Ovaj desert prepun okusa može vam biti lagana večera uz čašu toplog mlijeka ili fini čaj. U međimursku gibanicu se stavljaju jabuke, orasi, mak, svježi sir, rum, limun...
Napravite odličnu međimursku gibanicu i oduševite ukućane
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 5 jaja
- 10 g soli
- 2 dl ulja
- 200 g oraha
- 250 g šećera
- 1 dl ruma
- 500 g sira
- 1 limun
- 200 g maka
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice vanilin šećera
- 700 g jabuka
Priprema:
Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto za savijače može se kupiti i gotovo.
Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera i rumom. Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i vanilin šećerom.
Za nadjev od maka pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.
U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2 lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve. Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na 150 stupnjeva oko sat vremena.