Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A
PET RAZLOGA ZAŠTO GA JESTI
Mladi luk je pun vitamina i minerala: Ne bacajte zeleni dio
Mladog luka ima posvuda i šteta je ne iskoristiti priliku jer je bogat vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja. On ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Zeleni dio mladoga luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.
Ovo je top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svai dan:
- Štiti srce - pun je antioksidansa koji štiti stanice u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvani tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
- Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.
- Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove, prenosi portal Alo.
- Snižava kolestorol - posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže i u reguliranju razine šećera.
- Za ljepšu kožu - pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.
POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000€
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku