Ove ukusne i kremaste lazanje su malo 'lakša' verzija onih klasičnih. Prepune su sitno sjeckanog povrća, bešamela i mljevenog mesa. Priprema je slična klasičnim, pa zašto ne bi isprobali?
Zdravija verzija lazanja s puno mljevenog mesa i sitnog povrća
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk (250g), sitno nasjeckan
- 320 g mrkve, sitno nasjeckane
- 2 štapića celera (140g), sitno nasjeckana
- 2 lovorova lista
- 500 g mljevenog mesa
- 3 velika češnja češnjaka, sitno naribana
- 400 g nasjeckane rajčice iz limenke
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1i pol žličica bujona od povrća u prahu
- 400 ml polumasnog mlijeka
- 30 g integralnog brašna
- izdašan prstohvat muškatnog oraščića
- 6 listova lazanja od integralnog brašna (125g)
- 25 g sitno ribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C/160C ventilator/plin 4. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i popržite luk, mrkvu, celer i jedan od lovorovih listova 8-10 min dok povrće ne omekša i počne poprimati zlatnu boju.
Dodajte mljeveno meso i češnjak i pržite dok meso ne porumeni, oko 5 minuta.
Dodajte rajčicu i čašu vode, pire od rajčice i bujon, zakuhajte, a zatim poklopite i kuhajte 20 minuta, a nakon 10 minuta skinite poklopac da se smjesa malo zgusne.
Za to vrijeme ulijte mlijeko u srednju tavu s brašnom i miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne bude bez grudica. Dodajte drugi lovorov list i dobar prstohvat muškatnog oraščića i nastavite kuhati, miješajući, 8-10 minuta dok ne postane gusto.
Žlicom stavite trećinu mljevenog mesa na dno posude za pečenje veličine 19 x 24 cm i na meso stavite dva lista za lazanje. Potom stavite još trećinu mljevenog mesa na listove lazanja i dodajte par žlica bijelog umaka. Stavite još jedan red listova lazanja, ostatak mljevenog mesa. Prelijte bijelim umakom i pospite sirom. Pecite 40 minuta, piše BBC Good Food