Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Višestruke koristi: Kako joga može smanjiti stres i depresiju

Višestruke koristi: Kako joga može smanjiti stres i depresiju

Jogom se bave milijuni diljem svijeta. Ova disciplina stara tisućama godina ima duhovne i filozofske korijene te mnogi osjete ne samo emotivne i psihičke, već i fizičke benefite

VIDEO

Postoji mnogo vrsta joge, a najčešće prakticirana je hatha joga, koja kombinira fizičke poze i svjesno disanje. Ovaj način vježbanja može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost, opseg pokreta i snagu, a tu su i prednosti za mentalno zdravlje.

Portrait of sport girl doing yoga stretching exercise

Osjećaj sreće i smirenja

Ako se pravilno radi, joga može osloboditi korisne kemikalije u mozgu. Većina fizičkih aktivnosti potiče oslobađanje 'hormona sreće' u mozgu, poput dopamina, serotonina i noradrenalina. Iako su pokreti u jogi spori i kontrolirani, oni ipak podižu srčani ritam, jačaju mišiće i stimuliraju lučenje ovih kemikalija, što rezultira boljim raspoloženjem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jezičarke iz Splita od joge grade posao: 'Mi polazimo od toga da je tjelovježba kao pranje zubi' 00:55

Ublažavanje depresije

Osim toga, studije pokazuju da joga može pomoći u smanjenju simptoma depresije. Znanstvenici su otkrili da je joga usporediva s drugim oblicima liječenja, poput lijekova i psihoterapije, ali bez nuspojava koje mnogi lijekovi izazivaju. Iako može koristiti čak i osobama s teškim oblicima depresije, potrebna su dodatna istraživanja o njezinom učinku jer još uvijek nema dovoljno kontroliranih studija.

Imate blijede mrlje na donjem rublju? Evo trebaju li vas brinuti
Imate blijede mrlje na donjem rublju? Evo trebaju li vas brinuti

Smanjenje stresa

U istraživanju provedenom među Amerikancima koji prakticiraju jogu, 86% njih izjavilo je da im pomaže u suočavanju sa stresom. Stezanje i opuštanje mišića može smanjiti napetost, a mirna atmosfera, umirujuća glazba i pozitivan stav koji vlada u većini joga satova dodatno doprinose tom učinku.

Ublažavanje anksioznosti

Joga može pomoći u smanjenju anksioznosti, a tehnike disanja koje se koriste u jogi posebno su korisne jer postoji povezanost između problema s disanjem i anksioznosti. Iako joga možda neće pomoći svakome tko pati od anksioznih poremećaja, neki psiholozi je koriste kao dodatak drugim oblicima terapije.

Bolji san

Istraživanja sugeriraju da joga može poboljšati kvalitetu sna, posebno kod starijih osoba. U jednom istraživanju provedenom među osobama starijim od 60 godina, sudionici su prijavili poboljšanje u kvaliteti i kvantiteti sna, te povećanje učinkovitosti spavanja, što se odnosi na postotak vremena provedenog u krevetu koji je zaista posvećen spavanju.

Bolji društveni život

Ako pohađate satove joge uživo, možete imati koristi od socijalne interakcije s ostalim polaznicima. Društvene veze pozitivno utječu na mentalno i fizičko zdravlje, a zajedničko izvođenje pokreta i disanje u ritmu s grupom može pojačati osjećaj pripadnosti i povezivanje s ostalim sudionicima.

Uvrstite ih u svoju prehranu: 13 zdravih alternativa teškoj hrani
Uvrstite ih u svoju prehranu: 13 zdravih alternativa teškoj hrani

Potiče brojne druge zdrave navike

Kad prakticirate jogu, vjerojatno ćete odabrati zdravije prehrambene navike. Svaka aktivnost utječe na procese gladi te želju za hranom, koja postaje zdravija i realnija.

Osim ovih prednosti, joga može biti korisna za osobe koje pokušavaju smršavjeti, prestati pušiti ili upravljati kroničnim bolestima. Naravno, rezultati mogu varirati ovisno o vašem stavu, kvaliteti instruktora i vrsti joge koju prakticirate.

Kako koristiti jogu za poboljšanje mentalnog zdravlja

Najbolji način za učenje joge je uz kvalificiranog instruktora, bilo u privatnim satovima ili grupnim treninzima. Instruktor vam može pomoći ispraviti poze i prilagoditi ih ako je potrebno. Možete koristiti blokove, trake i druge dodatke kako biste olakšali izvođenje nekih poza, a joga se čak može prakticirati i sjedeći na stolici umjesto na podu.

Premaz od limunova soka će ojačati ispucale i oštećene nokte
Premaz od limunova soka će ojačati ispucale i oštećene nokte

Nakon što svladate osnove, knjige i videozapisi mogu vam pomoći u daljnjem vježbanju. Više ćete koristiti imati od joge ako je prakticirate kod kuće između satova, a online satovi mogu učiniti kućnu praksu zanimljivijom. Ako vam je ugodno vježbati jogu kod kuće, možete je koristiti kada osjetite dodatni stres, nesanicu ili druge izazove.

Rizici joge

Joga je aktivnost s niskim rizikom, no može doći do ozljeda, uglavnom istegnuća ili uganuća. Loša tehnika, postojeći zdravstveni problemi ili pretjerano naprezanje mogu uzrokovati ozljede. Neke ozljede mogu biti povezane s instruktorima koji nemaju odgovarajuću obuku. Rizik od ozljeda ne sprječava većinu ljubitelja joge da nastave s praksom – među onima koji su se ozlijedili tijekom joge, manje od 1% je odustalo, piše webmd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO