Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Mirisna bakina zimnica u boci: Deset domaćih likera od voća

Mirisna bakina zimnica u boci: Deset domaćih likera od voća
1

Rum, rakija ili votka baza su baza.  Likeri se tradicionalno rade od svježeg ili sušenog voća, korica ili koštica, a osobito su ukusni oni od marelica, šumskog voća, limuna ili šljiva

Ljekoviti i osvježavajući voćni likeri jednostavno se pripremaju - dovoljno je pomiješati sastojke i pričekati nekoliko tjedana do kušanja. Likeri se tradicionalno rade od svježeg ili sušenog voća, korica ili koštica, a osobito su ukusni oni od marelica, šumskog voća, limuna ili šljiva. Talijani su ponosni na liker od limunovih korica - limoncello, koji piju dobro ohlađen. Kako bi liker bio ukusan, količina šećera ne smije biti manja od 100 grama na litru alkohola. 

Naš najpoznatiji liker je maraskino, a proizvodi se prema tradiconalnom postupku od dalmatinske višnje maraske iz okolice Zadra. Kao baza likera najčešće se koristi rakija, ali može poslužiti i votka ili bijeli rum. Za pripremu voćnog likera potreban je i šećer (što je voće slađe stavlja se manje šećera) te prema želji i razni začini.

Za početak, važno je odabrati svježe zdravo voće – zrelo i sočno. Što više voća stavite to će i rakija biti bogatija voćnim okusima. Voće treba oprati i dobro očistiti. U čistu steriliziranu staklenku, najbolje širokog grla. dodajte voće i šećer te sve prelijte rakijom. Dodajete li začine, slobodno eksperimentirajte sa štapićima vanilije, cimeta, koricom naranče ili čak metvicom.

Drugi način je da u staklenku stavite dvije trećine pripremljenog voća i izgnječite ga uz pomoć čiste kuhače. Zatim stavite šećer, prelijte sastojke alkoholom i dodajte preostale komadiće cijelog voća. Staklenku prekrijte i ostavite na hladnom, tamnome mjestu barem četiri tjedna, a ako želite jači voćni okus i dulje.

Dobiveni liker zatim procijedite kroz sterilne gaze i ulijevajte u željene boce. Za ljepši izgled možete u liker staviti i narezano voće ili manje komade. Boce dobro zatvorite. Osim što su ukusni, likeri su i zdravi. Već u 4. st. pr. Kr. Hipokrat je, dodavajući vinu med i cimet, proizvodio liker koji se u to vrijeme rabio samo kao lijek. 

- Odličan način da iskoristite superzdravu aroniju je liker jer se trpke bobice pretvaraju u desertni napitak - savjetuje blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, čiji se recepti za zimnicu rado čitaju na domacica.com.hr

Sanjin recept za domaći liker od trpkih bobica

- Za domaći liker potrebni su kilogram aronija, limun, komad đumbira, kilogram šećera, četiri vanilin šećera, dva štapića cimeta, dvadesetak klinčića i dvije litre rakije. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. U veliku opranu staklenku sa širokim grlom najprije stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano promiješajte pa zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom pa držite na suncu šest tjedana. Povremeno promiješajte - kaže Sanja i dodaje kako će rakija s vremenom mijenjati boju. 
Nakon što prođe oko šest tjedana, odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz lijevak ulijte u čiste boce i uživajte. 

Ostalih 9 recepata pogledajte u galeriji:


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti