Obavijesti

News

Komentari 62

Kajin: Drogu možete kupiti na akciji, kupiš gram i dobiješ dva

Kajin: Drogu možete kupiti na akciji, kupiš gram i dobiješ dva
8

Zastupnica Natalija Martinčević tražila stanku na početku saborske sjednice zbog problema smeća u Varaždinu. Neki zastupnici se slažu da otpad treba unovčiti

VIDEO

Problem smeća u Varaždinu, tema je zbog koje je nezavisna zastupnica Natalija Martinčević tražila stanku na početku saborske sjednice. Napomenula je da ovaj gorući problem Vlada nije počela rješavati, a situacija je alarmantna posebno u Varaždinu.

- Smeće guši građane. Mi u Varaždinu imamo 120.000 tona smeća na ulazu u grad, na vodozaštitnom području koje je zapravo jedna velika ekološka bomba, kako za Varaždin tako i za cijelu regiju. Za to nemamo nikakvo rješenje, ne znamo kada će i kako problem biti riješen, te koliko će to građani platiti. U Varaždin se vozi smeće iz 550 kilometara udaljene Makarske i to zapravo pokazuje kompletan apsurd ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo - upozorila je.

Ustvrdila je da je puna odgovornost za rješavanje ovog problema na Vladi, te je zatražila hitno rješavanje gorućih problema u Hrvatskoj, počevši od grada Varaždina, i egzaktan plan gospodarenja otpadom s jasnim rješenjima, s odgovornim osobama i s jasnim rokovima.

Branku Vukšiću (Laburisti) nejasno je kako nas kao državu ne zanima to što na smeću možemo zaraditi.

- Ako su stranci zainteresirani za veliki biznis s otpadom, kako to da naše ministarstvo nije zainteresirano da pronađe rješenje kako unovčiti ono što se može unovčiti? Neodgovorni smo prema vlastitoj zemlji, ekonomiji, a što je najbolnije - prema građanima. Sve će to platiti građani, prvo zdravljem pa novcem. Gušit ćemo se u smradu, neimaštini i gladi - kazao je.

Boro Grubišić (HDSSB) napomenuo je da zbog negospodarenja otpadom novac prosipamo kao vodu kroz prste, ali i ugrožavamo zdravlje građana, samo zato što je netko lijen i nije napravio strategiju.

Problem droge u Istri

O problemu droge u Istri ponovno je progovorio nezavisni zastupnik Damir Kajin. Upozorio je da taj problem poprima razmjere epidemije jer u Istri droge ima na vagone.

- Droga nam se prodaje na akcijama - kupiš gram, dobiješ dva. Puni smo narko-festivala. Ako se nešto ne promijeni, izgubit ćemo DNK, izgubit ćemo cijelu jednu generaciju - upozorio je.

Zakon o zašiti zraka: 'U nekim dijelovima Hrvatske se teško diše'

Na dnevnom redu zastupnika našle su se izmjene Zakona o zaštiti zraka koji predviđa da kvalitetu zraka, umjesto dva privatna laboratorija, ubuduće prati Državni hidrometeorološki zavod koji bi u tu svrhu trebao zaposliti dva nova djelatnika. Navodi se da su u mjerenju kvalitete zraka uočene nedorečenosti i manjkavosti. 

Branko Vukšić (Laburisti) kazao je kako ga naši zakoni podsjećaju na šišmiše, koji kad izlete na svjetlo dana, izgube oči i ne vide ništa. 

- Problem je u tome što ćemo mi donijeti Zakon u kojem će jasno biti propisano što trebamo učiniti i kako manjkavosti ispraviti, ali u praksi su rupetine, u praksi nisu manjkavosti. Nitko u Hrvatskoj ne poštuje zakone. Oni su mrtva slova na papiru - upozorio je. 

Vesna Škare Ožbolt (DC) napomenula je da se od donošenja ovog Zakona 2011. u nekim dijelovima Hrvatske nažalost sve se teže diše. 

- Ozbiljan ekološki problem prekograničnog karaktera je u Slavonskom Brodu, odnosno tamo se narušava kvaliteta zraka, života i zdravlja stanovnika. Rafinerija nafte Brod je veliki problem. Kada je ministar bio prije nekoliko mjeseci u Brodu najavio je tužbu. Mene sad doista zanima što se poduzima i ima li se namjeru konačno podnijeti tužba Europskoj komisiji protiv zagađivača, odnosno same rafinerije, pa u krajnjem slučaju entiteta, odnosno BIH - upitala je.

Nadovezao se Boro Grubišić (HDSSB) kojeg zanima što se poduzima i što se može poduzeti ako mjerenje kvalitete zraka pokaže onečišćenje i kakve su mjere za smanjenje zagađenja. 

Oporba je zatražila od Vlade da se jasno očituje hoće li se nastaviti s proizvodnjom i kakva je budućnost sisačke rafinerije. 

- Pitanje je hoće li MOL zadržati INA-u, hoće li država zadržati svoj dio INA-e ili će prodati? Hoće li INA-u kupiti Rusi ili je diktat Washingtona i Bruxellesa udaljio Ruse od kupnje INA-e pa zasad ostaje status quo. Kad se ne zna sudbina strateškog poduzeća koje se, ruku na srce, raskačilo za vrlo mali novac, što dokazuju i ovi sudski procesi koji su u tijeku, tad je vrlo teško govoriti o tome kakva je sudbina rafinerije i trebaju li Siščani kao i oni u Slavonskom Brodu brinuti o onečišćenju zraka - rekao je Vukšić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku