Sadrži više kalcija nego mlijeko, bogatija je vitaminom E nego brokula i ima više željeza nego špinat te smanjuje i rizik od raka. Odlična je i kao umak i prilog, a koristi se i kao ljutkasti začin
Zdrava salata od potočarke koja pomlađuje i pegla sitne bore
Gotovo deset od jedanaest žena koje su svaki dan jele 80 grama potočarke primijetile su da im se koža oporavila, a svaka sedma priznaje da su im se bore vidljivo smanjile, utvrdila je studija britanske udruge Watercress Alliance provedena na ženama od 23 do 58 godina.
POGLEDJATE VIDEO: Zdrave namirnice koje jačaju organizam
Pokretanje videa...
Potočarka poboljšava tonus kože i ublažava bore, što je potvrdila i analiza kože pomoću VISIA sustava za analizu tena. Svaka osma žena tvrdi da joj se tekstura kože poboljšala i da su se pore smanjile, dok svaka peta priznaje kako je primijetila da se crvenilo kože smanjilo. Također, potočarka ublažava pjege od sunca i daje dobru dozu energije.
- Prehrana bogata potočarkom, osim što može usporiti starenje kože, može pomoći i kod već vidljivih oštećenja, kao što su bore. Potočarka je bogata beta karotenom i vitaminom E koji kožu štite od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osiguravaju vlažnost - istaknula je voditeljica studije, dr. Sarah Schenker.
Ova superzdrava samonikla proljetna biljka sadrži više vitamina C nego naranča, a četiri je puta bogatija beta karotenom i vitaminom A nego jabuke, rajčice i brokule. Osim toga, sadrži više kalcija nego mlijeko, bogatija je vitaminom E nego brokula i ima više željeza nego špinat te smanjuje i rizik od raka. Odlična je i kao umak i prilog, a koristi se i kao ljutkasti začin.
Listovi joj imaju oštar miris, a okus im je poput rotkvice. Potočarka se bere u proljeće, a raste pokraj nezagađenih voda, što pokazuje koliko je zdrava. Svježi listovi upotrebljavaju se za salatu. Prvo ih dobro operite, posolite, popaprite, dodajte malo češnjaka, polijte limunovim sokom i dobit ćete savršen prilog pečenjima i prženoj hrani.
Možete napraviti i hladnu salatu s piletinom, sezamom, suncokretovim sjemenkama i feta sirom.
Nasjeckano lišće dragušca, kako još nazivaju potočarku, može se koristiti umjesto peršina u juhama i varivima, a dodaje se i pitama, umacima te sendvičima.
Poslužite i fini umak od potočarke s gorušicom, uljem, mlijekom, senfom i mileramom, koji se sjajno slaže s bijelim, ali i crvenim mesom, ponajviše biftekom.
Recept za salatu od potočarke i jaja
Sastojci: 150 g mladih krumpira, 12 jaja, 2 šake potočarke, prstohvat vlasca, 30 g pecorina, 3 žlice majoneze, limunova kora, sol, papar.
Priprema: Kuhajte krumpire u proključaloj vodi oko 15 minuta i ohladite. Skuhajte jaja i ohladite pod mlazom hladne vode pa ogulite. Pomiješajte majonezu s limunovom koricom, paprom i pola naribanog pecorina. Stavite jaja i potočarku na tanjur, prelijte umakom od majoneze te pospite pecorinom i sitno nasjeckanim vlascem.