata hvataljkom okrenete na drugu stranu. Imate li roštilj s poklopcem, slobodno ih poklopite tijekom kuhanja.
Nakon što su rebra kuhana, maknite ih s roštilja i izvadite iz folije. Jednu stranu dobro premažite pripremljenim barbecue umakom i vratite rebra na namašćeni roštilj tako da namazana strana legne na rešetku roštilja. Pecite ih tako desetak minuta, ali i dalje ne izravno iznad izvora topline nego u sigurnom kutu kako ne bi zagorjela. Premažite i drugu stranu rebara umakom i nakon deset minuta okrenite. Ponovite sve još jednom (premažite i preokrenite) - rebarca bi trebala biti gotova za 20-30 minuta, ovisno o njihovoj debljini. Kad rebra dobiju lijepo zapečenu i hrskavu koru, a kosti sa strane strše iz mesa te se lako odvajaju, znači da su gotova i spremna za posluživanje.
Sad kad znate da zaista nije teško pripremiti ova rebarca, budite chill, spremajte grill i uživajte u okusima roštilja!
Za pripremu ukusnog mesa najvažnije je imati dobar i kvalitetan roštilj - zato bacite oko na ponudu Pevexa u webshopu i pronađite idealan za sebe!