Na Dan svetog Patrika sve je u znaku djeteline i zelene boje, koja je simbol Irske. Na ovu svetkovinu, 17. ožujka, Irci prekidaju korizmeni post te jedu tradicionalna jela i piju pivo
Veselite se kao Irci: Top deset recepata za Dan svetog Patrika
Uz usoljenu govedinu ili dimljenu šunku neizostavni su krumpir i zelje. Krumpir je temelj tradicionalne irske kuhinje. Jede se u kori, kao pire, kuhan, pečen, pržen, a od njega se spravljaju kruh i kolači. Colcannon, tradicionalno irsko jelo, priprema se od kelja, pire krumpira i komada svinjetine ili slanine.
Kombinirati možete i slatki kupus, blitvu, raštiku ili kelj pupčar. Osim krvavica, kobasica, slanine ili šunke, jede se i janjetina. Jedan od najpoznatijih irskih specijaliteta za Dan sv. Patrika je irski lonac, odnosno gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka. Krumpir se dodaje tijekom kuhanja kako se ne bi prekuhao, a od mesa se može upotrijebiti i junetina.
Osim što ga piju, Irci crno pivo često stavljaju u gulaš, kao i u druga jela. Gulaš od junetine i crnog Guinness piva Irci često pripremaju i kao pitu, s hrskavim “poklopcem” od dizanog tijesta.
Tradicionalna juha
Tradicionalnu kremastu irsku juhu od krumpira s porilukom i vlascem pripremite tako da propirjate ploške luka te mu dodate 500 g oguljenog i narezanog krumpira, 40 g nasjeckanog poriluka, tri šalice vode, šalicu mlijeka, malo vrhnja za kuhanje, dvije žličice vlasca i malo majčine dušice. Kad se skuha, juhu malo ohladite i izmiksajte te poslužite uz komadiće prženoga kruha.
Recepti:
Crveno-zeleni muffini
Sastojci: 60 g maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3-4 žlice šećera, jestiva zelena boja
Priprema: Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije i dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodavajte brašno i mlaćenicu. Dodajte sol, soda bikarbonu i ocat. Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta na 170°C. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postepeno dodavajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiskali u blenderu sa zelenom bojom.
Irski gulaš
Sastojci: 2 male žlice maslaca, 1 i 1/2 kg janjetine (but), 1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 mrkve, 2 šalice goveđeg temeljca, sol, svježe mljeveni papar, 8 krumpira, peršin, majčina dušica
Priprema: Kockice janjetine popržite na maslacu. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu pa pirjajte pet minuta. Ulijte vodu ili temeljac, začinite i kuhajte 15 minuta. Dodajte narezani krumpir, majčinu dušicu i peršin te kuhajte u poklopljenom loncu najmanje 45 minuta.
Pastirska pita
Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1∕2 glavice luka, 2 mrkve, 200 g pelata, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, žlica peršina, 600 g krumpira, 3 žlice mlijeka, bosiljak, sol, papar
Priprema: Krumpire skuhajte. Luk i mrkvu popržite te dodajte meso. Začinite pa umiješajte rajčicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac, te sve dobro zgnječite. Zdjelu za pečenje premažite maslacem i dodajte smjesu od mesa. Prekrijte je krumpirom koji nanesite slastičarskom vrečicom i zapecite na 250 °C oko 15 minuta.
Kruščići s "djetelinom"
Sastojci: 260 g brašna, 3 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode, 1/2 žličice soli, 80 g maslaca, 175 ml mlaćenice, oko 4 žlice omekšalog maslaca, nekoliko listova opranog pa osušenog peršina
Priprema: Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Umiješajte 80 g maslaca u suhe sastojke, a zatim dodajte mlaćenicu i sve brzo umiješajte. Dobro zamijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Izvaljajte tijesto do debljine od oko jednog centimetra. Čašom izrežite krugove od tijesta te ih stavite u posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite malo omekšalog maslaca na vrh svakog kruga te na svaki stavite list peršina.
Pecite oko 12 minuta na 230°C. Ovi kruščići izvrsno pašu uz razna variva i gulaše.
Pivski gulaš
Sastojci: 500 g junetine, 5 dl tamnog piva, 400 g sjeckanih rajčica, 2 lovorovova lista, celer, 2 luka, 2 mrkve, 400 g krumpira, sol, papar, žlica brašna, ulje, peršin
Priprema: Meso izrežite na kocke. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu na ploške. Zagrijte ulje i pirjajte narezani luk, mrkvu i celer oko 10 minuta. Dodajte meso narezano na kocke i brašno. Pirjajte te ga zalijte pivom i umiješajte sjeckane rajčice s lovorovim listom. Začinite solju i paprom, pa kad gulaš zavrije, poklopite i kuhajte oko sat i pol. Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine.
Brownie s pivom
Sastojci: 130 g brašna, 30 g kakao praha, 1/2 žličice soli, 100 g čokolade za kuhanje, 8 žlica maslaca, 125 ml tamnog piva, 4 jaja sobne temperature, 130 g šećera, 130 g smeđeg šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 130 g čokoladnih kapljica
Priprema: Prosijte brašno, sol i kakao. Otopite čokoladu za kuhanje na pari. U maloj tavi na srednje visokoj temperaturi otopite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ulijte maslac u čokoladu te dodajte pivo. Mutite jaja i šećer oko dvije minute, dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Nastavite miksati na najmanjoj brzini dok dodajete prethodno pripremljene suhe i mokre sastojke. Na krjau dodajte ekstrakt vanilije. Pazite da ne miksate smjesu predugo. Umiješajte čokoladne kapljice. Ulijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili i pobrašnili. Pecite 40 do 45 minuta na 180°C. Poslužite sa sladoledom od pistacije.
Kolutovi luka u pivskom omotaču
Sastojci: 2 velike glavice luka, 130 g brašna, 2 žličice sitno sjeckanog ružmarina, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica slatke paprike, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenog papra, 375 ml tamnog piva, ulje za prženje umak: 50 g majoneze, 2 žlice dijon senfa, 1 žličica tamnog piva, malo papra
Priprema: Pomiješajte brašno, ružmarin, češnjak, slatku papriku, sol i papar. Dodajte pivo pa mutite pjenjačom dok ne nestanu grudice. Očistite luk i narežite ga na deblje kriške. Kad se ulje dovoljno zagrije, umočite kolutove luka u smjesu i otresite višak. Lagano spustite kolutove luka u vruće ulje. Nemojte ih staviti previše kako se ne bi zalijepili. Pržite ih jednu do dvije minute dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove kolutove luka stavljajte na papirnati ručnik kako biste odstranili višak masnoće. Po želji začinite soli i ružmarinom.
Irska pita od jabuka s vanilijom
Sastojci: za tortu: 390 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 1/4 žličice mljevenih klinčića, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 170 g maslaca, 150 g šećera, 4 zelene jabuke, 2 jaja, 180 ml mlijeka, 2 žlice šećera za posipanje; za kremu od vanilije: 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 375 ml punomasnog mlijeka, 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Namastite i pobrašnite posude za pečenje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, klinčić i muškatni oraščić u veliku zdjelu za miksanje. Povežite maslac sa suhim sastojcima. Dodajte šećer. Ogulite jabuke i narežite ih na jednake dijelove i uvaljajte u suhe sastojke. U odvojenoj posudi umutite jaja i mlijeko. Dodajte ih jabukama i suhim sastojcima te dobro promiješajte pa stavite u posudu za pečenje. Poravnajte vrh smjese pa je pospite šećerom i pecite 45 do 50 minuta na 190°C. Za kremu mutite žumanjke i šećer. Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga polako umiješajte u smjesu od žumanjaka i šećera. Sve sjedinite pa vratite na srednje visoku temperaturu. Stalno miješajte dok se krema ne zgusne, oko četiri minute. Krema je dovoljno gusta kad ostaje na žlici. Umiješajte ekstrakt vanilije i poslužite s tortom.
Irski lonac s ječmom
Sastojci: žlica maslinova ulja, 760 g janjetine (kotleti), šalica ječma, 2 šalice temeljca, 2 mrkve, korijen celera, vezica špinata, sol, papar
Priprema: Namočite ječam u vodi. Popržite janjetinu na ulju pa je izvadite na tanjur. Dodajte luk u tavu i popirjajte ga dod ne omekša. Vratite janjetinu u tavu pa dodajte ječam, temeljac i šalicu i pol hladne vode. Dodajte soli i papra, poklopite tavu i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i pirjajte 40 minuta ili dok ječam ne omekša. Dodajte mrkvu i sjeckani celer te kuhajte poklopljeno još 20 minuta, dok janjetina i ječam ne budu mekani. Umiješajte sjeckani špinat i poslužite.
Colcannon: Irski pire s povrćem
Sastojci: 500 g krumpira, 20 g maslaca, 250 g kelja, 2 mlada luka, dl mlijeka, sol, papar, komadići pečene slanine ili tanko rezanog svinjskog pečenja
Priprema: Oguljene kocke krumpira stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ocijedite ga i stavite sa strane. U istome loncu otopite maslac i prepržite kelj narezan na tanje trake. Pirjajte dok ne ‘uvene’ i pusti vodu. Dodajte sjeckani mladi luk ili ljutiku, promiješajte, ulijte mlijeko i dodajte krumpir. Smanjite vatru i pasiralicom ili vilicom usitnite krumpir i kelj. Maknite s vatre, umiješajte trake pržene slanine ili svinjetine, posolite i popaprite pa u sredini napravite rupu i dodajte još žlicu maslaca, kako bi krumpir bio kremastiji.
Pročitajte 10 najčudnijih činjenica o Danu svetog Patrika i zašto biste danas trebali obući plavo, a ne zeleno.