Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca
10 najboljih recepata za lazanje
Lazanje su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina, a odlične su i ako ste u žurbi i želite napraviti nešto brzopotezno. Mogu ih jesti i ljudi koji imaju problema s glutenom pa ga izbjegavaju. U tom slučaju se umjesto tjestenine stavljaju tikvice. Također, u pojedine recepte ide umak bešamel koji možete napraviti sami ili kupiti gotov. Ukoliko ga radite sami, tu je i osnovni recept.
Bešamel
Sastojci:
- maslac
- brašno
- mlijeko
- ribani muškatni oraščić
- malo soli
Priprema:
Maslaca stavljate koliko i brašna, ovisno koliko umaka želite dobiti. Otopite maslac pa na njemu propržite brašno i dodajte vruće mlijeko i začine. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak malo ne zgusne. Ukoliko vam se učini da je bešamel previše gust, dodajte još malo mlijeka.
POGLEDAJTE VIDEO: Baby Lasagna jede lazanje
Pokretanje videa...
Lazanje od junetine
Sastojci:
- 400 g tjestenine za lazanje
- 500 g mljevene junetine
- pola luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml umaka od rajčice
- pola žličice bibera
- sol
- origano
- svježi peršin
- malo izribanog muškatnog oraščića
- šalica ribane mozzarelle
- pola šalice ribanog parmezana
- 1 jaje
- malo maslinovog ulja
Postupak:
Tjesteninu kuhajte u kipućoj vodi nekoliko minuta, da omekša. Potom pripremite umak. Na vruće ulje stavite meso, nasjeckani luk i češnjak. Lagano dinstajte pa dodajte začine, umak od rajčice i malo vode. Ostavite da se kuha na skroz laganoj vatri još nekih 15 minuta.
Posebno pomiješajte sir s jajetom pa krenite slagati lazanje u protvan. Najprije stavite malo umaka od mesa pa tjesteninu i trećinu smjese sira i jajeta i tako redom dva puta. Završite umakom i smjesom od sira.
Pecite oko pola sata na 180, dok lazanje ne dobiju lijepu rumenu boju.
Baby lasagne
Sastojci:
- 400 g manje masne mljevene junetine
- 1 veliki sitno nasjeckani luk
- 4 češnja češnjaka - zgnječena
- 1 konzerva rajčica
- 3 žlice neslanog pirea od rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 15 listova bosiljka
- 2 žličice jabučnog octa
- 1/4 žličice senfa
- 50 g maslaca
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice cheddar sira
- 10 svježih listova za lazanje
Priprema:
Zagrijte malo maslinovog ulja i na njemu ispržite mljeveno meso. Kad je gotovo, stavite ga sa strane. U istoj tavi zagrijte još malo maslinovog ulja i popržite luk na srednje jakoj vatri, pržite ga oko 8 minuta, odnosno dok se ne karamelizira. Dodajte protisnuti češnjak i kuhajte još minutu.
Potom ubacite rajčice iz konzerve, pire od rajčice, jabučni ocat, senf i dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Prebacite umak u blender, zatim dodajte listove bosiljka i izradite dok smjesa ne postane posve glatka. Umak vratite na tavu , dodajte kuhanu mljevenu govedinu i dobro promiješajte.
Pripremite umak od sira - rastopite maslac u malom loncu na srednjoj do laganoj vatri. Polako dodajte brašno i neprestano miješajte. Kuhajte oko 2 minute. Potom postupno dodajte mlijeko i miješajte. Ne žurite kako umak ne bi postao grudast. Ako vam je umak pregust dodajte još malo mlijeka. Ubacite sir i miješajte dok se sir posve ne otopi.
Slijedi slaganje slojeva. Za to će vam trebati nauljeni kalup za mini muffine (za pripremu 24 komada). Svježe listove za lazanje izrežite u krugove promjera otprilike osam centimetara. Trebat će vam 24 komada. Svaki komad tijesta potom uronite u vruću vodu na minutu pa poslažite u kalupe.
Zatim na tijesto stavljajte po jednu punu žličicu mesne smjese i na to žličicu umaka od sira. Važno je da umak prekrije sve tijesto. Na kraju stavite malo ribanog sira na vrh i pecite u pećnici oko 12 minuta. Kad dobiju lijepu boju izvadite i ostavite neka se malo ohlade u kalupu. Vidite li da je na nekim dijelovima tijesto provirilo iz umaka i postalo tvrdo, maknite taj dio.
Od ostatka smjese napravite klasične lazanje za odrasle, prenosi portal babyledfeeding.com.
Po receptu Mary Berry
Sastojci:
Za ragu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 900 g goveđeg mljevenog mesa
- 2 glavice luka, grubo nasjeckane
- 4 štapića celera, narezanog na kockice (po želji)
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 2 ravne žlice glatkog brašna
- 150 ml litre goveđeg temeljca
- 1 žlica želea od crvenog ribiza (po želji) ili 1 žličica šećera u prahu
- 3 žlice pirea od rajčice
- 1 žlica nasjeckanog timijana
- 2 x 400 g konzerve nasjeckanih rajčica
Za bijeli umak:
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 750 ml vrućeg mlijeka
- 2 žličice Dijon senfa
- 50 g parmezana, sitno naribanog
- sol i svježe mljeveni crni papar
Ostali sastojci:
- 12 listova za lazanje
- 75 g zrelog cheddara, naribanog
Priprema:
Krenite s pripremom ragua. Zagrijte veliku tavu i dodajte ulje. Pirjajte mljeveno meso dok ne porumeni. Maknite s vatre i prebacite na tanjur. U tavu stavite luk, celer (ako ga koristite) i češnjak i dinstajte dok ne omekša. Vratite meso u tavu i umiješajte brašno. Dodajte temeljac i prokuhajte. Ubacite i žele od crvenog ribiza (ili šećer), pire od rajčice i majčinu dušicu, pa dobro promiješajte. Umiješajte rajčice iz konzerve. Ponovno zakuhajte, poklopite i kuhajte oko sat vremena, dok govedina ne omekša.
Za bijeli umak rastopite maslac, dodajte brašno i kuhajte na laganoj vatri jednu minutu. Postupno umiješajte vruće mlijeko i mutite dok se ne zgusne. Dodajte Dijon senf i parmezan pa dobro začinite solju i paprom.
Slažite slojeve: Stavite trećinu mesnog umaka na dno protvana pa na to žlicom polako dodajte trećinu bijelog umaka, posolite i popaprite. Rasporedite na to sloj tijesta za lazanje pa opet pola preostale količine ragua i bijelog umaka i red tjestenine. Na vrh stavite preostali mesni i bijeli umak te završite ribanim sirom.
Ostavite 6 sati prije kuhanja kako bi tjestenina počela omekšavati. Potom zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili dok se na vrhu ne pojavi zlatnosmeđa boja, mjehurići oko rubova i tjestenina ne postane mekana.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Lazanje od leće
Sastojci:
Za ragu od leće:
- kockica maslaca, za podmazivanje i prženje
- 200 g zelene leće
- 1 povrtna kocka za temeljac
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 110 g gljiva, sitno nasjeckanih
- 110 g poriluka, sitno narezanog
- 400 g nasjeckanih rajčica iz limenke
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Za umak od sira:
- 110 g maslaca
- 85 g glatkog brašna
- 850 ml litre mlijeka
- 6 žlica vrhnja za kuhanje
- 110 g ribanog cheddara
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Ostali sastojci:
- 6 do 9 listova za lazanje
- šaka ribanog parmezana
- zelena salata, za posluživanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obilno namažite maslacem.
Pripremite ragu od leće. Leću prelijte hladnom vodom i pustite da zavrije. Umrvite u povrtnu kocku temeljca i kuhajte 15 do 20 minuta, ili dok leća ne omekša, a zatim ocijedite. Dodajte još malo vode ako smjesa izgleda suho.
Potom, zagrijte maslinovo ulje i maslac, ubacite češnjak i poklopite, neka se krčka na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, gljive i poriluk te pirjajte oko pet minuta, odnosno dok ne omekša. Umiješajte kuhanu leću i lagano pirjajte pet minuta pa umiješajte rajčice. Pokrijte poklopcem i pirjajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta. Začinite po ukusu morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom.
Pripremite umak od sira. Rastopite maslac na srednje jakoj vatri pa umiješajte brašno. Miješajte dok se ne pojave mjehurići. Postupno dodajte vruće mlijeko i vrhnje, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane glatka. Lagano kuhajte uz stalno miješanje dok se umak ne počne zgušnjavati, zatim umiješajte sir i začinite morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom te maknite s vatre.
Slažite lazanje. Rasporedite četvrtinu ragua od leće po dnu posude za pečenje, prekrijte ga četvrtinom umaka od sira, a zatim na to rasporedite trećinu listova za lazanje. Ponovite postupak i završite slojem umaka od sira. Pospite parmezanom i pecite 30 do 40 minuta, ili dok se ne pojave mjehurići, a lazanje dobije rumenu boju. Poslužite uz zelenu salatu.
Od piletine
Sastojci:
Za nadjev od piletine:
- 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
- 500 g pilećih bataka bez kostiju i kože, nasjeckanih
- pola crvenog čilija, očišćenog od sjemenki i sitno nasjeckanog
- 2 velika zgnječena češnja češnjaka
- 200 g šampinjona, narezanih na ploške
- 200 g mladog špinata
- 2 žličice kukuruznog brašna
- 200 g vrhnja za kuhanje
- 1 žlica svježe nasjeckanog peršina
Za umak:
- 400 g nasjeckanih rajčica iz limenke
- 2 žlice paste od sušenih rajčica (ili koncentrata)
- 1 žlica nasjeckanih listova timijana
- sol i svježe mljeveni crni papar
Ostali sastojci:
- 6 listova svježih lazanja
- 150 g cheddara, naribanog
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa krenite raditi nadjev od piletine. Zagrijte ulje, dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni. Dodajte čili, češnjak i gljive te pržite nekoliko trenutaka. Dodajte špinat i miješajte dok ne uvene. U to ulijte kukuruzno brašno koje ste prethodno razmutili sa 2 žlice vode. Ubacite i peršin, i na kraju vrhnje. Kratko prokuhajte i stavite sa strane.
Za umaka pomiješajte rajčice iz konzerve, pastu od sušene rajčice i timijan. Obilno začinite solju i paprom. Listove lazanja namačite u posudi napunjenoj kipućom vodom nekoliko minuta dok ne omekšaju
Krenite slagati slojeve. Stavite trećinu punjenja od piletine u protvan pa trećinu umaka od rajčice i na vrh rasporedite tri lista tijesta. Ponovite postupak, a na zadnji sloj tijesta rasporedite preostalu piletinu i umak. Posipajte ribanim sirom i pecite 35 do 40 minuta.
Sa šampinjonima
Sastojci:
- 400 g tjestenine za lazanje
- 800 g narezanih šampinjona
- 5 žlica vrhnja
- glavica luka
- vlasac
- sol
- papar
- gotovi bešamel umak (ima za kupiti)
- malo ribanog sira
Priprema:
Pirjajte luk dok ne dobiju žućkastu boju pa dodajte šampinjone ubacite 800 g narezanih šampinjona. Dinstajte ih nekih 10 minuta pa dodajte vrhnje i začine. Tjesteninu skuhajte da omekani.
Slažite lazanje tako da na dno protvana prvo stavite bešamel pa tijesto, šampinjone i tako dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj premažite ostatkom umaka i rasporedite ribani sir. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Sa špinatom
Sastojci:
- 400 g tjestenine za lazanje
- 500 g svježeg špinata
- 300 g svježeg sira
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice maslaca
- umak bešamel
Priprema:
Zagrijte maslac, dodajte sjeckani češnjak i špinat. Kad malo omekani dodajte sir. Tjesteninu skuhajte. U protvan najprije stavite bešamel, tijesto pa špinat i tako redom. Završite slojem špinata. Pecite ih na 200 stupnjeva dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
Lazanje u tavi
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 usitnjena češnja češnjaka
- pola nasjeckanog luka
- 450 grama mljevenog mesa
- 1 konzerva umaka od rajčice (oko 420 g)
- 1 konzerva nasjeckane rajčice ili svježe (oko 800 g)
- 1 pakiranje tjestenine za lazanje - svaki list izlomljen na 4 dijela (oko 340 g)
- 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 šalica ricotta sira
- 2 šalice naribane mozzarelle
- šalica vode
- sol i papar
Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj dubljoj tavi pa dodajte češnjak i luk, pirjajte 5 minuta. Dodajte potom meso i pržite ga 10-ak minuta dok ne dobije rumenu boju. Prelijte to sa pola šalice vode i šalicom umaka od rajčice.
Na to poslažite tijesto za lazanje pa sjeckanu rajčicu, preostali umak od rajčica, bosiljak i pola šalice vode. Neka prokuha na laganoj vatri. Poklopite i ostavite 20 minuta ili dok tijesto ne omekani. Povremeno protresite.
Na kraju stavite sir pa opet pokrijte, neka se krčka dvije minute ili dok se sir ne otopi. Prije posluživanja ostavite nakratko neka odstoji da se svi sastojci dobro povežu.
Lazanje iz mikrovalne
Sastojci:
- ulje za podmazivanje
- 2 lista suhih lazanja, prepolovljena na pola
- 4 žlice sitno ribanog parmezana
- 4 žlice ribane mozzarelle
- 4 žlice gotovog umaka od rajčice ili domaćeg umaka bolognese
- 4 žlice ricotta sira
Postupak:
Premažite široku šalicu za mikrovalnu pećnicu uljem. Potom omekšajte listove u drugoj posudi tako da ih prelijete sa pola litre vruće vode i stavite u mikrovalnu na par minuta, dok ne omekša. Ocijedite.
Krenite sa slaganjem slojeva. Stavite jednu žlicu parmezana u šalicu, prelijte jednom žlicom umaka od rajčice ili bolonjeza i na to rasporedite žlicu mozzarelle. Stavite na to kvadratić tijesta i prekrijte ricotta sirom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Stavite u mikrovalnu na jaču temperaturu na nekih 4 do pet minuta. Na kraju na šalicu stavite tanjur i preokrenite ga da lazanje ostane na tanjuru ili jednostavno jedite iz šalice.
Lazanje bez glutena
Sastojci:
- 4 tikvice
- 40 g parmezana
- 60 g mozzarelle
- 230 g ricotte
- mediteranska mješavina začina
- umak od rajčice
- maslinovo ulje
- 3 češnja češnjaka
- kopar
- peršin
- sol
- papar
Postupak:
Tikvice izrežite na ploške pa ih složite u posudu za pečenje premazanu maslinovim uljem. Premažite i tikvice uljem, posolite i pospite mediteranskom mješavinom začina. Potom pecite 20 minuta na 200 stupnjeva i ostavite da se hladi.
U međuvremenu pomiješajte parmezan, mozzarellu, ricottu, sol, papar, dvije žlice maslinovog ulja, češnjak, kopar i peršin.
Složite sastojke u posudu koju ste prethodno premazali uljem i umakom od rajčice. Složite red tikvica potom smjesu od sira, zatim umak od rajčice te tikvice i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve. Na vrh izribajte malo mozzarelle i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva.
Ako vam se neda peći lazanje kod kuće, imamo rješenje i za vas!
Zgrabite 20 € Wolta i uživajte u gledanju Eurosonga uz prefine lazanje iz dostave
Kupnjom godišnje Oranž pretplate za samo 17 €, dobivate neograničen pristup PLUS+ sadržaju jednu godinu, kao i kupone i popust koji će vam omogućiti uštedu. Među njima je i Wolt kupon od 20 € uz koji možete naručito najfiniju hranu (lazanje) iz popularnih restorana u par klikova.
Ne propustite priliku iskoristiti ovu ekskluzivnu ponudu. Klikni ovdje i uzmi svoj Oranž danas!