Obavijesti

Lifestyle

Komentari 54

Najbolja hrana za finale: Pratite Eurosong uz domaće grickalice

Najbolja hrana za finale: Pratite Eurosong uz domaće grickalice

Mnogi će večeras tradicionalno pratiti Eurosong u društvu obitelji i prijatelja, a kako bi večer bila još bolja, ne zaboravite na finu hranu i grickalice

Eurosong se uvijek prati u društvu, a tom prilikom je neizostavna dobra hrana i piće. Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za male zalogaje i grickalice. Osim lazanja u obliku muffina, imamo i ostale recepte u kojima su glavni sastojci istarske namirnice poput maslina, skute i šparoge. Pripremite fine delicije i svoje grickalice i uživajte u raspjevanoj večeri. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice koje jačaju organizam

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

Baby lasagne kao muffini

Sastojci: 6 žlica bolonjez umaka, 1 jaje, 6 žlica naribane mozzarelle, 6 žlica naribanog parmezana, 3 lista tijesta za lazanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C. Kalup za muffine poprskajte maslinovim uljem. Jaje umiješajte u umak bolonjez. Listove za lazanje prerežite na pola tako da dobijete 6 komada. Položite komade tjestenine u svaki kalup za muffine. Dodajte po žlicu bolonjez umaka u svaki kalup. Svaki pospite sirom i na kraju dodajte parmezan. Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sir ne dobije zlatnu boju. Pustite da se ohlade i poslužite. Ako imate veći kalup s više rupica, poduplajte sastojke. 

Stuffed pasta with meat and ricotta cheese.

Tapenada od maslina 

Sastojci: 1 i pol šalica maslina bez koštica, 4 sušene rajčice u ulju, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žlica kapara, pola žlice svježeg soka od limuna, 1 češanj češnjaka, trećina šalice svježeg bosiljka ili peršina 

Priprema: U štapnom mikseru ili blenderu pomiješajte masline, sušene rajčice, maslinovo ulje, kapare, limunov sok i češnjak. Blendajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte svježe začinsko bilje i još kratko blendajte. Poslužite na tostirane kriške baguette kruha i uživajte uz čašu istarskog terana. 

Sve je spremno za spektakl: Evo gdje možete gledati prijenos uživo velikog finala Eurosonga
Sve je spremno za spektakl: Evo gdje možete gledati prijenos uživo velikog finala Eurosonga

Pohana skuta 

Sastojci: 400 g skute, 20 ml maslinova ulja, 100 g krušnih mrvica, 1 jaje, 60 g glatkog brašna,
150 g matovilca, četvrtina žličice bijelog papra, 2 žličice Vegete. Za umak: 150 ml jogurta, 50 ml ekstra maslinova ulja, 2 žlice nasjeckanog bosiljka, pola žličice soli, prstohvat crnog papra, 1 žlica svježeg limunova soka

fried cutlet in ceramic form

Priprema: Četiri odreska skute nakapajte maslinovim uljem i ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite brašno, krušne mrvice i umućeno jaje u koje ste dodali Vegetu i bijeli papar. Skutu uvaljajte u brašno, zatim u jaje pa u krušne mrvice. Paniranu skutu pecite u dubokom ulju do zlatnožute boje. Izvadite je na papirnati ubrus. Za umak sve sastojke dobro promiješajte. 

Tart sa šparogama, pršutom i jajima 

Sastojci: 275 g svježeg lisnatog tijesta, 5 jaja, 8 vrtnih šparoga, sol, papar, mrvljeni čili, 4 kriške pršuta, 3-4 žlice ribanog sira po želji, mladi luk, rukola i rotkvica

Priprema: Razmotajte svježe lisnato tijesto i izrežite ga na četiri pravokutnika. Svaki komad tijesta zarežite s četiri strane, otprilike 1 centimetar od ruba. No, nemojte ga prerezati. Razmutite jedno jaje.
Prebacite tijesto na lim za pečenje, a jajem premažite zarezane rubove. Sredinu svakog tijesta između izbodite vilicom. Pecite tijesto u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. pripremite šparoge. Odlomite im vrhove tako da ih savijete i pustite da prirodno puknu. Zakuhajte vodu i ubacite vrhove na 2-3 minute pa ih izvadite iz vode. Na polupečeno tijesto složite po dva vrha šparoga te razbijte po jedno jaje.  Posolite, popaprite i pospite mrvljenim čilijem. Vratite u pećnicu na oko 8 minuta. Kad su jaja skoro pečena, izvadite van i na svaki tart dodajte krišku pršuta te pospite ribanim sirom. Vratite u pećnicu na još 2-3 minute. Na kraju dodajte listiće rukole. 

Smotuljci od špinata s feta sirom

Sastojci: 250 g smrznutog špinata, 1/2 šalice zdrobljenog feta sira, 1/4 šalice luka narezanog na kockice, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica nasjeckanog kopra, 1 češanj češnjaka, sol i papar, 2 jaja, 500 g lisnatog tijesta, posuda za pečenje s kalupima za muffine (12 kalupa)

close-up of a calzones wth Spinach and Cheese

Priprema: Dobro ocijedite prethodno odmrznut špinat. Pomiješajte u posudi špinat, sir, luk, maslinovo ulje, kopar i češnjak te posolite i popaprite po želji. Razmutite jaje i dodajte prethodno napravljenoj smjesi te sve dobro izmiješajte. Razvucite tijesto i narežite ga na 12 komada te poslažite u podmazane kalupe. U svaki kalup, stavite dio smjese i pokrite tijestom koje je višak. Pritisnuti da gornji dio bude pokriven tijestom. Razmutite jaje i premažite tijesto. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite otprilike 20 minuta. 

Pomfrit od batata

Batate ogulite i operite i izrežite na prutiće za pomfrit. Posolite, popaprite i pospite ljutom papričicom. Pošpricajte s malo ulja i sve promiješajte. Pecite u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva 30 minuta. Sve malo promiješajte, pa pecite još 30 minuta.

salted french fries with dill near cotton napkin on marble surface

Pečeni slanutak 

Sastojci: konzerva slanutka od 350 grama (ocijeđeno i isprano), 1 žlica ulja 1/2 čajne žličice soli, 1 žlica kima, 1 žlica čilija u prahu, 1/2 žlice sušenog origana
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i za to vrijeme slanutak pomiješajte u zdjeli s uljem i začinima.  Rasporedite slanutak po papiru za pečenje na podlozi za pečenje i pecite oko 30 minuta s povremenim miješanjem. 

Kuglice od kikiriki maslaca 

Sastojci: 400 grama zobenih pahuljica, 200 grama kokosovog brašna, 100 grama naribane crne čokolade, 2 žlice chia sjemenki, 2 žlice sjemenki lana, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice soli, 250 grama maslaca od kikirikija, 85 grama meda, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 2 jušne žlice mlijeka

Priprema: Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli promiješajte zobene pahuljice, čokoladne kapljice, kokos, chiu, lan, cimet i sol dok se sve ne sjedini. Umiješajte maslac od kikirikija, med i vaniliju. Smjesa treba biti malo mrvičasta. Ako je presuha, postupno umiješajte malo mlijeka. Napravite kuglice pa stavite na pripremljenu podlogu. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko 30 minuta.  

10 najboljih recepata za lazanje
10 najboljih recepata za lazanje

Krekeri od zobenih pahuljica 

Sastojci: 130 g zobenih pahuljica, 130 g integralnog brašna, 1-2 žličice soli, 120 ml vode, 5 žlica maslinovog ulja, sezam

Priprema: Zobene pahuljice sameljite i premjestite ih u veću posudu. Dodajte integralno brašno i sol. Prelijte vodom i maslinovim uljem i umijesite glatko tijesto. Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje na debljinu od 4-5 mm, razrežite na četverokute i još malo posolite. Premjestite ih na lim za pečenje, pospite sezamom i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Pažljivo ih pratite jer mogu brzo zagorjeti. Pričekajte da se ohlade prije posluživanja i poslužite uz neki fini namaz. 

Pereci s kimom i makom 

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 10 žlica kiselog vrhnja, 1 maslac, 1 kocka svježeg kvasca
1,5 dl mlijeka 

Priprema: Kvasac rastopiti u mlakom lijeku. Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka te pomoću kalupa za perece oblikovati tijesto. Staviti perece na papir za pečenje na pleh za pečenje, premazati ih žumanjkom, posuti solju, kimom, makom, sezamom, po vašoj želji. Peći na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobiju zlatnožutu boju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 54
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima