Šećer, margarin i brašno: To su najčešći sastojci većine napolitanki. Zbog korisnih masnih kiselina najkvalitetniji sastojak u njima je lješnjak, kojeg ima jako malo
Malo lješnjaka i soli: Od čega se rade omiljene nugat slastice?
Vafel listovi dobivaju se pečenjem tijesta pa je napolitankama jedan od glavnih sastojaka pšenično brašno. Iako je riječ o slasticama, redovan sastojak ovih proizvoda je i sol, ali u prihvatljivoj količini. Kremasto punjenje daje napolitankama aromu; za puni okus su zaslužni šećer i očvrsnuta biljna mast, odnosno hidrogenirano biljno ulje, tj. margarin. On je svojedobno bio alternativa maslacu, dok se nije utvrdila štetnost transmasnih kiselina koje su nastajale njegovom proizvodnjom.
Danas se proizvodnja margarina promijenila pa više nema transmasnih kiselina, ali se pojavljuje novi problem - interesterificirane masne kiseline. Pojedina ispitivanja pokazuju jednaku ili još veću štetu za organizam od transmasnih kiselina, ponajprije u kontekstu povišenja štetnog LDL kolesterola. Margarin se dodaje za poboljšanje okusa i prhkosti tijesta, kao i da bi mu se produljio rok trajanja. Analizirane napolitanke su sve imale punjenje od lješnjaka, pri čemu im je lješnjak, zbog korisnih masnih kiselina i bjelančevina najkvalitetniji sastojak. Ima ih samo od dva do osam posto. Visoku kaloričnost napolitanke imaju i zbog puno šećera. Jedan od nutritivno vrijednijih sastojaka u napolitankama je kakao prah smanjene masti, bogat mineralima i antioksidansima. No na deklaracijama uglavnom ne piše koliko ga ima.
Kraš: U kremi dva posto lješnjaka
U Krašu je najviše šećera i pšeničnog brašna. Osobe s netolerancijom glukoze neka ih izbjegavaju. Za kremasti okus i puninu arome zaslužan je margarin uz dodatke šećera i arome te tek dva posto lješnjaka. Prirodni regulator kiselosti. Ima 530 kalorija. Cijena (100 g): 5,28 kn
Sara: Uglavnom šećer i pšenično brašno
Vafel listići u Sari su od bijelog pšeničnog brašna. U punjenju je najviše šećera koji deblja te iz organizma izvlači dobre tvari. Dva su dodatka: prirodni regulator kiselosti i sigurni sojin lecitin. Ne piše koliko je lješnjaka. U 100 g je 525 kcal. Cijena (800 g): 18,98 kn
Koestlin: Vrlo kalorične napolitanke
Koestlin ima 534 kalorije na 100 grama, više od ostalih. To je puno pa je važno zaustaviti se na dvije, tri napolitanke. Ima tri posto lješnjaka. Šećer je i ovdje glavni sastojak. Dodane su im arome, emulgator lecitin i tvar za rahljenje. Cijena (200 g): 9,99 kn
Loacker: Kokosovo ulje, a ne margarin
Prednosti Loackera su i što osim pšeničnog ima i sojino brašno, obrano mlijeko i sirutku. Šećer je u obliku stolnog, glukoznog sirupa, ječmenog slada, dekstroze. Za rahljenje ima fosfate koji mogu oslabiti kosti. Prirodna vanilija. Ne piše koliko je lješnjaka. Cijena (90 g): 9,99 kn
Favorini: Lješnjaka ima više nego ostali
Lješnjaka je osam posto. Kombinacija biljnog ulja i masti, umjesto biljne masti, znači manje nepoželjnih masnih kiselina. Favorini ima stolni šećer, dekstrozu, glukozu, koja brzo podiže razinu šećera u krvi. Ima aromu, emulgator i sodu bikarbonu. Cijena (65 g): 2,99 kn