Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Detoks nakon blagdana: Uz variva i juhe izbacite toksine iz tijela - top 10 zdravih recepata

Detoks nakon blagdana: Uz variva i juhe izbacite toksine iz tijela - top 10 zdravih recepata
11

Da bi detoks nakon blagdana bio uspješniji, prvih nekoliko dana ujutro natašte popijte jednu ili dvije čaše obične vode na sobnoj temperaturi. Ne zaboravite ni na tjelovježbu

Razdoblje u kojem najčešće pojedemo koji zalogaj više je iza nas. Nakon bogatih i ukusnih blagdanskih obroka došlo je vrijeme da očistimo organizam od nakupljenih toksina. Jednostavno očistite organizam od štetnih tvari, a tijelo će vam biti zahvalno. Nekoliko dana pripazite na to što unosite u organizam. Izbjegavajte prerađene namirnice, bijelo brašno i šećer, kao i visokomasne mliječne proizvode, tešku i prženu hranu te meso, jer sva ta hrana potiče stvaranje sluzi u organizmu. Jedite uravnotežene obroke koji sadrže ugljikohidrate, proteine i zdrave masnoće svaka tri sata. Tako ćete održati razinu energije i spriječiti pad šećera u krvi, koji može dovesti do nekontroliranog prejedanja. Kuhajte na pari i pirjajte te izbjegavajte prženje u ulju i masnoći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. U jelovnik uvedite i što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Za oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice, koja je ujedno odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol.

Osobni kuhar Nenad: Jednom su me cure skinule na djevojačkoj
Osobni kuhar Nenad: Jednom su me cure skinule na djevojačkoj

Da bi detoks bio uspješniji, prvih nekoliko dana ujutro natašte popijte jednu ili dvije čaše obične vode na sobnoj temperaturi. Dan počnite svježim voćem, koje će potaknuti probavu, ili svježe iscijeđenim povrtnim sokovima, koji će podignuti razinu vitamina i minerala u tijelu. Voće jedite sirovo te povećajte unos sirovog povrća kroz salate jer oboje potiče proizvodnju probavnih enzima. Ne zaboravite ni na tjelovježbu kako biste potaknuli znojenje organizma, jer time ubrzavate izbacivanje toksina. Svakako vodite računa i o tome da dovoljno i kvalitetno spavate jer kvalitetan san najbolje pomaže oporavku organizma.

Detox smoothie

Sastojci: ½ manjeg zrelog avokada, ½ limete, 1 kivi, 1 banana, 3-4 lista korijandera, 250 ml vode

storyeditor/2024-01-01/smoothie-od-avokada.jpg

PRIPREMA: Ogulite avokado, limetu i kivi te ih narežite na manje komade. Sve sastojke prebacite u blender i kratko blendajte, sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Ako volite da smoothie bude rjeđi, ulijte još malo vode. Popijte odmah!

Pikantna juha od rajčice

Sastojci: 4 i 1/2 šalice pelata iz konzerve, 1/4 šalice pinjola, 4 i 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3/4 šalice luka, 4 češnja češnjaka, 1 žličica sjemenki komorača, 1/3 žličice ljute paprike, 1/2 šalice bosiljka, 2/3 šalice bijelog vina, 1 mala žlica origana, sol, svježe mljeveni papar

PRIPREMA: Jednu šalicu sjeckane rajčice usitnite u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Dodajte pinjole i miksajte do glatke smjese, oko minutu. Zagrijte ulje u većoj posudi, dodajte sitno nasjeckani luk, usitnjeni češnjak, sjemenke komorača i suhu usitnjenu ljutu papriku. Pirjajte oko pet minuta dok luk ne omekša. Umiješajte preostalu količinu rajčice, 2 žlice usitnjenog bosiljka, vino i origano. Dodajte i rajčicu s pinjolima te promiješajte. Kad juha zavrije, kuhajte na laganoj vatri još 5-6 minuta da se arome povežu. Posolite i popaprite prema ukusu te po želji dodajte još ljute paprike. Prije serviranja pospite preostalim bosiljkom.

Gusta juha od slanutka i povrća

Sastojci: 1 konzerva slanutka, 1 glavica luka, 2 mrkve, pola male glavice kelja, sol, papar, začini po želji i peršinov list

PRIPREMA: Ako umjesto slanutka iz konzerve koristite sušeni, svakako ga namočite u vodi dan ranije. Skuhajte ga zasebno, procijedite i nakon toga koristite kao i slanutak iz konzerve. Sve sastojke stavite u lonac, podlijte vodom i kuhajte dok povrće ne omekša. Povrće zatim pasirajte, začinite, dodajte 4 žličice maslinova ulja i pustite da prokuha te poslužite. Slanutak je odličan izvor energije, ali ima i veliku nutritivnu vrijednost - dobar je izvor željeza, bogat je kalcijem te bjelančevinama i ima nizak glikemijski indeks.

Varivo od brokule i cvjetače

Sastojci: 500 g carske mješavine povrća (ili svježa brokula, cvjetača i mrkva), 1 crveni luk, 1 dl bijelog vina, 1 češnjak, 1 mala žlica Vegete, sol, papar, peršin, 2 dl vrhnja za kuhanje ili obično vrhnje

PRIPREMA: Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk, posolite i ulijte decilitar bijelog vina. Nakon pet minuta ubacite povrće (carsku mješavinu povrća ili narezanu brokulu, cvjetaču i mrkvu). Zalijte mješavinom od pola litre mlake vode i Vegete te ubacite sitno nasjeckani češnjak i žlicu pasirane rajčice. Kuhajte 10 minuta te izvadite u šalicu 2 dl tekućine pa pomiješajte s vrhnjem i žlicom škroba ili brašna (može i bez). Umutite natrag u lonac i kuhajte još 10 minuta. Pri kraju dodajte soli prema želji, papra i svježe nasjeckani peršin.

Riblja salata od oslića, krumpira i rikole

Sastojci: 200 g krumpira, 150 g oslića, zrna papra, lovorov list, nekoliko kriški limuna, maslinovo ulje, 100 g rikole

PRIPREMA: Krumpir za kuhanje ogulite, narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi te ocijedite. U drugom loncu ubacite očišćeni komad oslića u kipuću slanu vodu i skuhajte ga s nekoliko zrna papra, lovorovim listom i nekoliko kriški limuna. Kuhani oslić natrgajte ili narežite na manje komade veličine zalogaja. U manjoj zdjeli pomiješajte limunov sok, jednu žlicu maslinova ulja, prstohvat mljevenog papra i sitno sjeckani peršinov list. U većoj zdjeli pomiješajte ocijeđeni krumpir, dodajte natrgani oslić i dobro opranu rikolu te sve sastojke prelijte pripremljenim preljevom od peršina i maslinova ulja pa dobro promiješajte da se prožmu svi okusi.

Voćni energetski napitak

Sastojci: 100 g višnje, 100 g kupina, 100 g jagoda, 1 žlica zobenih pahuljica, 1 žlica meda, vrcanog, 1 mala žlica sjemenki lana, 2 dl zobenog mlijeka, 2 dl kravljeg mlijeka, obrano

PRIPREMA: Smrznute višnje i jagode odmrznite jedan sat na sobnoj temperaturi. Sve sastojke pomiješajte u sokovniku i usitnite do homogene tekuće smjese. Ako je napitak pregust, dodajte još zobenog mlijeka.

Varivo od crvene leće

Sastojci: 1 luk, crveni, 2 šalice crvene leće, 2 žlice ulje maslinovo, 2 žlice pasirane rajčice (passata), 1 mala žlica šećera, kristal, 2 mrkve, 1 batat, 1 tikvica, zelene, peršin, list, 50 g tofu, dimljeni, sol, svježe mljeveni papar

PRIPREMA: Crvenu leću dobro isperite pod mlazom hladne vode u cjedilu. Mrkvu, tikvicu i batat naribajte na ribežu. U dublji lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok se ne zažuti. Potom dodajte pire od rajčice i malu žličicu šećera. Kratko pirjajte i podlijte manjom količinom vode. Potom dodajte ribanu mrkvu i pustite 5 minuta da se pirja. Dolijte još 4 čaše vode i potom dodajte ispranu crvenu leću, ribani batat i ribanu tikvicu. Kuhajte 15-20 minuta, po potrebi dodajte još vode ako je pregusto. Na kraju dodajte sjeckani peršin, posolite i popaprite po želji. Kad je varivo gotovo, dodajte dimljeni tofu rezan na kockice.

Što ćemo sutra jesti? Predlažemo 3 jednostavna i zdrava jela 'danas za sutra'
Što ćemo sutra jesti? Predlažemo 3 jednostavna i zdrava jela 'danas za sutra'

Zdrava zobena kaša za doručak

Sastojci: 35 g zobenih pahuljica, 100 ml mlijeka po želji, 100 ml vode, 1 prstohvat soli, 1 prstohvat cimeta, 1½ žličice meda

PRIPREMA: Pomiješajte zob, mlijeko, vodu, sol i cimet u srednjem loncu. Pustite da zavrije, a zatim smanjite na najnižu temperaturu. Kuhajte otklopljeno od tri do pet minuta uz povremeno miješanje dok se kaša ne zgusne. Potom maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Podijelite kašu u dvije posudice. Svaku porciju prelijte s pola žlice meda.

Popečci od cvjetače i batata

Sastojci: 250 g cvjetače, 1 manji batat, 1 češanj češnjaka, 20 g mljevenih badema, 1 jaje, brašno, sol, papar, peršin, 2 žličice ulja

PRIPREMA: Cvjetaču očistite i kuhajte 10 minuta u posoljenoj vodi, a potom je usitnite vilicom. Batat naribajte. U zdjeli izmiješajte sve sastojke i dodajte brašna koliko je potrebno da smjesa ostane kompaktna, a zatim rukama oblikujte popečke. Stavite ih na masni papir na lim te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C najprije s jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenite i pecite s druge strane. Poslužite uz 200 grama kuhanoga krumpira i zelenu salatu začinjenu octom uz dvije žličice maslinova ulja.

Detox kurkuma čaj

Sastojci: 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice nasjeckanog đumbira, 1/4 žličice crnog papra, 1 žličica meda, 2 šalice vode

PRIPREMA: Uzmite zdjelu, dodajte vodu i zagrijte. Pustite da prokuha i dodajte sastojke. Dobro promiješajte. Nastavite kuhati dok se ne smanji na pola. Poslužite vruće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje