IMA 2 MICHELINOVE ZVJEZDICE: Talijanski kuhar na kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika u Splitu podijelio je svoja iskustva iz kuhinje
Morate imati poštovanja prema namirnicama, gostu i kolegama
Emanuele Scarello (46) peta je generacija kuhara u svojoj obitelji koji vodi restoran "Agli Amici dal 1887" kod Udina, zahvaljujući njegovom umijeću ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice. Svoja iskustva iz kuhinje ispričao je na 29. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Hotelu Le Méridien Lav kod Splita.
- Mi možemo dobijati priznanja, ali važnije je od njih da je u središtu našeg rada uvijek gost. Kad kuhate morate imate moralni kodeks, pa za svog gosta kuhati kao da to radite za svoje dijete i obitelji. Volim kuhati za svog gosta, a danas sam ovdje jer je naš restoran za ručak zatvoren jer u protivnom ne bih došao. Ne smatram sebe velikim kuharom, ali se nadam da ću vremenom se tome približiti, posebice jer imam sreću da radim u restoranu s 12 ljudi koji daju život za mene - rekao je Scarello.
Svoj koncept temelji na suvremenoj i inovativnoj gastronomiji, te s namirnicama poljoprivrednika i malih nabavljača njegova kraja. Smatra kako je kuhinja svake regija njezina vizit karta, te da na tanjuru se mora vidjeti raznolikost i posebnost namirnica koje nudi.
- Prije dva tjedna došli su američki novinari u moje malo mjesto i začudili su se da me seljaci iz mog mjesta tapšu po ramenima. Rekao sam im – bez njih, ja ne bih kuhao vama! Otac i majka su još prije mene odlučili podržati lokalne poljoprivrednike i male proizvođače našeg kraja što sam i ja prihvatio. Za svoju kuhinju nabavljam najbolje meso, povrće i ribu, a tu se ne može štedjeti. Ne možete za vrhunsko jelo nabaviti brancina od 4 eura. Osim prema namirnicama, morate imati poštovanja gostu i kolegama s kojim radite - kazao je ovaj poznati talijanski kuhar.