Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu

Za maline i jagode bez otrova koristite ocat i sodu bikarbonu

Budite na oprezu! Jagode su na 10., a maline na 12. mjestu po zagađenosti pesticidima, a zbog njihove hrapave površine teško ih je dobro očistiti samo vodom

Bobičasto voće ne dozrijeva nakon berbe, već se odmah počinje kvariti. Stoga je vrlo važno pravilno ga sačuvati kako bi mogli uživati u njemu još dugo nakon završetka sezone. Osim toga, kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljito prati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

- Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mlijeko u kojem je pronađen velik dio toksina – upozorava nutricionistica Alma Bunić iz nutricionističkog savjetovališta Nutriforma.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega. Kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i kronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. 

- Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su  borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću - napominje Bunić. 

Voće je stoga potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti ocat i sodu bikarbonuAlkoholni ocat izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Sveučilišta u Massachusettsu. Voće se prvo ostavi namakati u octu dvadeset minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti u otopini sode bikarbone i vode.

 - Želimo li u sezoni,  kada je voće nutritivno najbogatije, sačuvati ga za kasnije, onda je zamrzavanje najbolji način. Voće treba zamrzavati odmah nakon branja. Tako ne gubi na kvaliteti, a zaleđeno se može čuvati od osam do 12 mjeseci - savjetuje nutricionistica.

1. Operite octom i sodom

Voće stavite u otopinu octa i vode u omjeru 1:4 pa u vodu s dodatkom sode bikarbone.

2. Isperite ocat i sodu iz voća

Voće temeljito isperite pod mlazom vode da ne bude kiselo ili slano, savjetuje Bunić.

3. Prije zamrzavanja osušite

Prije zamrzavanja ili spremanja u hladnjak osušite ga na zraku ili papirnatom ručniku.

  • Najbolje je jesti organsko voće ili eko hrvatsko, koje se može isprati samo vodom, savjetuje nutricionistica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22