Obavijesti

Sport

Komentari 0

Modriću prijeti gubitak prava igranja u novom natjecanju Fife. Uveli izvanredni prijelazni rok

Modriću prijeti gubitak prava igranja u novom natjecanju Fife. Uveli izvanredni prijelazni rok

Klubovi koji se natječu na novom natjecanju, klupskom Mundijalu koji će se igrati iduće ljeto u Americi, moći će dovesti nove igrače i ranije, ali oni kojima ugovori istječu 30. lipnja neće automatski biti produženi

VIDEO

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) dopustit će 'fleksibilnost' u ljetnom prijelaznom roku 2025. za klubove uključene u Svjetsko klupsko prvenstvo, ali igračima čiji ugovori istječu sredinom turnira neće biti automatski produženi. Fifa će momčadima koje će idućeg ljeta igrati Svjetsko klupsko prvenstvo omogućiti izvanredni prijelazni rok i to mjesec dana prije nego što on bude službeno otvoren.

Pokretanje videa...

Luka Modrić stigao u Mostar na premijeru dokumentarnog filma "HŠK Zrinjski - Priča o ponosu" 00:30

Tako će klubovima koji nastupaju na turniru biti dozvoljen izvanredni rok za registraciju igrača od 1. do 10. lipnja 2025. Međutim, igrači čiji ugovori istječu do 30. lipnja neće moći biti registrirani za klupsko SP pa tako na njemu, ukoliko u međuvremenu ne produže ugovore, neće moći nastupiti hrvatski reprezentatativac Luka Modrić.

Trenutačno su u takvom statusu 52 igrača, uz Modrića sličnu sudbinu dijele i zvijezda Manchester Cityja Kevin de Bruyne, Danilo iz Juventusa, Interov dvojac Francesco Acerbi i Denzel Dumfries....

Kada su u pitanju igračima čiji ugovori istječu usred natjecanja, klubovi "mogu zamijeniti igrače tijekom ograničenog razdoblja natjecanja od 27. lipnja do 3. srpnja 2025. unutar postavljenog ograničenja i u skladu s određenim ograničenjima, navodi Fifa. Međutim cilj je potaknuti klubove i igrače kojima istječu ugovori da pronađu odgovarajuće rješenje za olakšavanje sudjelovanja igrača, dodaje se.

Na klupskom SP-u koje će se od 15. lipnja do 13. srpnja održati u SAD nastupit će 32 kluba iz šest konfederacija. Europu će predstavljati 12 klubova - Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Inter, Porto, Benfica, Juventus, Borussia Dortmund, Atletico Madrid i RB Salzburg.

Fifina pravila o transferima suprotna zakonima EU

Sud Europske unije (CJEU) presudio je ovoga petka da su određena pravila Međunarodne nogometne federacije koja reguliraju transfere igrača između klubova u suprotnosti sa zakonima EU-a. Najviši sud u EU u petak je objavio presudu u slučaju "Lassana Diarra i Fifpro protiv Fife i Belgijskog nogometnog saveza" odlučivši da određena pravila Fife o transferima igrača krše pravo Europske unije.

Prema sadašnjim propisima Fife, ako igrač jednostrano i "bez opravdanog razloga" prije njegova isteka raskine ugovor, mora platiti odštetu koja uključuje njegovu naknadu i beneficije do isteka ugovora. I klub koji kupuje takvog igrača mogao je biti pogođen kompenzacijom.

"Neka pravila Fife o međunarodnim transferima profesionalnih nogometaša suprotna su zakonima EU. Pravila o kojima je riječ takva su da ometaju slobodno kretanje profesionalnih nogometaša koji žele razviti svoju aktivnost odlaskom u novi klub", objavio je najviši sud u EU sa sjedištem u Luksemburgu.

Europski sud je dodao da su antimonopolska pravila EU-a također primjenjiva na sportsko upravno tijelo, što znači da Fifa može ograničiti slobodno natjecanje svojim pravilima o prijenosu samo ako može dokazati da je to prijeko potrebno za zaštitu tržišta, što je sud rekao da vjerojatno nije slučaj.

Presuda je zadala udarac Fifi i znači da će tijelo sa sjedištem u Švicarskoj vjerojatno morati promijeniti svoja pravila o transferima igrača. Slučaj je došao pred CJEU nakon što je bivši francuski nogometaš Lassana Diarra (39) osporio pravila koja reguliraju ugovorne odnose između igrača i klubova.

Saga o Diarri seže 10 godina unatrag. Zbog drastičnog smanjenja plaće Diarra je želio raskinuti ugovor s moskovskim Lokomotivom. Ruski klub je raskid smatrao nepravednim te je od njega tražio 20 milijuna eura, što je kasnije smanjeno na 10.5 milijuna, za pretrpljenu štetu. Diarra je to odbio i tražio da mu Lokomotiv plati odštetu.

Nakon prebacivanja u drugu momčad, dogovorio se oko transfera sa belgijskim Charleroi, ali su njega spriječili Fifa i Nogometna federacija Belgije. Fifa mu je na kraju naložila da bivšem klubu plati 10 milijuna eura, kaznu koju je Sportski arbitražni sud potvrdio. Diarra je također dobio 15-mjesečnu suspenziju.

Bivši francuski reprezentativac odlučio je iznijeti stvar na sud, uz potporu globalnog sindikata igrača, Fifpro. Tražio je i šest milijuna eura od Fife, s obrazloženjem da su mu njezina pravila o transferima onemogućila igranje tijekom većeg dijela sezone 2014/15.

Nakon nekoliko obrata, belgijski sud, čiju je nadležnost Fifa osporavala, postavio je takozvano "preliminarno" pitanje Sudu Europske unije 2022. godine. U biti pitanje je bilo, jesu li propisi o statusu i transferu igrača kompatibilni s EU pravom tržišnog natjecanja i slobodnog kretanja?

"Na neki način, afera Lassana Diarra je afera Bosman 2.0," rekao je Diarrin belgijski odvjetnik Jean-Louis Dupont, koji je također bio uključen u slučaj nogometaša Jean-Marca Bosmana 1995. godine.

Presuda Bosmana omogućila je igračima da prijeđu u drugi klub po isteku ugovora bez plaćanja naknade za transfer, a također je ukinula kvote za strane igrače u klubovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dinamo želi vratiti igrača kojeg je prodao za 14,5 milijuna eura
NOVI POVRATAK U NAJAVI

Dinamo želi vratiti igrača kojeg je prodao za 14,5 milijuna eura

Imali smo neki kontakt. Malo su se raspitivali. Sve je ostalo na tome. Moja želja nije bila upitna, ali nekako se to otegnulo, govorio je Benković prije godinu dana...
Stigla nova tablica zarade u Ligi prvaka: Evo na kojem se mjestu trenutačno nalazi Dinamo
PUNI SE BLAGAJNA

Stigla nova tablica zarade u Ligi prvaka: Evo na kojem se mjestu trenutačno nalazi Dinamo

Na prvome mjestu po zaradi nalazi se Manchester City koji je uprihodio 65.56 milijuna eura direktno od Lige prvaka, dok je drugi PSG (65.45 mil. eura) i Liverpool (64.99 mil. eura). Daleko niže je zagrebački Dinamo