Najbolja vrsta krumpira za salate, juhe i variva su vrste voštanih krumpira koji zadržavaju oblik. A neki pak vole koristiti i mladi krumpir početkom ljeta za ukusne, zdrave salate
Vodič kroz vrste krumpira: Nije svejedno od koje radite pomfrit, pire, pečeni ili krumpir salatu
Postoje tisuće vrsta krumpira koji dolaze u svim oblicima i veličinama. Neke vrste krumpira imaju škrobnu teksturu i dobre su za gnječenje, prženje i pečenje. Druge vrste krumpira poput crvenih sorti imaju voštanu strukturu i dobre su za kuhanje i posluživanje u salatama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sorte krumpira mogu se dalje klasificirati u 3 glavne kategorije, ovisno o njihovoj teksturi kad se kuhaju. A ovo su važne informacije koje morate znati ako želite odabrati najbolju vrstu krumpira za svoj recept.
1. Škrobne vrste krumpira
Kao što im samo ime govori, sorte škrobnog krumpira sadrže puno škroba. Škrobni krumpir kao što je Idaho Russet ima pahuljastu teksturu kad se kuha. Zbog toga su ove 'brašnaste' vrste krumpira izvrsne za pečenje, gnječenje, prženje ili kuhanje.
Russet krumpir
Russet krumpir jedna je od najpopularnijih sorti krumpira. Ove škrobne vrste krumpira prilično su velike i imaju ovalni oblik. Krumpir ima tamnu kožicu koja može biti bilo od svjetlosmeđe do tamno smeđe boje.
Kad se peku, kuhaju ili prže, sorte krumpira Russet postaju lagane i pahuljaste. To je također jedna od najpopularnijih i najboljih vrsta krumpira za pripremu pomfrita. Ovaj krumpir je također izvrstan za pire krumpir jer dobro upija mlijeko i maslac.
Russet Burbank
Burbank Russet krumpir najpopularnije je sorte Russet. Ovaj „brašnasti“ krumpir ima bijelo meso prekriveno tamno smeđom kožom. Ovo je vrsta krumpira koji mnogi lokali brze hrane odluče koristiti jer daje super pomfrit.
Ranger Russet
Ova velika, duguljasta vrsta krumpira ima smeđu kožicu i bijelo meso. Bere se kasno u sezoni i koristi uglavnom za pečeni krumpir ili pomfrit.
Slatki krumpir (škrobni krumpir)
Vrste batata, poput japanskog batata i Hannah batata, škrobni su gomolji. U usporedbi s običnim krumpirom, batat ima nepravilan, duguljast oblik.
Jam je još jedan jestivi škrobni gomolj koji se uzgaja u mnogim tropskim i umjerenim regijama. Najslađe sorte batata su one vrste koje imaju jarko narančasto meso. Ovo su ujedno i najzdravije vrste krumpira zbog visoke razine antioksidansa. Batat je također jedinstveno škrobno povrće korijena koje djeluje protuupalno, antioksidativno i protiv pretilosti.
Postoje i sorte batata s bijelim, žutim, ljubičastim, pa čak i crvenim mesom.
Ljubičasti slatki krumpir zdrava je vrsta krumpira koji možete dodati svojoj prehrani zbog antocijanina u povrću. Antocijanini su vrsta antioksidansa koji tamnom voću i povrću daju boju.
Sorta slatkog krumpira Beauregard
Ova vrsta je univerzalni slatki krumpir koji je dobar za pečenje, gnječenje, prženje ili kuhanje. Beauregard slatki krumpir ima svijetlo narančasto meso i ukusan slatki okus.
Jewel sorta slatkog krumpira
Ta sorta ima narančastu ili bakreno obojenu koru s jarko narančastim mesom. Neki ljudi kažu da ovaj slatki krumpir nije tako ukusan kao sorte Beauregard.
Ljubičasti batat
Dodavanje ljubičastog batata u obroke daje prehrani boju i obilje okusa. Ljubičasti slatki krumpir ima čvrsto meso ljubičaste boje zemljastog slatkastog okusa. Od ljubičastog batata možete napraviti pomfrit, pire ili pečeni batat.
2. Voštani krumpir
Sorte voštanog krumpira imaju puno manje škroba i više vlage od škrobnih vrsta. Budući da imaju čvrsto meso i dobro drže oblik nakon kuhanja, dobri su za pečenje, kuhanje ili pravljenje salata od krumpira.
Crveni krumpir
Općenito, crvene sorte krumpira imaju manje škroba i manje su od škrobnih vrsta. Budući da se ove crvene sorte krumpira dobro drže kad se kuhaju, izvrsne su za pečenje ili usitnjavanje te za stavljanje u salate.
U usporedbi s Russet krumpirom ili višenamjenskim krumpirom, crveni krumpir ima slađi okus. Ako ih kuhate s kožom, ne samo da ćete povećati unos vlakana, već ćete i obroku dodati živopisnu boju.
Ako želite smanjiti unos ugljikohidrata, tada je crveni krumpir zdraviji od Russet krumpira. Nutritivna vrijednost sorti crvenog krumpira pokazuje da imaju nešto manje ugljikohidrata i kalorija od škrobnog krumpira.
Voštani krumpir Red Bliss
Tip krumpira Red Bliss ima glatku crvenu kožicu koja prekriva bijelo meso. Budući da je koža prilično tanka, možete kuhati i jesti krumpir Red Bliss u kori. Sorte Red Bliss nisu najbolje za izradu pire krumpira jer sadrže malo škroba. Izvrsni su narezani, nasjeckani ili narezani na kockice u salatama.
Crveni Norland
Sorte krumpira Red Norland male su crvene vrste krumpira duguljastog oblika. Ovaj voštani krumpir izvrsno ide u salatama.
3. Višenamjenske vrste krumpira
Sorte krumpira koji imaju srednje razine škroba, šećera i vlage univerzalne su vrste krumpira. Sorte krumpira kao što su Yukon Gold i Marcy dobro drže oblik i mekane su teksture. Ove vrste univerzalnih gomolja dobre su za upotrebu u većini recepata.
Bijeli krumpir
Zbog svoje svestranosti, bijeli krumpir je popularna vrsta krumpira za upotrebu. Za razliku od Russet krumpira, bijeli krumpir ima svijetlu koru i niže razine škroba. Međutim, još uvijek imaju dovoljno škroba da bude dobar za zgnječenje, kuhanje, kuhanje na pari, prženje i pečenje.
Krumpir Yukon Gold
Za ljubitelje krumpira, sorte Yukon Gold imaju žuto meso i savršena su vrsta krumpira za kuhanje. Krumpir Yukon Gold ima dobru ravnotežu škroba i vlage. Imaju dovoljno škroba da nakon kuhanja bude lagan i pahuljast, ali ipak zadržava malo slatkoće. Ove sorte krumpira dobre su za kuhanje, kuhanje na pari i pečenje.
Ljubičasti krumpir (višenamjenski)
Ljubičasti krumpir izuzetno je zdrava vrsta krumpira koji ima svu hranjivu vrijednost običnog krumpira. Međutim, visoka razina antocijanina u ovoj sorti krumpira čini je bogatim izvorom antioksidansa. To ljubičasti krumpir čini jednom od najzdravijih vrsta krumpira koji možete jesti.
Istraživanje je pokazalo da razina antioksidansa u ljubičastim gomoljima ovisi o njihovim različitim bojama. Na primjer, tamnoljubičaste ili crne sorte krumpira imaju više antocijanina nego svjetlije nijanse ljubičastog krumpira.
Ljubičasti krumpir rijetka je vrsta krumpira koji se može vidjeti na tanjuru. Ako nikada niste probali ljubičastu sortu krumpira, možda ćete biti ugodno iznenađeni njegovim okusom i bojom.
Adirondack plava: vrsta ljubičastog krumpira
Sorte ljubičastog krumpira Adirondack ovalnog su ili kruškolikog oblika, a koža i meso imaju plavo-ljubičastu boju. Ove sorte ljubičastih gomolja možete koristiti za izradu ljubičaste kaše, čipsa, krumpirića, pečenog krumpira ili u salatama. Za razliku od nekih drugih sorti ljubičastog krumpira, ovaj krumpir zadržava ljubičastu boju tijekom kuhanja.
Mladi krumpir
Mladi krumpir je mlađa vrsta odraslog krumpira. Mladi krumpir obično je dostupan od travnja do srpnja. Budući da je mlađa sorta krumpira, škrob se nije imao vremena stvoriti. To znači da je mladi krumpir slađi i manje škroban od ostalih vrsta krumpira.
Najbolji način da uživate u ovom krumpiru je kuhati ga cijelog 10 minuta, dodati malo maslaca ili maslinovog ulja. Mladi krumpir možete koristiti kao ukusan prilog ili u krumpirovoj salati.
Kako odabrati pravu vrstu krumpira?
Ako želite napraviti ukusni zdravi pečeni krumpir ili pire, tada su Russets ili bijeli krumpir najbolji. Ovi krumpiri su izvrsni za pečenje ili kuhanje zbog visokog sadržaja škroba. Škrobaste vrste krumpira obično gube oblik i postaju pahuljaste kada se kuhaju.
Najbolja vrsta krumpira za salate, juhe i variva su vrste voštanih krumpira koji zadržavaju oblik. Neki ljudi vole koristiti mladi krumpir početkom ljeta za ukusne, zdrave salate. Ostale vrste crvenog voštanog krumpira izvrsne su za dodavanje drugim jelima ako želite da kocke, kriške ili komadi zadrže oblik.