Obavijesti

Sport

Komentari 5

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka je igralo u postavi reprezentacije!

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka je igralo u postavi reprezentacije!
2

Izbornik Janko Zinaja je u ogled s Čehoslovačkom u Zagrebu startao s deset igrača Hajduka. Nije nastupio samo Talijan Otmar Gazzari, a umjesto njega je branio HAŠK-ovac Dragutin Fridrich.

VIDEO

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka nastupilo je u početnoj postavi reprezentacije tadašnje Jugoslavije protiv Čehoslovačke u Zagrebu, svi osim golmana Otmara Gazzarija koji je bio talijanski državljanin, pa je umjesto njega između vratnica stajao golman HAŠK-a Dragutin Fridrich.

POGLEDAJTE VIDEO: Stoti rođendan Hajduka 2011.

Pokretanje videa...

Stoti rođendan Hajduka 02:29

Tim povodom u Hajduku su se, izvacima iz tadašnjeg tiska objavljenima u klupskom mjesečniku Planet Hajduk prisjetili važnog događaja iz povijesti kluba, koji se odigrao 28. rujna 1924. godine u Zagrebu: 

"Godina je 1924. Započelo je drugo po redu prvenstvo Jugoslavije u nogometu, a igra se i Kup jugoslavenskih gradova gdje Hajduk nastupa kao reprezentacija Splita. Hajduk sastavlja izvrsnu standardnu jedanaestoricu: Otmar Gazzari, Janko Rodin, Petar Dujmović, Ante Kesić, Mihovil Borovčić Kurir, Veljko Poduje, Šime Poduje, Ljubomir Benčić, Mirko Bonačić, Ante Bonačić i Vinko Radić. Trener je naravno Luka Kaliterna.

U prvoj utakmici za Kup gradova reprezentacija Sarajeva pobijeđena je sa 6:0. Lanjski prvak države Građanski iz Zagreba prvi je protivnik Hajduka u novom prvenstvu. Ta maratonska i uzbudljiva utakmica ostala je zapisana u povijesti našeg nogometa kao jedna od najuzbudljivijih. Nadmoćniji domaćin  morat će se zadovoljiti remijem. Zbog mraka je odgođen nastavak. Sutradan u nastavku dva puta po 15 minuta opet remi. Odmah se igra nova utakmica i Hajduk velikom igrom pobjeđuje zagrebački Građanski 5:0. Navijači Hajduka kao i uvijek izbezumljeni od radosti i prvi put u Splitu čuje se: U kolo s njima!

Velika pobjeda odjeknula je senzacionalno, pa savezni kapetan reprezentacije Jugoslavije Janko Zinaja odlazi u Suboticu da prisustvuje Hajdukovoj utakmici protiv reprezentacije Subotice. Izvrsnim duhovitim kombinacijama Hajduk je deklasirao Subotičane sa 5:1. Prema pisanju tamošnjih medija Subotičani su gledali ponajbolje mađarske klubove, ali priznaju da takav nogomet još nisu vidjeli. Savezni kapetan Zinaja mogao je samo izustiti:

- To što izvode Splićani, to je opera, koncert. Kompletan tim Hajduka postavit ću u reprezentaciju.

naslovna fotografija: Momčad Hajduka (osim golmana) kao reprezentacija Jugoslavije koja je nastupila u Zagrebu protiv Čehoslovačke, 28. rujna 1924, snimljena neposredno pred početak utakmice:  Slijeva: savezni kapetan Janko Zinaja, Janko Rodin, Veljko Poduje, Šime Poduje, Ljubomir Benčić, Mirko Bonačić, Dragutin Fridrich (golman HAŠK-a), Ante Bonačić, Mihovil Borovčić Kurir, Ante Kesić, Vinko Radić i Petar Dujmović.

Kako se utakmice igraju iz nedjelje u nedjelju, a Hajdukovi igraču neprestano putuju, splitski tisak pametno upozorava da se Hajdukov tim izmjeni jer može lako doći do zasićenja i umora. Novo doba piše: "Eto već u nedjelju treba igrati prvenstvenu utakmicu sa SAŠK-om u Sarajevu, a druge nedjelje kompletna ekipa Hajduka, osim golmana Gazzarija koji je strani državljanin, nastupa u Zagrebu kao reprezentacija Jugoslavije protiv reprezentacije Čehoslovačke. Zar to nije i previše za naše mladiće?"

Iduće nedjelje 28. rujna u Zagrebu tada najbolja europska reprezentacija Čehoslovačka brani se na svojoj polovici. Hajduci u reprezentativnom dresu navaljuju, izmjenjuju se kombinacije pune mašte i ljepote, ali iskusan protivnik mudro se brani, čekajući da se Hajdukova vatra stiša i gasi. Uslijed velikog uzbuđenja promašen je niz najzrelijih prigoda, a čim su naši reprezentativci posustali Čehoslovaci preuzimaju igru u svoje ruke i pobjeđuju sa 2-0.

Najizgledniju šansu za Hajduk imao je Veljko Poduje nakon kornera, zatim dva puta dobro je tukao prema češkim vratima Ljubomir Benčić. Češki golman Štapolik krajnjim naporom obranio je i udarce Ante Bonačića i Vinka Radića. Zbog odlične i požrtvovne igre baš na ovoj utakmici Hajduk je stekao svoj najpopularniji i najdraži epitet - "Majstor s mora", od tada će to biti drugo ime za našega Hajduka.

Uspjesi Hajduka a posebno nastup Hajdukove kompletne momčadi u sastavu državne reprezentacije protiv Čehoslovačke, potaknuli su 1926. tada mladog skladatelja Ivu Tijardovića koji je uspio najprije raspjevati svoj rodni grad, a zatim čitavu Dalmaciju i državu, da komponira klupsku operetu Kraljica lopte, kao prvu  koju je dobio jedan klub. Te godine slavilo se 15. godina osnutka kluba, te je autor na poticaj braće Fabjana i Luke Kaliterne, napisao i uglazbio operetu iz sportskog života spomenutu Kraljicu lopte."

Momčad Hajduka 1925. ,snimljena na turneji na Malti. Ista ona osim golmana koja je nastupila kao reprezentacija. Stoje slijeva: član uprave Mirko Mihaljević, menadžer Joe Gasan, Janko Rodin, Ljubomir Benčić, Otmar Gazzari, Veljko Poduje, Petar Dujmović i trener Luka Kaliterna. Sjede slijeva: Šime Poduje, Mirko Bonačić, Ante Bonačić, Vinko Radić, Mihovil Borovčić Kurir i Ante Kesić.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...
OSMINA FINALA SP-A

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...

Uz dvije velike greške na početku prvog poluvremena, odnosno drugog, Hrvatska je izgubila u osmini finala Svjetskog prvenstva od Argentine. Imali smo više udaraca od Argentinaca, ali slaba je to utjeha

The Athletic: Manchester City pobijedio u sudskom sporu s Premier ligom. Evo što to znači
NESLUŽBENO

The Athletic: Manchester City pobijedio u sudskom sporu s Premier ligom. Evo što to znači

Nakon što je prije tri godine saudijska kraljevska obitelj kupila Newcastle, Premier liga je oformila komisiju kojoj je bio cilj ispitati realnu tržišnu vrijednost nekog sponzorstva, ali City se pozvao na slobodu tržišta
Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti
PRVO OBRAĆANJE

Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti

Union Berlin je pod mojim vodstvom trčao najviše u Bundesligi, ni jedanput ispod 120 kilometara po utakmici, a igrači Dinama ni 112-113 km. Petković? Nekad ga treba pomaziti, nekad kazniti...