SAMO DA SU SVJEŽE Pola kile jetrica može se kupiti za tri kune, toliko je i krumpir, ako se za četveročlanu obitelj radi pire. Ostaje i za salatu od kiselog kupusa
Evo kako u Hrvatskoj napraviti zdrav ručak za manje od 10 kn
Neki mesari ne prodaju iznutrice. Nemaju ih zato što kupuju samo gotove polovice. Mi koji imamo meso svježe zaklanih životinja prodajemo i iznutrice, rekao nam je mesar na tržnici Utrina u Zagrebu.
- Ne stanu nam iznutrice uz meso u vitrinu, no možemo ih naručiti. Svinjska jetrica su 10, juneća 20, teleća 30 kuna, a 15 kuna su jezik i srce neke od tih životinja. Juneća pluća su pet kuna - 'izrecitirali' su u mesnici Navračić.
U mesnici Agrozeline jučer su imali samo teleća jetra po 47 kuna. Kod Ravlića povremeno imaju svinjska jetra po 6,50 kuna. Kod Lijanovića imaju janjeća jetra po 30, a ako su s plućima cijena je 20 kuna. Kažu da subotom dobiju najviše janjaca pa tad ima i više jetrica. Najveći izbor iznutrica jučer je bio u mesnici Martinjak. Teleća jetra bila su 28 kuna, a brizle, prsna žlijezda mekane teksture koju u Francuskoj smatraju plemenitom namirnicom, kunu više. Teleće srce stajalo je 19, juneće 14, jezik 19, a želudac 16 kuna. Slična ponuda i iste cijene bile su i u mesnici Martinjak na trešnjevačkoj tržnici. Tamo su imali i svinjska jetra po 6,50 kuna te svinjska srca po 12,50. U jednoj mesnici rekli su da svinjsku jetru ne prodaju, nego daruju kupcima uz nešto što plate. U mesnici Cerovski su teleća jetra bila 50 kuna, u mesnici Kudelić u zagrebačkoj Sloboštini svinjska 4,50, juneća 17,50, a teleća 27 kuna. Teleće brizle su 17,50, a pluća pet kuna, svinjsko srce i jezik 22,50, a bubrezi osam kuna. Nemaju uvijek sve iznutrice, no mogu ih naručiti.
- Jetra se brzo zasuši na gornjem dijelu. Kad je svježa, cijela je iste boje. Stara jetra postaje zelenkasta ljigava - rekla je mesarica Ivana Palorec.
Cijena junećeg želuca (tripica ili fileka) ovisi o tome je li sirov, prokuhan ili kuhan. Kod Kudelića imaju prokuhan u komadu i kilogram je 27 kuna. Kuhan, narezan pa zamrznut stoji 27,90 (700 grama). Kod Martinjaka je bio sirov 16, a kod Pivca kuhan 37,90 kuna.
- Iako jeftine, iznutrice su izrazito bogate različitim nutrijentima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Jetra je izvrstan izvor željeza, vitamina B te folata i vitamina A. Oni sudjeluju u prijenosu kisika, tvorbi krvnih zrnaca te štite vid i sluznicu. Jetra je bogata vitaminom A koji je topiv u mastima te se skladišti u organizmu. Zbog toga s jetrom ne bismo trebali pretjerivati. Trudnice je trebaju izbjegavati, osobito u prvom tromjesečju. Ljudi koji boluju od gihta i oni koji imaju problema s kolesterolom trebaju izbjegavati sve osim tripica. Iznutrice možemo davati djeci - savjetuje nutricionistica Leta Pilić.
Iznutrice nije preporučljivo zamrzavati i odmrzavati. Kod mozga trebamo posebno paziti da prije pripreme uklonimo tragove krvi, a s jetre treba ukloniti vanjsku opnu.
Mozak, jetra, srce i bubrege možemo pržiti, dok su jezik i tripice najbolji u umacima. Iznutrice, poput bubrega i jetre, možemo namočiti u mlijeku kako bi dobili mekšu konzistenciju i bolji okus.
>>> Fe - lakše koristimo željezo iz namirnica životinjskog nego biljnog podrijetla
>>> B i A vitamini - Iz jetra sudjeluju u prijenosu kisika i tvorbi krvnih zrnaca, a štite i vid
>>> Zn - Cink je važan za spolno sazrijevanje i zacjeljivanje rana, a ima ga u bubrezima
Bjelančevine, masti, vitamini, minerali...
- Jetra, 4,50-50 kuna
Izvrstan izvor željeza, vitamina B skupine, ponajviše B12 te folata i vitamina A. Sličan sastav imaju sva jetra.
-
Srce, 14-22,50 kuna
Bogato je bjelančevinama i vitaminima B skupine, a najviše B12. Ima i vitamina A, ali manje ga je nego u jetri.
-
Pluća, 5 kuna
Pluća sadrže jako puno bjelančevina, ali u njima ima puno i masti te kolesterola pa ih ne bi trebalo jesti puno.
-
Mozak, 20 kuna
Bogat je željezom i fosforom. No treba pripaziti jer je bogatiji mastima od drugih iznutrica pa ima puno kolesterola.
-
Jezik, 15-22,50 kuna
Isto obiluje zasićenim mastima i kolesterolom koji štete zdravlju srca pa bismo s količinom trebali paziti.
-
Želudac, 16-38 kuna
Fileki ili tripice imaju puno bjelančevina, a malo masti pa ih smiju jesti i oni koji imaju problem s kolesterolom.