Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Brnazama je pripremljena peka promjera 2,5 metara, a u nedjelju su kuhari iz Oroslavja za pola metra oborili taj rekord i prijavili se za Guinnessa
Nakon zagorske peke iz Brnaza stiže odgovor: 'To je zločin nad pekom. Sad idemo na još veću!'
Nakon što su u kolovozu u Brnazama pokraj Sinja ispekli rekordnu peku u 'tepsiji' promjera dva i pol metra prijavivši je za Guinnessovu knjigu rekorda, ove je nedjelje iz Oroslavja u Zagorju stigao odgovor. Tamo se naime ispekla peka u posudi promjera tri metra. No, u Brnaze im, smiju se naši sugovornici, to neće samo tako zaboraviti ni oprostiti.
- Mi ćemo napraviti još veću, ali u stilu Sergeja Bubke. Naša će sada biti 3,01 metar. Možemo mi tako svakoga ljeta po jedan centimetar – govori mještanin Brnaza rekavši nam kako je pažljivo promotrio što su u Zagorju s ovim tradicionalnim dalmatinskim jelom napravili.
- Da se razumijemo, dečkima svaka čast na trudu, ali to nije peka. Ona se ne loži na limovima i zemlji, mora cijela biti prekrivena lugom i žarom da nema oduška... a ima tu još puno detalja koje će svaki Dalmatinac primijetiti. Ukratko, u svemu su pogriješili, to je zločin nad pekom – kroz smijeh će naš sugovornik dodajući kako nije njima krivo, ali da bi radije vidjeli da su rekord obarali s nekim tradicionalnim zagorskim jelom.
U peku u Oroslavju je, podsjetimo, išlo 200 kilograma teletine i svinjetine, 150 kilograma krumpira i 50 kilograma ostalog povrća koje su pekli od pet sati. Na peki je radilo 13 kuhara, a utrošeno je oko 10 metara drva. Svakih sat vremena peku su otkrivali kako bi promiješali hranu, a za to su koristili kamion s dizalicom. Dobilo se oko 1500 porcija hrane.
U peku iz Brnaza stalo je oko 80 kilograma teletine i jednako toliko kilograma krumpira te 10 kilograma raznog povrća. Pekla se četiri sata, a dobilo se oko 500 porcija. Na peki, ali i cijeloj organizaciji radio je tim od 30-ak ljudi.