Recept donosi zdravu i finu poslasticu. Uživajte u njima s jogurtom, bobičastim voćem ili kapljicom javorovog sirupa, za doručak ili međuobrok uz koji ćete se osjećati dobro
Napravite bezglutenske ukusne palačinke od heljdinog brašna
Ako želite ukusan, sladak, ali i nutritivno bogat obrok onda napravite palačinke od heljde. Ovaj bezglutenski recept ujedno je jako fin i zdrav. Omiljenu slasticu pripremite i poslužite s jogurtom, bobičastim voćem ili kapljicom javorovog sirupa, kao poslasticu za doručak uz kojeg ćete se osjećati odlično. Heljda je izuzetno vrijedna namirnica, jedan je od najboljih izvora proteina i ljekovitih svojstava.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Svaka porcija, bez dodatnih sastojaka, sadrži 178 kcal, 5 g proteina, 26 g ugljikohidrata, od toga 2 g šećera, 6 g masti, od toga 2 g zasićenih, 0,5 g vlakana i 1,1 g soli.
- Sastojci: 4 žlice heljdinog brašna, 4 žlice glatkog brašna bez glutena, 11/2 žličice praška za pecivo bez glutena, prstohvat soli, 1 jaje iz slobodnog uzgoja, 150 ml mlijeka, 1 žlica maslinovog ili biljnog ulja, plus dodatak za prženje, za posluživanje javorov sirup, jogurt, svježe ili smrznuto bobičasto voće
- Priprema: U posudu za miješanje prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi umutite jaje s mlijekom i uljem dok se dobro ne sjedine. Mokre sastojke dodajte suhim i miješajte. Zagrijte neljepljivu tavu na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, dodajte malo ulja i pažljivo ga obrišite kuhinjskim papirom. Žlicom stavite tijesto u vruću tavu. Tijesto bi se trebalo brzo napuhati. Nakon otprilike jedne minute rubovi palačinke trebaju poprimiti male rupice na površini. Okrenite palačinke lopaticom i pecite 30 sekundi. Odložite ih na topli tanjur ili lim za pečenje dok na isti način pečete preostalo tijesto, mažući uljem podnožje tave prije svake serije pečenja. Poslužite palačinke na hrpi, prelivene javorovim sirupom ili žlicom jogurta i bobičastog voća.
Možete ih napraviti veganskim tako da jaje zamijenite jednom malom, zrelom bananom koju ćete zgnječiti i koristite biljno mlijeko. Izostavite šećer i dodajte dodatnu žličicu ulja u tijesto jer su oni skloniji lijepljenju.