Ako je mast u tankom površinskom sloju čokolade, u kombinaciji sa slinom u ustima pokrenut će jedinstveni užitak. Naše okusne pupoljke najprije zaintrigira masnoća, a potom se oslobađa kakao
Zašto je čokolada neodoljiva? Jedna stvar igra važnu ulogu
I tamnu čokoladu možemo jesti s jednakim užitkom kao i mliječnu, koja je zbog dodanih šećera i masti manje zdrava. Zaključak je to istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu, u Engleskoj, koji su otkrili tajnu zašto je čokolada tako neodoljiva. To je način na koji se topi u ustima, pri čemu ključnu ulogu ima masnoća u prvom kontaktu s jezikom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Do tog su zaključka došli nakon ispitivanja svakog koraka u jedenju čokolade.
Proces jedenja čokolade počinje 'fazom lizanja', odnosno kada čokolada prvi put dođe u kontakt s jezikom. Tada se pokreće lagani 'osjećaj čokolade'. Zatim, kad se počne topiti, otpuštaju se čvrste čestice kakaa u čokoladi, zajedno s naletom endorfina koji potiču sreću.
Pri tome je svejedno ima li čokolada pet ili pedeset posto masti. Ako je mast u tankom površinskom sloju čokolade, u kombinaciji sa slinom u ustima pokrenut će jedinstveni užitak. Naše okusne pupoljke najprije zaintrigira masnoća, a potom se oslobađa kakao pružajući nam predivnu okusnu kombinaciju, kaže prof. Anwesha Sarkar iz Škole za znanost o hrani i prehrani u Leedsu, a prenosi Washington Post.
Kakao je, naime, važan sastojak koji donosi zdravstvene koristi. Bogat je flavonoidima, antioksidansima koji pomažu našem tijelu da učinkovito funkcionira i štite stanice od oštećenja. Zbog svojih antioksidativnih svojstava flavonoidi su također korisni u poboljšanju cirkulacije krvi i snižavanju krvnog tlaka, ali i u borbi protiv oštećenja stanica povezanih sa starenjem.