Stalno ste na dijeti, a kilogrami ne idu dolje? Možda u sebi imate višak 'debljajućih bakterija' | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: PR
PREPOZNAJTE IH NA VRIJEME

Stalno ste na dijeti, a kilogrami ne idu dolje? Možda u sebi imate višak 'debljajućih bakterija'

Uloga crijevnog mikrobioma može nam pomoći da shvatimo zašto se kilogrami često vraćaju nakon dijete. Uz pravilnu prehranu koja podržava zdrav mikrobiom, možemo stvoriti temelje za dugoročno održavanje zdrave tjelesne težine

Sadržaj donosi: AllergoSan

Naša crijevna flora, poznata kao mikrobiom, sastoji se od različitih vrsta bakterija koje igraju ključnu ulogu u probavi hrane, apsorpciji nutrijenata i održavanju ravnoteže u tijelu. Kada se odlučimo za dijetu koja uključuje restrikciju određenih skupina namirnica, kao što je slučaj s Keto, Atkins ili UN dijetom, mijenjamo sastav i raznolikost našeg mikrobioma.

Naime, to dovodi do neravnoteže u crijevnoj flori, što može utjecati na naš metabolizam i dugoročnu kontrolu težine. Kako točno crijeva i crijevne bakterije utječu na našu kilažu i koja je njihova uloga kod debljanja, odnosno mršavljenja, otkrila nam je globalno poznata stručnjakinja za crijeva mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan, svjetski poznatog centra kompetencije za istraživanje mikrobioma. 

Svatko od nas ima drugačiji mikrobiom

Osobe koje se žele riješiti viška kilograma, najčešće pribjegavaju strogim dijetama i vježbanju, što je uobičajena preporuka kad se vodi bitka s kazaljkom na vagi. No, iako je u većini slučajeva ta bitka uspješna, nekima to i ne polazi za rukom, a evo i zašto. 

- Crijeva su organ koji ima najveću kontaktnu površinu s vanjskim svijetom i svime što konzumiramo. Tijekom života probavni sustav mora preraditi otprilike 40 tona hrane i 60.000 litara tekućine, osiguravajući milijarde različitih mikroorganizama koji se brinu da naš probavni i imunosni sustav ispravno funkcionira. Mikrobiom je kod svakog čovjeka drugačiji, baš kao otisak prsta. Međutim, znanost je pokazala da osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju različitu crijevnu floru od osoba koje se ne moraju boriti s kilogramima. Crijevne bakterije su ključ ne samo dobrog imuniteta i raspoloženja, već i naše težine – pojašnjava Frauwallner. 

Allergosan

Kako bismo održali zdrav mikrobiom, važno je usvojiti uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima, voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama jer ove namirnice pružaju hranu za "dobre" bakterije u crijevima. Potrebno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju prerađene hrane, zasićenih masti i šećera, jer takva prehrana potiče rast "loših" bakterija koje mogu negativno utjecati na metabolizam i kontrolu tjelesne težine. 

- Bakterije u crijevima mogu se podijeliti u dvije glavne skupine: firmikute i bakteroide. Bakterije firmikuti osigurale su nam opstanak i preživljavanje još u kamenom dobu na način da su pohranjivale svaku kaloriju čak i iz teško probavljive hrane, kako bismo imali izvor energije za teška vremena. Bakteroidi su bakterije koje podržavaju put do željene figure, odnosno izbacuju višak kalorija iz tijela. U zdravoj crijevnoj flori firmikuti i bakteroidi su u međusobno uravnoteženom omjeru 2:1, dok kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, udio firmikuta može biti višestruko veći i može dosegnuti čak 2000:1 – ističe sugovornica. 

'Programirajte' svoja crijeva 

Upravo zbog prisutnosti firmikuta u crijevima, dodaje Frauwallner, njihovi vlasnici dobivaju znatno više energije iz hrane. Taj „skriveni“ izvor energije može biti odgovoran za dodatnih 15% dnevnog unosa kalorija, a iako to ne zvuči puno, u situacijama kad se događa previše često može nas dovesti do toga da više ne možemo zakopčati omiljene traperice. 

- Ako primjećujete mali ili nikakav utjecaj zdrave prehrane na tjelesnu težinu ili vam je poznat jo-jo efekt nakon završene dijete, te mislite da se debljate čak od samog pogleda na hranu, velika je vjerojatnost da u crijevima imate višak debljajućih bakterija. Međutim, mnogo je ostalih općenitih znakova da crijevna flora nije u ravnoteži, poput nadutosti, grčeva, poteškoća sa stolicom, opstipacije, dijareje i slično – ističe sugovornica. 

Young,Sick,Woman,With,Hands,Holding,Pressing,Her,Crotch,Lower

Osim prehrane, redovita tjelesna aktivnost, adekvatan san i smanjenje stresa također mogu pozitivno utjecati na raznolikost mikrobioma i pomoći vam održati zdravu tjelesnu težinu.

- Međutim, u užurbanoj svakodnevici, vrlo često je teško održati standard uravnotežene prehrane, i osigurati dovoljno kretanja. Dodatno, svakodnevni kontinuirani stres troši naše dobre bakterije, a još ako morate uzimati neke lijekove, gotovo je sigurno da crijevne bakterije viču „upomoć“. Jedan od najljepših savjeta koji mogu dati, a koji me oblikovao i privatno te odredio moj poslovni životni put je – nadoknadite dobre bakterije u crijevima jer će to imati višestruke dobrobiti za vaše zdravlje – savjetuje Frauwallner. 

Zdravlje počinje u crijevima

Frauwallner upozorava da, ako ranije spomenute bakterije firmikuti, prevladavaju u crijevima, niti najstroža disciplina oko izbora jelovnika ili plana vježbanja neće previše pomoći, no ono što svakako može pomoći su, kaže, dodaci prehrani. 

- Kad je riječ o programiranju prema željenoj figuri, savjetujem uzimanje sinbiotika OMNi-BiOTiC® metabolic. Posebno odabrani sojevi bakterija u sinbiotiku OMNi-BiOTiC® metabolic istiskuju te uzročnike nagomilavanja dodatnih kalorija i osiguravaju uravnoteženi odnos bakterija u crijevima. Kako biste povećali količinu bakteroida koji izlučuju šećer iz organizma, nahranite one bakterije koje laskaju figuri jabučnim pektinom, sadržanim u dodatku prehrani OMNi-LOGiC® JABUČNI PEKTIN. Ova vrijedna vlakna imaju svojstvo bubrenja u želucu i crijevima što omogućuje osjećaj veće sitosti te dodatno hrane naše dobre bakterije zadužene za mršavljenje – ističe Frauwallner. 

Na ovaj način, dakle, osiguravate put do svoje željene figure, a istovremeno doprinosite i svom općem cjelokupnom zdravlju. A zdravlje, zaključuje naša sugovornica, počinje upravo u crijevima. 

- U crijevima svaki čovjek ima oko 3 kilograma bakterija i upravo u tom organu živi 10 puta više bakterija nego što imamo vlastitih stanica. Sva trenutna velika istraživanja pokazuju da je naša bakterijska flora presudna za to hoćemo li ostati zdravi do starosti ili ćemo prerano razviti rak, artritis i dijabetes ili ćemo umrijeti od srčanog ili moždanog udara. Dobrim bakterijama želimo osigurati da se bolesti uopće ne razviju i da se do starosti osjećamo aktivnima i vitalnima– kaže na kraju mag. Anita Frauwallner.

Mag. Anita Frauwallner osnovala je Institut AllergoSan 1991., a s godinama je postao vodeći svjetski centar za istraživanje mikrobioma i utjecaja dobrih bakterija na zdravlje. Kao rezultat tih istraživanja nastao je brand sinbiotika OMNi-BiOTiC®, koji predstavlja sinbiotike za različite potrebe, koji su znanstveno dokazani. OMNi-BiOTiC® je danas probiotički brand broj 1 u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te među prva 3 na svijetu*. Postoji preko 120 provedenih i više od 40 znanstvenih studija u tijeku, koji su pokazatelj znanstveno dokazane kvalitete i vjerodostojnosti sinbiotika OMNi-BiOTiC®, koje svakodnevno prepoznaju milijuni korisnika u preko 40 zemalja diljem svijeta.

*IQVIA OTC Global Insights 2022, 03D5 ANTIDIARR MICRO-ORGANISMS, 03F1 PROBIOTICS DIGEST HEALTH, IQVIA OTC Audits / Public Price in EUR / MIO

Sadržaj donosi: AllergoSan

Komentari 12

VIDEO

Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte!
PUTOVANJE KROZ OKUSE

Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte!

Mnoge su se zemlje razvijale pod utjecajem raznih kultura, što se itekako dobro vidi kad pogledate u jelovnike s najpopularnijim jelima određene nacije. Tako smo ovaj put odlučili zaviriti u autohtona jela Austrije, Slovenije i Hrvatske

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti

U potrazi za učinkovitim strategijama mršavljenja, mnogi se okreću jednostavnom i pristupačnom rješenju: hodanju. Upamtite, svaki se korak računa i male promjene mogu vremenom dovesti do značajnih rezultata
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu