Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Najčešće pogreške kod guljenja i usitnjavanja voća i povrća

Najčešće pogreške kod guljenja i usitnjavanja voća i povrća
1

Kako biste zadržali sve nutritivne vrijednosti povrća, važno je na koji ga način pripremate, kao i kako ćete ga nasjeckati ili oguliti. Dijetetičarka je pojasnila u čemu ljudi griješe

Povrće je bogato raznim nutrijentima, no jeste li znali da na njegov nutritivni sastav utječe i to kako ga sjeckamo ili gulimo? Možda ste to pogrešno radili čitavog života, piše Indianexpress.

POGLEDAJTE VIDEO: Svaki dan valja jesti voće i povrće

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Dijetetičarka Garima Goyal pojašnjava što će vam pomoći u kuhinji da iskoristite najbolje iz povrća.

Pranje je najvažnije

- Pranje voća prije rezanja ili guljenja je najvažniji korak kojim ćete odstraniti prljavštinu i štetne mikroorganizme koji se mogu nalaziti na vanjskoj kori namirnica. Ako voće ili povrće perete nakon rezanja ili guljenja, možete izgubiti vitamine topive u vodi - pojašnjava dijetetičarka.

Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije
Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije

Ne koristite tupi nož

- Mnoge studije pokazale su da se voće i povrće oštećuje korištenjem tupog noža. Stoga pazite da uvijek rabite dobro naoštrene noževe. Zbog tupog noža elektroliti mogu isteći iz namirnica, a s njima će iscuriti i kalcij te kalij. Osim gubitka nutrijenata, to doprinosi stvaranju lošeg mirisa hrane - savjetuje Goyal.

Pazite kako gulite namirnice

Voće i povrće valja guliti što tanje, kako bi se očuvalo najviše nutrijenata.  Zanimljivo, neke studije čak vide razliku u tome je li, primjerice, mrkva oguljena ručno u domaćinstvu ili strojno u tvorničkim uvjetima.

- Štetne bakterije poput E. coli i listerije manje su prisutne kod ručnog guljenja nego kod tvorničkog guljenja namirnice - kaže dijetetičarka.

8 najčešćih grešaka u slaganju namirnica u hladnjaku: Držite li sve voće i povrće na dnu skupa?
8 najčešćih grešaka u slaganju namirnica u hladnjaku: Držite li sve voće i povrće na dnu skupa?

Kako rezati?

- Voće i povrće ne treba sjeckati na sitno jer iako možda izgleda privlačnije, podrazumijeva veliki gubitak nutrijenata - kaže Goyal ističući kako se sitno sjeckano voće i povrće brže kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumaciju i spremanje najbolje je rezati krupnije komade.

Color Image of Woman Peeling Potatoes in Her Kitchen

Upoznajte svojstva namirnica

Nije potrebno guliti ili rezati baš sve voće i povrće koje konzumirate. Kod krastavaca, rajčica ili krumpira pokušajte ostaviti makar dio kore kako biste zadržali neke nutrijente  - zaključila je za kraj.

Uz nekoliko savjeta vaše voće i povrće će ostati duže zrelije
Uz nekoliko savjeta vaše voće i povrće će ostati duže zrelije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje
od 24. do 30. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje

Vage, potrudite se oko sadašnjih poslova jer bi vam mogli donijeti nagradu u financijskom obliku ili napredak u karijeri. Mogli biste primiti honorar ili sklopiti odgođeni posao koji će naglo krenuti
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...