Imao je tek nešto više od dvije godine kad je prvi put popio vino razblaženo s vodom, a godinu dana kasnije već je s ocem gazio po grožđu i učio kako nastaje vino. Bilo je to u dolini Neretve
Miljenko Grgić slavi 100 godina: Rodio se u Hrvatskoj pa u SAD-u počeo proizvoditi najbolja vina
Ljubitelji prvoklasnih vina dobro znaju za Miljenka Grgića (Grgicha) i njegov Chateau Montelena Chardonnay iz 1973. godine s kojim je pobijedio na slijepoj degustaciji najboljih francuskih i kalifornijskih vina u Parizu davne 1972. godine. Bila je to svojevrsna prekretnica u svijetu američkih vina jer je svojim vinom pokazao da vina iz SAD-a mogu itekako kvalitetom nadmašiti francuska.
POGLEDAJTE VIDEO Tajne uživanja u vinu:
Pokretanje videa...
'Ovakav rezultat kušanja iznenadio je sve pa i samog organizatora Stevena Spurriera, kalifornijske i nadasve francuske vinare, ali i javnost. Treba reći da su vina iz Kalifornije dotad bila relativno nepoznata i neafirmirana. Njihov brand, a tako i prodaja bili su daleko slabiji od slavnih vina iz Chateau Haut-Brion ili Chateau Mouton-Rothschild. Smisao samog kušanja nije bilo uspoređivanje razlika kalifornijskih i francuskih vina, nego jednostavno ponuditi jedna i druga vina, pa vidjeti kako će ih vrhunski suci ocijeniti', stoji na službenoj stranici njegove vinarije.
Rodio se u dolini Neretve pa kao student otišao u SAD
Miljenko 'Mike' Grgich, kako ga zovu u Americi, naše je gore list. Rođen je 1. travnja 1923. godine u selu Desne u dolini Neretve kao najmlađe od 11 djece. Njegova obitelj je imala mali vinograd i proizvodili su vino, kao i mnogi seljani tog doba.
Imao je tek nešto više od dvije godine kad je prvi put popio vino razblaženo s vodom, a godinu dana kasnije već je s ocem gazio po grožđu i učio kako nastaje nektar bogova.
Na Sveučilištu u Zagrebu je diplomirao enologiju i vinogradarstvo, a u SAD je otišao sa studentskom vizom UN-a, preko Njemačke i Kanade, što je u to vrijeme bilo vrlo ambiciozno. U Kanadu je stigao 1956. godine, novca je imao vrlo malo, jezik je natucao.
Prvi posao pomogli su mu pronaći rođaci. Radio je kao konobar za 60 dolara mjesečno dok nije dobio američku vizu. U prvoj vinariji zaposlio se 1958. godine i to upravo u dolini Napa. S godinama je stekao potrebno iskustvo i upoznao utjecajne ljude tog svijeta i krenuo sa samostalnom proizvodnjom, a uspjeh nije izostao.
Miljenkova životna načela karakteriziraju vjera, marljivost, ustrajnost, ljubav prema zemlji, predanost obrazovanju, te spajanju seoske mudrosti sa znanstvenim načelima i umijećem proizvodnje vina.
San o proizvodnji vrhunskih vina ostvario je u Kaliforniji
Cijeli život je sanjao da živi u Kaliforniji i proizvodi vrhunska vina od grožđa koje sam uzgoji u vlastitim vinogradima. Želja mu se ostvarila. Godine 1977. stvorio je vinariju Grgich Hills u dolini Napa u kojoj će početkom travnja proslaviti 100 godina života. Njegova vinarija je 2008. uvrštena u Vintners Hall of Fame, što je veliko priznanje.
Za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristi samo grožđe uzgojeno na 366 hektara certificiranih organskih vinograda. Grgich Hills je postao certificirana organska vinarija, uključuje biodinamičke principe u poljoprivrednim praksama i lider je doline Napa u regenerativnoj organskoj poljoprivredi. Također, njegova vinarija je 2022. proglašena jednom od '100 najboljih vinarija' u svijetu prema Wine & Spirits Magazinu.
Na proslavi 100. rođendana predstavit će posebna vina
Proslava Miljenkovog rođendana počinje 1. travnja i to će biti spektakl. Grgich Hills Estate bit će domaćin niza događanja poznatih kao 'Život pun čuda' i tom će prilikom predstaviti dva vrlo kolekcionarska vina - 2020 Paris Tasting Commemorative Chardonnay i 2019 Yountville Old Vine Cabernet Sauvignon.
Događaj će voditi Master Sommelier Andrea Robinson, a gostima će služiti delicije osmišljene tako da nadopunjuju njegova ekskluzivna vina. Oni koji neće fizički prisustvovati zabavi, moći će sve pratiti na službenoj web stranici Grgich Hillsa, prenosi total-croatia-news.com.
Proslavu njegovog rođendana moći ćete pratiti uživo OVDJE.
Miljenko Grgić ima vinariju i na Pelješcu
Godinama tamo proizvodi vino, a 2015. godine je ostao bez dijela loze nakon velikog požara koji je zahvatio taj poluotok. Izgorio je i dio vinarije, no bačve s vinom su uspjeli spasiti.
Njegova supruga Draženka je tad za Dubrovački vjesnik rekla: 'Ovo je za stat i plakat, više nemam niti snage niti volje. Skladište je takvo kakvog ste ga fotografirali. Zgrada je spašena, ali sve će se morati dati obnavljati. Bačve su vanka i spašene su, ali boce ne. Sve je mokro i sklisko, katastrofa. Velik jad i tuga. I nevolja.'
Vinariju na Pelješcu je otvorio kod sela Trstenik nakon proglašenja neovisnosti RH.