Iako malo dugotrajniji recept za pripremu s više dijelova pripreme, ova tjestenina sa zapečenom pancetom i Edamerom je pravi 'comfort food' idealan za dane kad nešto treba probuditi vaša osjetila
Zapečena tjestenina s pancetom
Sastojci:
- 300 g penne ili druga tjestenina po ukusu
- 200 g sira Edamera
- 250 g pancete
- 3 jaja
- 5 jušnih žlica kiselog vrhnja
Umak:
- maslinovo ulje
- 1 veliki ljubičasti luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- pola čajne žličice šećera
- pola čajne žličice soli
- papar
- svježi peršin i bosiljak po želji
Priprema:
U vruću slanu vodu stavite kuhati tjesteninu dok ne postane al dente. U šalici pomiješati jaje i vrhnje te ostavite sa strane dok se tjestenina ne skuha.
Nasjeckajte luk i protisnite češnjak te ih stavite na zagrijano maslinovo ulje u tavicu. Dodajte sjeckanu rajčicu, bosiljak i peršin te prstohvat soli i pola čajne žličice šećera. Prokuhajte, maknite s vatre i ostavite da se malo prožme.
Iscijedite tjesteninu i stavite ju u viši i manji pleh za pečenje koji ste prije namastili. Dodajte smjesu jaja i vrhnja i dobro promiješajte.
Upalite pećnicu i stavite da se zagrije na 200 Celzijevih stupnjeva.
Nasjeckajte pancetu te naribajte sir. Oboje dodajte u tjesteninu i još jednom dobro promiješajte. Stavite peći na 15-ak minuta.
Nakon 15-ak minuta (kad vidite da se tjestenina malo zapekla) izvadite tjesteninu iz pećnice i prelijte ju sa umakom od rajčica i začina.
Vratite u pećnicu još 5 do 10 minuta da se malo zapeče. Ukrasite svježim listićima bosiljka.