Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: Dominik Kuhn/Unsplash
GDJE JE HRVATSKA?

Najstrastveniji nogometni navijači dolaze iz ovih zemalja

Nogomet je u mnogim zemljama postao najvažnija sporedna stvar na svijetu. Osobito je važan kad riječ o velikim natjecanjima, poput Europskog prvenstva koje se trenutno igra u Njemačkoj

Sadržaj donosi PEVEX

Bez obzira na plasman koji je reprezentacija osvojila na prošlom prvenstvu, žar za navijanjem za svoju zemlju iznova se budi sa svakim novim natjecanjem. Tako su i ove godine tribine njemačkih stadiona prepune navijača iz raznih zemalja koji su došli pjevati, skandirati i bodriti svoje timove u borbi za prestižni trofej. 

Pritom će navijači iz gotovo svake zemlje za sebe reći kako su upravo oni najstrastveniji, no postoji li način da to uistinu dokažemo? Premda se mnoga istraživanja fokusiraju isključivo na brojeve, u kojima poglavito pobjeđuju veće zemlje, navijačka strastvenost vidi se i u originalnosti na tribinama. U nastavku donosimo nekoliko država s najstrastvenijim navijačima iz obje kategorije.

Što kažu brojevi?

Vodimo li se statistikom i brojevima, prvih pet mjesta najvećih nogometnih fanova pripada nogometnim silama kao što su Engleska, Španjolska, Njemačka, Brazil i Italija. Naime, portal Ticketgum je, na temelju faktora kao što su broj nogometnih stadiona u zemlji, posjećenost utakmica, interes za Svjetskim prvenstvom i vrijednost domaćeg emitiranja utakmica, procijenio da su upravo u ovim zemljama fanovi najstrastveniji za nogometom.

To da su Englezi na prvome mjestu uopće ne iznenađuje s obzirom na popularnost Premier lige i značenje ove zemlje kad je riječ o povijesti nogometa. Pritom je zanimljiv i podatak kako je u ispitivanju stranice eToro, provedenom na 2000 Britanaca, većina ispitanika odgovorila kako im je upravo nogomet najvažnija zanimacija u životu. Tek nakon ovog sporta na listi su se našle druge stvari, poput putovanja, glazbe i slično. Također, svaki treći od pet roditelja rekao je kako svoje interese nastoji prenijeti i na djecu.

Originalni navijači

Ipak, u procjeni strastvenosti navijača pojedinih zemalja ne možemo se potpuno oslanjati na brojeve. Naime, element truda i originalnosti koje navijači prikazuju na tribinama također je znak ljubavi prema reprezentaciji. Tako su, primjerice, Šveđani prepoznatljivi po žutoj i plavoj boji, vikinškim kacigama i perikama s plavim pletenicama u Heidi stilu. A slične kacige vole nositi i Islanđani.

Francuzi su također poznati kao veliki navijači, pa ćemo kao njihov rekvizit često vidjeti figuru prepoznatljivog pijetla u plavoj, bijeloj i crvenoj boji, dok će se na glavama pojedinih navijača naći šešir kakav je nosio Napoleon. Inspiraciju u povijesti svoje zemlje pronalaze i Grci, koji se na utakmicama vole pojaviti u togama ili sa spartanskima kacigama u znak podrške svojoj reprezentaciji.

Talijane možemo vidjeti u raznim izdanjima, a posljednjih godina sve je više onih koji odlučuju utjeloviti slavni dvojac - Marija i Luigija. Također, na tribinama ćete nerijetko vidjeti i navijača ili navijačicu u kostimu u obliku pizze.

Kad je riječ o Nizozemcima, kod njih prvo primjećujemo intenzivnu narančastu boju i čupave perike u istoj nijansi, po kojima su postali vrlo prepoznatljivi. Baš kao i Brazilci, čija se ljubav prema festivalima očituje i u veselim kombinacijama koje nose na prvenstvima. Dojmljiva kombinacija žute i zelene boje, perja i glazbe pravi je uvod u navijačku atmosferu kakvu svaki put na tribinama prirede Brazilci. 

I na kraju, kad je riječ o originalnosti, lista je nepotpuna bez hrvatskih navijača, zastave kao nacionalnog obilježja naše domovine i mnogobrojnih rekvizita s motivom kockica koji su itekako prepoznatljivi u svijetu nogometa. Tako su i na Svjetskom prvenstvu u Kataru iznenadili pojavivši se odjeveni u tradicionalnu arapsku haljinu, kanduru, ali ovog puta ukrašenu crveno-bijelim kvadratićima.

I u pobjedi i u porazu

No, uz sve navedeno, najstrastveniji navijači su također oni koji reprezentaciju podržavaju i kad gubi i kad pobjeđuje. Zato zanemarite poraze i svaku buduću utakmicu Hrvatske pratite u dobrom društvu, opremljeni grickalicama, a, za svaki slučaj, osigurajte i pokoje hladno pivo za trenutke u kojima događaji na terenu baš i ne idu po planu.

PEVEX je u svom asortimanu osigurao sve što je potrebno za uživanje s ekipom i navijanje za "vatrene"! Osigurajte ledomat, hranu i piće te rekvizite kojima ćete podržati reprezentaciju na putu do trijumfa.

Sadržaj donosi PEVEX

Komentari 28

VIDEO

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija
Sadržaj donosi: Croatia osiguranje

Zanima vas kako ćemo živjeti za 50 godina? Znanstvenici imaju tri moguća scenarija

Svijet u kojem živimo ubrzano se i radikalno mijenja, a na oblikovanje budućnosti utječu raznorazne sitnice kojih možda sada nismo ni svjesni. Kako će Hrvatska izgledati u budućnosti saznajte na izložbi 'Hrvatska 2074. – pogled u budućnost'

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske
Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast
PRIČA DIVCA I PETROVIĆA

Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast

Zajedno su godinama dominirali svjetskom košarkom kao suigrači, ali rat je zauvijek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a poslije 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena