RAJČICA NAS ŠTITI Zdravije su pizze s umakom od rajčice bez dodanog šećera, vegetarijanske s raznolikim povrćem koje možemo i dodati te s manje sira
Veliki test: Zamrznute pizze su fine, posebno kad se još dorade
Pizza može biti relativno zdrava namirnica, pogotovo ako je radimo sami pa možemo kontrolirati sastojke. Zamrznute pizze, čije smo deklaracije iščitali, sadrže najviše pšeničnog brašna.
Poznato je da bijelo pšenično brašno brže podiže razinu glukoze u krvi nego brašno od cjelovitog zrna pšenice pa bismo konzumaciju trebali smanjiti.
Osim brašna, odnosno tijesta, ove pizze sadrže različite količine i vrste sira te šunke, kao i rajčice. Osim konzervansa koje pronalazimo u šunkama, pizze nemaju dodanih konzervansa, nego im se trajnost čuva zamrzavanjem. Ove pizze najbolje je i ispeći zamrznute. Nakon odmrzavanja ne bismo ih smjeli ponovno zamrzavati, a ako je ne pojedemo odmah, možemo je čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Šunka na zamrznutim pizzama čiji smo sastav analizirali kuhana je ili šunka u ovitku.
Kuhanu možemo pronaći u pizzama Ristorante, Alfredo i Alberto. Nešto je kvalitetnija od šunke u ovitku koja je u pizzi Spar capriciosa. Ta šunka ima dodane razne zgušnjivače.
Na deklaracijama pizza S Budget i Ledo vrsta šunke nije navedena. Sve šunke rade se od svinjskog mesa te raznih dodataka za bolju aromu i teksturu. Za bolji okus dodaju različite šećere i ekstrakt kvasca. Dodaju se i aroma dima, koju bismo trebali izbjegavati, te konzervansi nitriti, koji u prekomjernim količinama mogu djelovati kancerogeno. Prema tome, zdravija opcija bi bila vegetarijanska pizza.
Osim šunke, u svim je pizzama i sir. Većina analiziranih sadrži Mozzarellu i edamer, a količine se prilično razlikuju.
Najviše sira ima u pizzi Spar, ali u pizzama Alfredo, Alberto, Ristorante i Ledo sirevi su kvalitetniji. Najmanje ga je u pizzi S Budget.
Umak od rajčice možemo smatrati zdravim proizvodom te na njemu ne bismo trebali štedjeti. Obiluje pigmentom likopenom koji djeluje antioksidativno i štiti organizam od slobodnih radikala. Na analiziranim pizzama pronašli smo sjeckanu rajčicu, umak, odnosno pasiranu i koncentrat rajčice. Pasirana i koncentrat obično sadrže više likopena nego svježa rajčica. Pasiranu ili koncentrat rajčice sadrže sve pizze osim Alfreda, u kojemu je rajčica sjeckana.
Analizirane pizze sadrže prilično veliku količinu soli. U porciji, a to je jedna pizza, soli je između 3,3 grama, koliko sadrži pizza Alfredo, i 4,5 grama, koliko je u pizzi S Budget. Pojedemo li jednu pizzu, pojeli smo više od polovine preporučenog dnevnog unosa soli za odrasle, a to je šest grama. Zato bismo pogotovo trebali paziti na količinu koju dajemo djeci i konzumaciju ograničiti.