Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
VIŠESTRUKE PREDNOSTI

Sport koji ne poznaje godine: Poboljšajte koordinaciju, koncentraciju i disanje

Penjanje jača ruke i podlaktice, bicepse, ramena, vrat, gornji i donji dio leđa, trbušnjake, gluteuse, bedra i listove. Međutim, osim što je ovaj sport jedan od najboljih treninga za cijelo tijelo, penjanje je vrlo korisno za mentalno zdravlje

Sadržaj donosi: Shopaj24

Nekad su ga smatrali nekonvencionalnim i opasnim hobijem, no posljednjih dvadesetak godina sportsko penjanje sve više ulazi u mainstream. Ova moderna sportska disciplina, koja se trenira i na otvorenom i u urbanijem formatu u zatvorenom prostoru, svoje je puno priznanje stekla na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, pridruživši se olimpijskom programu kao novi sport.

Danas postoji više od 25 milijuna penjača u oko 150 zemalja diljem svijeta - s čak 39% penjača mlađih od 18 godina, prenose službene stranice Olimpijskih igara. Saznajte zašto je ovaj sport postao toliko popularan i gdje ga možete iskušati u Hrvatskoj. 

Training,At,The,City,Climbing,Gym.,A,Strong,Woman,Climbs

Zdravstvene dobrobiti

Sportsko penjanje zabavna je i uzbudljiva fizička aktivnost s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje. Ono pomaže u izgradnji snage cijelog tijela i u izgaranju kalorija, to jest u gubitku i održavanju tjelesne mase. Istodobno se poboljšavaju kardiovaskularno i respiratorno zdravlje, mišićna izdržljivost te pravilno držanje, što je posebno naglašeno za penjače koji su prethodno mnogo vremena provodili sjedeći. Pozitivan je utjecaj vidljiv i u izgradnji ravnoteže, snage i fleksibilnosti.

Ipak, ovdje nije riječ samo o fizičkoj aktivnosti. Mnogi penjači zapravo opisuju ovaj sport kao 80% mentalnog i 20% fizičkog napora jer penjanje uključuje sposobnosti rješavanja problema, djelovanja, koordinacije i planiranja, što omogućuje penjačima da poboljšaju svoje kognitivne sposobnosti s mišićima. Tako je, primjerice, jedna studija otkrila da dvosatno penjanje povećava kapacitet radne memorije za 50%. Upravo se zbog toga penjanje razlikuje od bilo kojeg drugog sporta.

S obzirom na to da je prilikom penjanja potrebno usredotočiti svoj um na pokrete koji se trebaju izvesti, penjanje čini ljude svjesnijima i prisutnijima. Ono može također pomoći kod prevladavanja strahova od visine, pada i gubitka kontrole, može smanjiti stres, izgraditi samopoštovanje te blagotvorno djelovati na simptome depresije

Ova aktivnost ima i socijalnu crtu jer penjanje zahtijeva timski rad. Zbog toga se mogu poboljšati komunikacijske vještine i povjerenje te sklopiti prijateljstva.  

Silhouette,Male,And,Female,Hikers,Climbing,Up,Mountain,Cliff,.

Vrste penjanja 

Prema Hrvatskom sportsko penjačkom savezu (HSPS), sportskim se penjanjem u Hrvatskoj možete baviti u ukupno 12 sportsko penjačkih dvorana te na mnogobrojnim prirodnim penjalištima, od kojih je vjerojatno najpoznatije Nacionalni park Paklenica.

Kao jedno od najboljih europskih planinarskih područja i kultno mjesto za ljubitelje sportskog penjanja, na pakleničkom penjalištu, koje je uređeno u karbonatnim stijenama i koje se proteže duž morske obale, postoji gotovo 600 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina, tako da svaki penjač - početnik ili napredni - može pronaći ponešto za svoj užitak. Najpopularniji je uspon na Anića kuk, najznamenitiju stijenu u Hrvatskoj. 

Uz to, u širem splitskom području te otprilike isto toliko u Istri postoji čak više od 1200 penjačkih smjerova. A ako biste se ovime željeli redovito baviti, učlanite se u jedan od hrvatskih klubova za sportsko penjanje.

Climber,Teenage,Boy,In,Protective,Helmet,Jumping,On,Vertical,Cliff

Priprema je vrlo važna

Ipak, koliko je god ovaj sport uzbudljiv, koristan za cjelokupno zdravlje te praktički primjeren za sve uzraste, treba imati na umu i da je pomalo opasan. Primjerice, jeste li znali da će više od 50% penjača u nekom trenutku doživjeti ozljedu prsta?

Ova je statistika zapravo jasan podsjetnik na rizike povezane s penjanjem po stijenama te na važnost poduzimanja mjera opreza. Tako se za zaštitu od, konkretno, ozljeda prstiju - osim primjene odgovarajuće tehnike penjanja - preporučuje nošenje zaštitnih rukavica te korištenje krede u kocki ili prahu kako biste osušili ruke te poboljšali prianjanje i trenje prstiju o stijenu. Potrebno je nositi i odgovarajuću obuću s gumenim potplatom, koja omogućuje maksimalno prianjanje na stijenu (takozvane penjačice), penjački pojas i kacigu. Naravno, tu su i neizostavna užad, remenje i karabineri.

Više o ponudi outdoor trgovine BIM Sport provjerite na Shopaj24.

Također, kao za gotovo svaku sportsku aktivnost, prije penjanja važno je fizički se pripremiti. Polagano, ravnomjerno i višefazno zagrijavanje pripremit će tijelo za penjanje i učiniti tu aktivnost sigurnijom te učinkovitijom. Kombinirajte vožnju biciklom ili trčanje, koji pojačavaju cirkulaciju te zagrijavaju često zanemarene mišiće nogu, s vježbama istezanja i trbušnjacima.

Više o ponudi trgovine biciklističke i fitness opreme Bikershop provjerite na Shopaj24.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 0

VIDEO

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija
Sadržaj donosi: Croatia osiguranje

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija

Svijet u kojem živimo ubrzano se i radikalno mijenja, a na oblikovanje budućnosti utječu raznorazne sitnice kojih možda sada nismo ni svjesni. Kako će Hrvatska izgledati u budućnosti saznajte na izložbi 'Hrvatska 2074. – pogled u budućnost'

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske
Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena