Meso će u hladnjaku trajati dulje ako ga stavite u marinadu, a prije zamrzavanja možete ga i "vakumirati" u zdjeli vode, dok će sirevi "preživjeti" i do šest mjeseci
Vodič za čuvanje hrane: Bez bacanja, a sigurni od trovanja
Pridržavanje roka trajanja spriječit će trovanja hranom koja su česta u toplim mjesecima. Ostatke obroka treba spremiti u hladnjak najkasnije dva sata nakon posluživanja.
Otvorene umake od rajčica treba potrošiti u roku od pet dana, a majoneza traje dva mjeseca
Rok trajanja najvažniji je za sirovo meso jer njegovo kvarenje može izazvati opasna trovanja. Katkad se meso treba potrošiti i prije jer kućni hladnjaci ne mogu održati svježinu jednako kao oni u trgovinama. Meso će se u hladnjaku najdulje održati u originalnoj ambalaži. Ako nije zapakirano, najbolje će se očuvati u marinadi od ulja, octa i začina (primjerice ružmarina, papra i majčine dušice). Ako ga zamrzavate na nekoliko mjeseci, najbolje je da svaki komad zamotate u plastičnu foliju prije no što ih stavite u vrećicu, tako će biti manje osjetljivi. Možete ga i “vakuumirati” - vrećicu s mesom uronite u posudu s vodom tako da otvor bude iznad površine. Voda će istisnuti zrak i priljubiti vrećicu uz meso. Morske plodove najbolje je zamrzavati u originalnom pakiranju, a čuvate li ih u hladnjaku, pakiranje stavite na posudu napunjenu ledom.
Meso
GOVEDINA:
Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci
MLJEVENO MESO:
Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 4 mjeseca
PEČENJE:
Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci
KOBASICA:
Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 2 mjeseca
ODRESCI:
Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci
MESNI GULAŠ:
Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 4 mjeseca
PERAD:
Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 12 mjeseci
Mliječni proizvodi
MLAĆENICA:
Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati
MASLAC I MARGARIN:
Hladnjak: 3 mjeseca
Zamrzivač: 9 mjeseci
RIBANI SIR:
Hladnjak: 1 mjesec
Zamrzivač: 4 mjeseca
POLUTVRDI SIR:
Hladnjak: 6 mjeseci
Zamrzivač: 6 mjeseci
SIR U KRIŠKAMA:
Hladnjak: 1 mjesec
Zamrzivač: Ne zamrzavati
MEKI SIREVI:
Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati
Voće i povrće
BANANE:
Hladnjak: Ne držati u hladnjaku
Zamrzivač: 2 mjeseca
JABUKE:
Hladnjak: 3 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati
MARELICE:
Hladnjak: 5 dana
Zamrzivač: 3-4 mjeseca
ŠPINAT:
Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 6 mjeseci
SALATE U VREĆICI:
Hladnjak: Slijedite datum isteka
Zamrzivač: Ne zamrzavati
MAHUNE:
Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 12 mjeseci
GRAŠAK:
Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 12 mjeseci
Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana
Meke sireve kao što su brie i mozzarella spremite u hermetičke posude za hranu, a tvrde u vosak ili papir za pečenje, zatim u plastičnu vrećicu. Zamrzavate li tvrde sireve, umjesto u papir zamotajte ih u plastičnu foliju.
Iako izgledaju svježe, pakirane salate ne jedite nakon isteka roka trajanja zbog opasnosti od bakterija
Mlijeko i jogurt stavite u zamrzivač u originalnoj ambalaži ili u plastičnim posudama. Pritom ostavite centimetar prostora na vrhu jer se tekućine zamrzavanjem šire. Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut prema dolje. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom.
Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu ili žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo te zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Ako želite zamrznuti povrće, prije toga ga trebate blanširati, odnosno uroniti u kipuću vodu nekoliko minuta, a potom ga ohladiti u hladnoj vodi.
Kruh i kolači
KRUH I PECIVA:
Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 3-6 tjedana
SIROVI SITNI KOLAČI:
Hladnjak: 1 dan
Zamrzivač: 2 tjedna
TORTE:
Hladnjak: 1 mjesec
Zamrzivač: 2-3 mjeseca
PITE:
Hladnjak: 6 mjeseci
Zamrzivač: 2-4 mjeseci
PEČENI SITNI KOLAČI:
Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 6 mjeseci
KEKSI:
Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 3 mjeseca
Pića
PIVO:
Zatvoreno: 9 mjeseci
Otvoreno: 1 dan
PJENUŠAC:
Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 1 dan
LEDENI ČAJ:
Zatvoreno: 2 godine
Otvoreno: 1 tjedan
SOK FLAŠIRAN:
Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 10 dana
SOK SVJEŽE ISCIJEĐEN:
Otvoreno: 3 dana
VINO:
Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 3 dana
Umaci
SENF:
Kuhinja: 4 mjeseca
Hladnjak: 1 godina
UMAK ZA ROŠTILJ:
Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 4 mjeseca
MED:
Kuhinja: 1 godina
TABASCO:
Kuhinja: 3 godine
DŽEMOVI:
Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci
KEČAP:
Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci
MARINADE:
Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci