Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte! | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Shutterstock
PUTOVANJE KROZ OKUSE

Ova tradicionalna jela naših susjeda u svakom slučaju treba probati, a imamo i recepte!

Mnoge su se zemlje razvijale pod utjecajem raznih kultura, što se itekako dobro vidi kad pogledate u jelovnike s najpopularnijim jelima određene nacije. Tako smo ovaj put odlučili zaviriti u autohtona jela Austrije, Slovenije i Hrvatske

Sadržaj donosi Aircash i Mastercard

Prisutnost kulture i tradicije u našoj prehrani ne ogleda se samo u onome što jedemo nego i u načinu na koji pripremamo i konzumiramo hranu. Pritom se običaji toliko razlikuju od zemlje do zemlje da je, primjerice, u Južnoj Koreji poželjno srkati jela na žlicu jer je to znak da je jelo ukusno, a na našim prostorima smatra se nepristojnim. 

Kultura prehrane utječe i na raznovrsnost hrane koju jedemo. Istraživanje je pokazalo da zemlje poput Italije i Španjolske, u kojima dominira mediteranska kuhinja, imaju raznovrsniju prehranu s većim udjelom povrća, voća i ribe te relativno nižim udjelom mesa, u usporedbi sa zemljama sjeverne Europe.

Tradicionalna hrana određene zemlje također odražava kulturu pojedine regije iz koje dolazi, pa tako imamo dalmatinsku pašticadu, bečki odrezak i krašku šelinku. Danas smo odlučili istražiti koja se priča krije iza ovih najpopularnijih autohtonih jela Hrvatske, Slovenije i Austrije. A usput donosimo recepte za njihovu pripremu.

Bečki odrezak, Austrija

Bečki odrezak ili Wiener Schnitzel prvi se put spominje u kuharici "Einbroselte Veal Schnitzel" iz 1831. godine, a danas je ovo jelo zaštitni znak austrijske kuhinje i nezaobilazna delicija za svakog turista. No uz nastanak bečkog odreska vežu se i neke intrige. Postoji priča da je ovo jelo zapravo verzija talijanskog jela Cotoletta alla Milanese, ali mnogi ugledni njemački povjesničari i znanstvenici te su tvrdnje opovrgnuli. Danas se bečki odrezak često priprema i izvan granica Austrije, pa tako i u našem podneblju. Evo i recepta!

Sastojci: 6 telećih odrezaka (porcija za 4 osobe), 4 jaja, brašno, krušne mrvice, sol, papar, biljno ulje ili svinjska mast

Priprema: 

1. Originalni bečki odrezak priprema se od telećeg mesa, koje je potrebno lagano istući te začiniti solju i paprom.

2. U dublje posude, ili tanjure, odvojeno pripremite brašno, istučena jaja i krušne mrvice. Količinu brašna i mrvica dozirate po potrebi. Redoslijed paniranja je umakanje svakoga komada mesa u brašno, jaja i na kraju u mrvice. 

3. Potom se odresci paniraju u široj i dubljoj posudi s biljnim uljem, svinjskom mašću ili pročišćenim maslacem, dok ne porumene. Ulja treba biti dovoljno da odrezak u njemu ‘’pliva’’, da ne dotiče dno.

Ako vas putovanje nekad odvede u Austriju, ili čak Beč, svakako posjetite neki od restorana i kušajte originalnu verziju pa ćete moći usporediti tko bolje priprema ovo slavno jelo! Pritom imajte na umu da vam prepaid Aircash Mastercard kartica može olakšati putovanje jer ju je moguće napuniti gotovinom na više od 100.000 prodajnih mjesta u EU i tako plaćati u restoranima, kafićima i drugim objektima.

Šelinka, Slovenija

Ako ste poželjeli isprobati nešto na žlicu, izuzetno hranjivo i ukusno jelo dolazi nam iz susjedne Slovenije. Šelinku, odnosno juhu od celera, najčešće povezuju s kraškom regijom, a način pripreme često je bio različit od kuće do kuće. Neke su domaćice ovo jelo pripremale kao gulaš ili minestrone, a druge su preferirale rjeđu verziju, u obliku malo gušće juhe. Inače, šelinka je aromatična juha od povrća, a njezin glavni sastojak je celer te se ponekad dodaje i svinjsko meso. Originalno su je posluživali u zdjeli od kruha, često uz dodatak palente.

Sastojci: veliki gomolj celera, 4 krumpira srednje veličine, 2 velike mrkve, glavica luka srednje veličine, 100 g slanine narezane na kockice, 2 češnja češnjaka, 2 lista lovora, svježi mažuran, žličica sušenoga korijandera, 2 lista svježe kadulje, 2 litre vode, sol i maslinovo ulje. Čili po želji.

Priprema: 

1. Stavite vodu u lonac, dodajte oguljen krumpir narezan na veće komade i pustite da proključa te posolite. Za to vrijeme pripremite ostalo povrće tako što ćete narezati celer na kockice, a mrkvu na kolutove. Slaninu isto režite na manje kockice.

2. U tavi popržite luk na maslinovu ulju te mu dodajte češnjak i slaninu, a nakon nekoliko minuta i mrkvu i celer. Pirjajte oko 5 minuta

3. Kad vidite da vilica lagano prolazi kroz krumpir, to znači da je kuhan i izvadite ga, ali nemojte bacati vodu. Kuhani krumpir potrebno je zgnječiti te vratiti u lonac u kojem se kuhao i zatim dodati luk, češnjak, slaninu, mrkvu i celer koje ste prethodno pirjali u tavi.

4. Potom dodajte začine i kuhajte na laganoj temperaturi od 15 do 20 minuta. 

Pašticada, Hrvatska

Hrvatska je također bogata bezvremenskim autohtonim jelima, a ovom prilikom predstavljamo klasik kojem rijetko tko može odoljeti. Riječ je, naravno, o pašticadi, koju nazivaju i kulinarskim čudom Hrvatske. Iako je ovaj dalmatinski specijalitet često rezerviran za najsvečanije prigode, istinskim obožavateljima nije problem čekati i nekoliko sati kako bi uživali u najboljoj pašticadi. Doznajte koje su tajne njene pripreme.

Sastojci: juneći frikando (2 kg)

Špikovanje: 120 grama dimljene pancete (može i malo više), 2 mrkve srednje veličine, 4 češnja češnjaka

Marinada: 600 ml kvalitetnog crnog vina, 100 ml vinske kvasine, 3 lista lovora, grančica ružmarina, 5-6 zrna papra, ribani muškatni oraščić, karanfilić

Povrće: 3 veće mrkve, korijen celera, korijen peršina, jedan poriluk, dvije glavice crvenog luka, 3 žlice koncentrata rajčice

Ostalo: maslinovo ulje, litra povrtnog temeljca, 10 suhih šljiva, 2 žlice pekmeza od šljiva i 1 jedna žlica meda, grančica ružmarina

Priprema:

  1. Pancetu narežite na dugačke prutiće, luk na trakice, svaki češanj češnjaka prepolovite po dužini, a mrkve na ploške.
  2. Na dva mjesta nožem probodite meso po cijeloj dužini buta. U jednu rupu ugurajte dvije cijele mrkve, a u drugu pancetu. Meso ubodite oštrim nožem ukoso i sa svake strane buta, na četiri mjesta, te ugurajte prepolovljeni češnjak.
  3. Nakon toga meso stavite u zdjelu, dodajte polovicu narezanog povrća (luk, mrkva), prelijte crnim vinom i vinskom kvasinom pa dodajte papar, ružmarin, kadulju i lovorov list. Stavite posudu u hladnjak i marinirajte najmanje 12 sati.
  4. Sutradan izvadite meso i povrće, kroz cjedilo odlijte tekućinu i sačuvajte u zasebnoj posudi.
  5. Meso stavite na zagrijano ulje, pržite 10 minuta te povremeno okrećite.
  6. Zatim mesu dodajte preostalo svježe narezano povrće, ubacite grančicu ružmarina, posolite, dodajte lovorov list i pržite sve dok povrće ne omekša.
  7. Nakon otprilike 15 minuta dodajte preostalu tekućinu od marinade, povrtnu juhu, koncentrat rajčice, pet suhih šljiva i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  8. Kuhanje će trajati otprilike tri sata. Kad je meso gotovo, maknite lovorov list i ružmarin, meso izvadite i stavite na dasku za rezanje.
  9. Štapnim mikserom možete usitniti umak, zatim mu dodati pekmez od šljiva, med i preostale suhe šljive.
  10. Kad se sve sjedini, maknite s vatre i režite na odreske debljine dva centimetra. Uz ovo jelo obično se poslužuju njoki.

Putujte kroz okuse s pouzdanim partnerom

Bez obzira na to gdje se nalazite i koje lokacije posjećujete kako biste isprobali razne delicije, uvijek sa sobom imajte pouzdanog partnera koji će vam maksimalno olakšati vašu gastronomsku avanturu. Naime, za svakodnevna plaćanja u restoranima, kafićima, ali i na raznim drugim lokacijama, idealan suputnik je prepaid Aircash Mastercard kartica. Pritom ju možete kupiti na mnogobrojnim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i online.

Nakon jednostavne aktivacije kartice kroz aplikaciju Aircash, bez papirologije i odlaska u banku, vaša je kartica spremna za uporabu. A koristiti je možete za sve što vam zatreba - od plaćanja obroka do kupnje aviokarata online, ako ovog ljeta odlučite upoznati okuse drugih kultura.

Plaćanje pašticade ili bečkog u omiljenom restoranu, uz Aircash Mastercard karticu nikad nije bilo jednostavnije, sigurnije i brže. A povežete li svoju karticu u Apple Pay, dovoljno je da kraj sebe imate pametni telefon ili sat pa u restoran možete s još manje brige, bez zamaranja s novčanicima, karticama ili gotovinom.

Osvojite ručnik za plažu

Ako već niste, skinite mobilnu aplikaciju Aircash na svoj pametni telefon već danas i otkrijte mnoge pogodnosti koje su udaljene samo jedan klik. No ako ste već korisnik aplikacije Aircash, ili to upravo planirate postati, ne propustite priliku ispuniti nagradni obrazac jer prvih sto čitatelja ovog članka koji se prijave dobiva Aircash ručnik na svoju adresu. Požurite, prijavite se ovdje i osvojite najpoželjniji dodatak za plažu ovog ljeta!

Sadržaj donosi Aircash i Mastercard

Komentari 5

VIDEO

'U škole je nužno uvesti izborni predmet financijska pismenost jer djecu o tome nitko ne uči'
ŠTEDOPIS

'U škole je nužno uvesti izborni predmet financijska pismenost jer djecu o tome nitko ne uči'

Ispravno upravljanje novcem životno je važna vještina. Štedopis se zalaže za uvođenje financijske pismenosti kao izbornog predmeta u školama za što su ključni financijski kompetentni nastavnici

Veliki tjedni horoskop: Ovan je u zavidnoj kondiciji, a Rakove će netko uspješno zavesti
od 7. do 13. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan je u zavidnoj kondiciji, a Rakove će netko uspješno zavesti

Nakon 12.7. Lavovima će sve više goditi razgovori s osobom s kojom imaju prijateljski odnos. Slobodnima se smiješi poznanstvo koje će unijeti željenu promjenu u njihov život
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu