Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: Shutterstock
POVRATAK U DJETINJSTVO

Ovaj sastojak obožavale su naše bake: S njim je sve što pečemo jednostavno bolje!

Mirise djetinjstva i lijepe uspomene često povezujemo s maminom, ali posebno s bakinom kuhinjom. Iako se način kuhanja od tada u mnogočemu promijenio, pa i odabir namirnica, ovaj sastojak treba imati

Sadržaj donosi: LIDL

Nema bake koja u obitelji nije poznata po svojoj kuhinji! A kako i ne bi bila?! Stotine recepata u glavi, sati provedeni u kuhinji te improvizacija i sposobnost da stvore nešto ukusno od osnovnih i jednostavnih sastojaka prava su umjetnost. Osim toga, bake su oduvijek znale koliko je važno kuhati s puno ljubavi i pažnje. Iako njihovi tradicionalni recepti često zahtijevaju dugotrajne pripreme, rezultati nikad nisu razočarali. U prošlosti je bogat okus dolazio zahvaljujući i domaćim svježim namirnicama iz vlastitog vrta te s tržnica, a mnoge stvari, poput masti, najčešće su se nabavljale sa sela.

Upravo je svinjska mast, uz ljubav, bila tajni sastojak slasnih recepata. Ovaj sastojak definitivno je simbol nekog prošlog vremena, no danas ga spominju u kontekstu kontroverzne namirnice koju treba ili jesti ili izbjeći. Međutim, za nju vrijedi pravilo kao i kod mnogih drugih sastojaka - ako se koristi na pravilan i umjeren način, organizmu će pružiti razne benefite.

'Sirotinjska' hrana u skupim restoranima

Proizvod dobiven topljenjem masnog tkiva svinja možda ne zvuči najprimamljivije, no mast je nekad bila jedan od najvažnijih sastojaka u kuhinji. Iako je zbog zasićenih masti koje sadrži s godinama stekla lošu reputaciju, ona zapravo ima 40% mononezasićenih masti, sličnih onima u maslinovu ulju, koje mogu biti korisne za zdravlje srca. S druge strane, mast, kao i ostala ulja i masnoće, sadrži veliku količinu kalorija, zbog čega treba pripaziti na dnevni kalorijski unos, koji ne bi trebao prelaziti 30%. 

Bread,With,Lard,On,A,Table

Jedna od najvećih prednosti svinjske masti je njena otpornost na visoke temperature. Za razliku od mnogih biljnih ulja, mast ne oksidira brzo, ne postaje štetna kad se zagrijava, što je čini idealnom za prženje i termičku obradu pri povišenim temperaturama.

Također, sadrži kolesterol koji se u tijelu pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D. Unatoč tome što se u prošlosti smatrala hranom za siromašne, danas se polako vraća među ljubitelje prirodnih sastojaka i tradicionalne kuhinje. Prema posebnom okusu i specifičnoj teksturi hrane teže svi profesionalni kuhari, zbog čega mast sve češće koriste u kuhinjama restorana. Samo neki od slavnih chefova, koji su javno hvalili svinjsku mast i isticali njezine kulinarske kvalitete su: Anthony Bourdain, Thomas Keller, David Chang i Rene Redzepi. Svi oni su o svinjskoj masti pričali kao o odličnom zasićenom masnom sastojku, koji daje bogatstvo okusa.

Ključni sastojak mnogih jela

Za sve one koji planiraju podignuti okus jela na novu razinu, svinjska mast ključni je sastojak za postizanje tog cilja. Najbolja temperatura za pečenje s masti je otprilike 180-200°C, a nije više tajna da najbolji krumpirići nastaju upravo zahvaljujući premazu masti.

Možda i najpoznatija uporaba masti vezana je za peciva i tijesta jer daje mekšu te prozračniju teksturu, što je razlog zbog kojeg su bake u tijesto za pite te prhke kolače uvijek dodavale barem žlicu masti. Ako odlučite nabaviti je, idealan način čuvanja je na hladnome mjestu, u dobro zatvorenoj posudi.

Hasselback,Baked,Potatoes,With,Fresh,Herbs,And,Pork,Fat,,Lard,

Osim za kuhanje, mast se koristi za pripremu kozmetike, poput balzama za usne te krema za ruke, jer njena tekstura pomaže koži da ostane meka i hidratizirana. U prošlosti su ju koristili za konzerviranje mesa; komadiće mesa stavljali bi u mast kako bi dulje ostali svježi. Svestranu uporabu ovog sastojka dokazuje i zanimljiva činjenica koja govori kako se svinjska mast koristila i kao lijek za razne kožne bolesti, poput ekcema te osipa, jer smiruje kožu i pomaže u zacjeljivanju.

Za koju god namjenu izabrali svinjsku mast, budite sigurni u porijeklo namirnice koju koristite, kako bi od nje dobili najviše. Siguran partner u tom izboru su i 'Okusi zavičaja', koji donosi u vaše kuhinje ono najbolje iz Hrvatske! Kako mu i ime kaže, svi proizvodi asortimana su hrvatskog porijekla i dolaze od domaćih dobavljača iz raznih krajeva naše zemlje. 

Sadržaj donosi: LIDL

Komentari 0

VIDEO

Službeno je: U ovoj regiji žive najbolji domaćini, no ima još razloga za to da je posjetite
BOGATA OKUSIMA

Službeno je: U ovoj regiji žive najbolji domaćini, no ima još razloga za to da je posjetite

Iskoristite prvi produljeni vikend, naoštrite svoja čula i uputite se na istok Hrvatske kako biste doživjeli najbolje od Slavonije. Na vlastitoj koži osjetite zašto su Slavonci najbolji domaćini i usput uživajte u magičnim prizorima

Veliki tjedni horoskop: Ovan će uploviti u nove ljubavne vode, a Blizanci sklopiti vrijedan posao
ŠTO SPREMAJU ZVIJEZDE?

Veliki tjedni horoskop: Ovan će uploviti u nove ljubavne vode, a Blizanci sklopiti vrijedan posao

Djevice se u novom tjednu sve uspješnije nose s teretom svakodnevice i ulažu mnogo energije u posao kojeg obavljaju. Bit će iscrpljene, no na kraju radnog dana osjećat će zadovoljstvo jer su dale sve od sebe
Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu
OSNOVE PREHRANE

Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu

Plus+ Poučite djecu da izbjegavaju kupovati za doručak peciva i lisnato tijesto i naučite ih kako da u doručak uvrste povrće i voće. Sendvič se lako slaže, a umjesto majoneze stavite namaz od povrća ili mahunarki