Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 60

Kupujete novi televizor? Ovih 5 savjeta svakako uzmite u obzir

Sadržaj donosi PEVEX

Kupujete novi televizor? Ovih 5 savjeta svakako uzmite u obzir
4

Ako razmišljate o kupnji novog televizora, jasno je da je sad najbolji trenutak. No budući da je TV nešto što kupujete na duge staze, ne bi bilo loše da se dobro informirate prije kupnje

VIDEO

Da televizor ima nezamjenjivo mjesto u gotovo svakom kućanstvu, potvrđuju i podaci Statiste koji bilježe kontinuiran porast broja kućanstava koja imaju ovaj uređaj. Primjerice, u 2022. godini 1,71 bilijun kućanstava posjedovao je televizor, a za 2026. predviđa se da će se taj broj popet na 1,81 bilijun.

Razlog zbog kojeg je ovaj uređaj dio naše svakodnevice leži u tome što, osim zabave i informiranja, okuplja ukućane i prijatelje kako bi zajedno uživali, veselili se i nervirali. Tako je i Euro 2024. još jedan razlog za druženje pred TV-om uz čips, pokoje piće i srčano navijanje za hrvatsku reprezentaciju. 

Zato, ako još niste, sad je idealno vrijeme da svoj dotrajali TV zamijenite novim. U nastavku donosimo pet ključnih faktora koji će vam pomoći da kupite TV baš po svojoj mjeri.

Veličina ekrana

Bilo da tražite običan TV ili onaj visokih performansi, krećete od veličine ekrana. Razmislite o tome koliko ljudi u vašoj obitelji obično gleda TV u isto vrijeme, koliko je sjedeća garnitura udaljena od TV-a te koliko mjesta imate na zidu. To su parametri koji će vam pomoći u odabiru idealne veličine

Dakle, ako je garnitura udaljena otprilike 2 metra, vjerojatno će vam odgovarati veličina ekrana od 127 cm (50’’). Za 2,5 metara birajte malo veći TV, dijagonale 140 cm (55’’). Ako je udaljenost kauča od 2,6 do 2,9 metara, razmislite o 165 cm veličine (65’’), a za 3 metra i veće udaljenosti birajte 170 cm + (77"/196 cm, 85"/ 216 cm, 98"/249 cm).

Primjerice, u ponudi PEVEX-a možete pogledati velik izbor televizora svih veličina, pa tako i TV dijagonale 2,5 metara. Dakle, ako imate dovoljno velik boravak, TV ove veličine pomoći će vam da kreirate pravo kućno kino uz koje će gledanje tekmi dobiti sasvim novu dimenziju.

Predviđeni budžet

Dosad ste primijetili da televizori malo višeg cjenovnog ranga dolaze i sa znatno više benefita. Osim veličine, cijenu određuje kvaliteta slike, pa se tako mnogi stručnjaci slažu da su OLED televizori u tom segmentu pobjednici. Oni su odličan izbor za one koji traže besprijekorno iskustvo gledanja i žele maksimum od novog TV-a. No imajte na umu da QLED i Mini-LED televizori također imaju izvrsnu sliku, a prosječan korisnik bit će jednako zadovoljan i standardnom LED tehnologijom.

Druge napredne tehnologije, kao što je Dolby Vision, također utječu na cijenu jer omogućuju naprednije iskustvo gledanja. Primjerice, tehnologije Dolby Atmos i Dolby Vision osiguravaju izvanredan zvuk i sliku te su naprednija verzija HDR-a (oznaka za visoki dinamički raspon). Pružaju više boja, više razine kontrasta i povećanu svjetlinu te su rezultati mnogo precizniji i impresivniji. Model televizora OLED TV jedan je od onih koji posjeduju ovu tehnologiju.

Način korištenja

Želite spojiti TV s igraćom konzolom? Na druženjima s ekipom često pjevate karaoke? Želite TV koji pruža filmsko iskustvo? Sve su to pitanja koja trebate uzeti u obzir pri odabiru novog TV-a jer će utjecati na vaše krajnje zadovoljstvo. Primjerice, možda se čini kao sporedna stvar, ali obratite pozornost na broj HDMI ulaza koje uređaj ima na stražnjoj strani. Upravo oni služe kako biste spojili igraću konzolu, laptop, zvučnike i druge uređaje s TV-om, a ponekad želite spojiti više njih u isto vrijeme.

Ako ste zaljubljenik u filmove, prilikom odabira TV-a gledajte ima li opcije koje će poboljšati iskustvo gledanja. Primjerice, televizori koji imaju Filmmaker Mode, uz koji sadržaj možete doživjeti onako kako su kreatori zamislili. Možete podesiti film na izvorne postavke i gledati ga s detaljima kao što su zvuk, omjer slike, boja, broj sličica u sekundi i još mnogo toga jer je izvorno bio namijenjen za najautentičniji prikaz, prije nego što je promijenjen za opće gledanje.

Također, želite li TV koji možete ponijeti na drugu lokaciju i tako gledati s ekipom svaku utakmicu Hrvatske, ni to nije problem. Odabirom prijenosnog televizora na bateriju svaku utakmicu pratite gdje god poželite

Povezivanje na internet

Opcija povezivanja s internetom polako postaje standard pri kupnji televizora pa, ako želite gledati sadržaj s drugih streaming servisa, obratite pažnju ima li TV oznake Smart, Android ili Google TV. U osnovi, svi takvi televizori su pametni uređaji ili "smart TV", no postoje male razlike. Tako uz Android TV dobivate više opcija i aplikacija negoli uz smart TV, a Google TV napredniji je od Androida jer njegovo sučelje ima za cilj modernizirati Android TV iskustvo. Primjerice, s njim dobivate benefite kao što su pametno upravljanje kućnim uređajima.

Osvjetljenje u sobi

Zadnji parametar vezan je za količinu svjetlosti u prostoriji, koja itekako može smetati pri gledanju utakmice, omiljene serije ili filma. Ako prostorija u kojoj se TV nalazi ima mnogo svjetlosti, ili se sam uređaj nalazi preko puta prozora, pa je po danu vidljiv odsjaj, odaberite TV s funkcijom koja to regulira. Uz ovu tehnologiju TV detektira svjetlinu i temperaturu svjetla u vašem okruženju te prilagođava postavke slike za optimalan užitak gledanja.

Najveći izbor televizora po akcijskim cijenama pronađite u PEVEX-u.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sadržaj donosi PEVEX

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

Road trip na nogometno natjecanje može biti jedno od vaših najljepših putovanja
NEZAOBILAZNE DESTINACIJE

Road trip na nogometno natjecanje može biti jedno od vaših najljepših putovanja

Vatrenim navijačima ni iscrpljujuće putovanje u Njemačku ne predstavlja problem s obzirom na uzbuđenje koje ih ondje čeka. No to ne znači da put do nogometne destinacije treba biti monoton. Doznajte kako ga pretvoriti u nezaboravan road trip

Najstrastveniji nogometni navijači dolaze iz ovih zemalja
GDJE JE HRVATSKA?

Najstrastveniji nogometni navijači dolaze iz ovih zemalja

Nogomet je u mnogim zemljama postao najvažnija sporedna stvar na svijetu. Osobito je važan kad riječ o velikim natjecanjima, poput Europskog prvenstva koje se trenutno igra u Njemačkoj
Koliko košta organizacija Eura i koliko će dobiti savezi? 'Uefin budžet dodirnuo najnižu točku'
OGROMAN FINANCIJSKI IZAZOV

Koliko košta organizacija Eura i koliko će dobiti savezi? 'Uefin budžet dodirnuo najnižu točku'

Uefa je doživjela težak financijski udarac na prošlom Europskom prvenstvu koje je bilo obilježeno zdravstvenim rizicima zbog pandemije. Eurom u Njemačkoj krovna organizacija želi nadoknaditi gubitak