Dr. Nicholas Perricone je vjeren da su bore i sumorna koža posljedica upalnih procesa u organizmu pa je izdvojio prehranu koja sprečava razvoj upala te pomaže borbi protiv starenja
10 pravila za sporije starenje poznatog američkog liječnika
Hranite li se na ispravan način, opskrbljujući tijelo samo probranim, 'dobrim' namirnicama, starenje ne mora biti bauk, kaže poznati američki dermatolog Nicholas Perricone (74). Njegov plan prehrane zapravo je namijenjen očuvanju mladolika izgleda i dugovječnosti.
Uvjeren da su brojne bolesti, bore i sumorna koža posljedica upalnih procesa u organizmu pa je izdvojio prehranu koja sprečava razvoj upala te pomaže borbi protiv starenja i bolesti.
- Antiupalna dijeta pomlađuje kožu, čineći ju zategnutijom i ljepšom, vraća zdravlje i vitalnost te normalizira tjelesnu težinu - tvrdi dr. Perricone.
Podijelio je namirnice na uzročnike upala i antiupalnu hranu
Preporučuje jedenje ribe (naročito divljega lososa), koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, nužnima za zdravlje imunološkoga sustava, dobro pamćenje, raspoloženje i lijepu kožu. Također je važno jesti mnoge vrste povrća i voća, ječam, grahorice, orašaste plodove, sjemenke i maslinovo ulje. Obroci se obogaćuju brojnim začinskim biljem, posebice bosiljkom i origanom.
- Šećer je najgori neprijatelj ljudskoga tijela. On uništava organe, zglobove i kožu. Zato ga se svakako treba izbaciti iz prehrane. Također, treba izbjegavati kavu, jer pospješuje starenje i gubitak pamćenja. Bolje je umjesto kave piti zeleni čaj - napominje.
10 pravila za usporavanje starenja po dr. Perriconeu
1. Jedite obilje masne ribe, posebice lososa, te druge namirnice koje su izvor proteina, poput jaja i peradi. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože, dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
2. Često jedite svježe tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri detoksikaciji i sprečavaju prijevremeno starenje.
3. Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango su voće s višom vrijednošću glikemijskog indeksa te ga treba jesti umjereno.
4. Prednost treba dati orašastim plodovima, posebice lješnjacima i bademima, jer sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline, što pomaže borbi protiv starenja.
5. Za doručak se preporučuje jesti svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
6. Pijte od osam do deset čaša vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
7. Izbjegavajte kavu i čaj.
8. Izbjegavajte alkohol.
9. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog brašna i šećera.
10. Svakodnevno se bavite tjelovježbom. Tjelesna aktivnost ima protuupalni učinak na stanice.