Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Godine (ni)su bitne - Što određuje senioritet developera?

Godine (ni)su bitne - Što određuje senioritet developera?
2

Mnogi developeri smatraju kako bi dugogodišnje iskustvo automatski trebalo rezultirati višim senioritetom u praksi. Iako je u nekim slučajevima ta perspektiva opravdana, ponekad to baš i nije tako

VIDEO

Česta rasprava u IT industriji je ona o tome što zapravo određuje seniorski status, posebice kod programiranja kao jednog od najtraženijeg zanimanja — je li to broj godina provedenih u profesiji ili razina stručnosti i znanja koje osoba iskazuje?

Mnogi developeri smatraju kako bi dugogodišnje iskustvo automatski trebalo rezultirati višim senioritetom u praksi. Iako je u nekim slučajevima ta perspektiva opravdana, ponekad godine rada ne odražavaju nužno stvarnu razinu vještina i znanja i obratno.

Kako (pravedno) određivati senioritet?

U Leapwiseu, zagrebačkoj B2B tvrtki za razvoj softvera, na senioritet gledaju višedimenzionalno. Kako kažu, za njih su godine iskustva samo odskočna daska za procjenu senioriteta njihovih developera.

- Na početku naših karijera, naše znanje i stručnost su ono što izgrađuje naš kredibilitet, a kako napredujemo sve se više oslanja i na naš autoritet u određenim domenama. Kredibilitet je povezan s iskustvom, ali ne nužno iskustvom u godinama, već našim dosadašnjim postignućima i rezultatima, odgovornostima koje smo imali, te projektima na kojima smo radili, kaže Martin Blažević, Tech Lead u Leapwiseu.

Puno veću težinu imaju znanje i vještine koje developeri posjeduju, neovisno o godinama staža. U Leapwiseu smatraju kako netko potrebno znanje može steći u dvije godine, a netko u pet godina ("netko trči, netko hoda"), i nikada ne gledaju godine kao izravnu presliku potrebne razine znanja za određenu poziciju. 

Kroz svoj novi ebook, Leapwiseov je tim objavio besplatnu "karijernu mapu" za developere — odnosno svojevrstan vodič za procjenu vlastite ili tuđe razine senioriteta. 

U vodiču se dotiču i vlastitih kriterija za procjenu senioriteta, koje su podijelili na godine iskustva, znanje, opseg i kompleksnost zadataka, razinu odgovornosti i utjecaj na znanje ostalih kolegica i kolega u timu, pri čemu opet napominju da same godine radnog iskustva vide kao najmanje značajan kriterij u procjeni senioriteta.

Zašto određivati senioritet?

Tvrtke zapošljavaju prema razinama senioriteta koje su im potrebne, s ciljem formiranja uravnoteženih i svestranih timova. Senioritet koriste kao kriterij za procjenu zaposlenika na temelju njihovih vještina, znanja i iskustva.

Na taj način, zaposlenicima mogu dodijeliti odgovarajuće zadatke, projekte i odgovornosti prema razini stručnosti. S druge strane, za zaposlenike to znači jasnu definiciju njihove uloge i odgovornosti unutar tima, kao i poznavanje mogućnosti za napredak te s tim povezanih uvjeta poput plaće i beneficija.

Leapwise shvaća kako je nužno kontinuirano ulagati u tim jer bez stručnjaka koji će graditi softver nema ni kvalitetnog rješenja.

Vodič za procjenu razine senioriteta

Osmišljen kako bi zaposlenicima pomogao u razvoju karijere, pružajući jasnu sliku o tome gdje se trenutno nalaze i što trebaju napraviti kako bi napredovali na višu razinu, Leapwiseov besplatan ebook, na temelju vlastitog iskustva i generalnih statistika, između ostalog, daje pregled ključnih vještina potrebnih za svaku razinu senioriteta za programere. Pri tom objašnjenju, vodič koristi širok spektar pozicija u razvoju softvera - od Junior, Mid i Senior Developera do Lead Engineera i Solution ili Software Architecta.

Korisni savjeti za daljnji napredak

Kroz detaljno kontekstualiziranje i osvrt na značaj generalnih kategorija kao što su godine iskustva, znanje, opseg i složenost zadataka, odgovornost i utjecaj, kao i "mekih" vještina, poput inženjerskog načina razmišljanja, dubokog i širokog poznavanja domena, želje za učenjem i istraživanjem u određivanju senioriteta u razvoju softvera, Leapwiseov besplatan ebook nudi vrijedan resurs za zaposlenike koji žele unaprijediti svoju karijeru u razvoju softvera. 

Uz to, Leapwiseov je developerski tim za kolegice i kolege koje čitaju ebook priredio i savjete, odnosno popis korisnih materijala kroz koje svaka razina programera može dalje usavršavati svoje znanje. 

Cijeli ebook je besplatno dostupan na linku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Konferencija Startover: Izazovi koje sa sobom donose novi modeli poslovanja
BUDUĆNOST RADA

Konferencija Startover: Izazovi koje sa sobom donose novi modeli poslovanja

24sata organiziraju konferenciju Startover drugu godinu zaredom, a dolazak su najavili stručnjaci iz svijeta ljudskih potencijala, ali i predvodnici trendova poslovanja najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj

JYSK  ponovno na popisu najboljih svjetskih poslodavaca
PROMO

JYSK ponovno na popisu najboljih svjetskih poslodavaca

Renomirani poslovni časopis Forbes po treći je put uvrstio JYSK na svoju listu najboljih svjetskih poslodavaca za 2024. godinu.
Budite u korak s vremenom: Naučite kako alati umjetne inteligencije mogu raditi za vas
ISKORISTITE PREDNOSTI AI-ja

Budite u korak s vremenom: Naučite kako alati umjetne inteligencije mogu raditi za vas

Umjesto da od umjetne inteligencije zaziremo, na nju trebamo gledati kao na koristan alat koji će nam olakšati poslovanje. Ako niste sigurni kako je primijeniti u svojem poslu, u nastavku doznajte kad i gdje se možete educirati