![Za savršenu puricu: Otkrivamo kako će ispasti sočna i slasna](https://img.24sata.hr/-T27elYcOLWSEcOMpRPL7H6fVuc=/414x267/smart/media/images/2018-50/bozic_47901164_m.jpg)
Sve domaćice znaju da purica tijekom pečenja lako može presušiti i ispasti tvrda , s mesom koje kao da je piljevina drveta. Evo nekoliko savjeta da to ove godine izbjegnete
Lifestyle
Komentari 4Sve domaćice znaju da purica tijekom pečenja lako može presušiti i ispasti tvrda , s mesom koje kao da je piljevina drveta. Evo nekoliko savjeta da to ove godine izbjegnete
Kulinarski stručnjaci otkrili su neke svoje tajne uz koje purica baš uvijek bude odlična - za prste polizati. Koliko dugo se purica peče, to ovisi o tome koliko je teška. Na primjer, ako ima 2,5 kilograma, peče se oko dva i pol sata - znači, računajte sat po kilogramu. Također, temperatura ne smije biti visoka, idealna je 170 stupnjeva.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Trikovi profesionalaca za savršeno pripremljenu puricu:
Kristali leda koji nastaju tijekom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, a tada se počne raspadati dok se peče. Također, iz takvog mesa izlazi više tekućine koja isparava pa je na kraju meso suho.
Ako očekujete više gostiju i bojite se da jedna manja purica neće biti dostatna, umjesto da uzmete jednu veću, radije birajte dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo.
Na taj način će u meso ući voda i sol pa će biti sočnija i ukusnija, kako izvana tako i iznutra.
Postupak je ovakav:
Omekšani maslac utrljajte dobro ispod kože. Tako će se lagano otapati dok se purica peče i osigurati dovoljno masnoće mesu. Umjesto običnog maslaca možete staviti neki sa začinskim biljem - želite li malo eksperimentirati s okusom.
Ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje traje dugo - prsa se mogu previše ispeći dok batak i nadbatak još nisu gotovi. Zato, ako se odlučite zavezati ih, neka to ne bude čvrsto.
Prvih sat vremena pecite puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćete je kasnije nastaviti peći. Potom je stavite u protvan na leđa i vratite u pećnicu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije.
Profesionalci koriste posebno izrađen termometar koji se ubode u najdeblji dio bedra (ali, pazite da ne dirate kost) i pokazuje kolika je temperatura pečenja iznutra - idealno je oko 80 stupnjeva Celzijusovih.
Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice zato je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja - da se sokovi rasporede ravnomjerno u mesu, otkriva portal finecooking.com.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+