Cijene vanilije su počele rasti 2012. godine. Mnogi proizvođači zbog profita koriste nepropisne metode sušenja čime smanjuju kvalitetu proizvoda
Madagaskar u problemima: Za sladoled neće imati ni pingvini
Proizvođači vanilije doslovno ratuju s bandama koje im žele pokrasti urod na Madagaskaru, a slaba berba iz godine u godinu diže cijene.
- Kupujem isključivo organski uzgojenu vaniliju u obliku paste koju koristim za sladoled i slastice. Za 15 grama plaćam 130 kuna. Početkom 2015. koštala je 562 kune po kilogramu - priča zagrebački slastičar Mario Vujinović.
Kako bi ostali zadržali cijenu kolača i sladoleda, kaže on, mnogi njegovi kolege koriste jeftine sintetske vanilin šećere koji se baziraju na aromi i nemaju puno veze s pravom vanilijom. Ili mogu nabaviti namirnicu iz nekog drugog dijela svijeta, ali neće imati istu kvalitetu. Madagaskarska vanilija smatra se najkvalitetnijom, a proizvode do 1500 tona na godinu, gotovo 80 posto svjetskih potreba.
Cijene su počele rasti 2012. godine. Mnogi proizvođači zbog profita koriste nepropisne metode sušenja čime smanjuju kvalitetu proizvoda.
Ručno oprašuju svaki cvijet
Vanilija je biljka iz reda orhideja. U sezoni cvjeta samo jedan dan, na nekoliko sati. Oprašuju ih ručno. Bez oprašivanja nema mahune.
Mahune se suše na suncu
Nakon berbe vanilija se preko dana suši na suncu a noću je stavljaju u zatvorene kutije. Proces sušenja traje tri do šest mjeseci.
Beru se još zelene i namaču u vodi
Prije sušenja zelene se mahune nakratko namaču u vodu. Tada počinje postupak vrenja koji traje oko 15 dana, a po okončanju postupka od šest mjeseci mahune su spremne za prodaju.
Svaka mahuna ima tisuće zrnaca
Najcjenjenije su mahune duge oko 20 centimetara, savitljive i aromatične. Svaka mahuna sadrži tisuće sitnih zrnaca izvora arome.
Kraljica je samo na Madagaskaru
Vaniliju još proizvode u Indoneziji, Meksiku, Papui Novoj Gvineji, Kini, Turskoj, Tahitiju te na otocima u Indijskom i Tihom oceanu.