Što ćemo sutra jesti? Predlažemo 3 jednostavna i zdrava jela 'danas za sutra'
Svaki roditelj u nekom trenutku ostane bez ideje što skuhati svojim školarcima. Zato stiže mala pomoć u vidu tri recepta uz koje nema straha da će djeca brzo biti gladna. Posebnost ovih jela je da se mogu pripremiti dan ranije i samo podgrijati
Jeste li znali da prehrana značajno utječe na razvoj mozga, pamćenje, kognitivne funkcije, energiju, pažnju i fokus, odnosno na sve ono što je ključno za razvoj sposobnosti upijanja i zadržavanja informacija? Zato je vrlo važno da svojem školarcu osigurate zdravu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Zapravo, pokazalo se da će djeca koja redovito vježbaju i zdravo se hrane vjerojatno postići bolji akademski uspjeh, razviti pozitivnu sliku o sebi, svojem tijelu i sposobnostima, bolje će se nositi sa stresom, znat će kako regulirati svoje emocije te će izbjeći stanja poput niskog samopoštovanja, tjeskobe i depresije.
Da biste osigurali svojem školarcu zdrav obrok, uvijek pozorno čitajte deklaracije i odaberite visokokvalitetno meso bez antibiotika (100% antibiotic free) jer tako, osim što birate zdraviju opciju, osiguravate svojoj obitelji i sebi bolje nutritivne vrijednosti ove namirnice. Isprobajte ovaj tjedan recepte za mongolsku piletinu, pileći zabatak s bučom i domaći pileći gyros, koje vam donosi food blogger Darko Debić.
Mongolska piletina
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Porcije: za četiri do šest osoba
Sastojci:
- 1 kg pilećeg filea Međimursko pile, izrezati na kockice od 2 cm
- 4 mahune kardamoma ili pola žličice kardamoma u prahu
- 4 češnja češnjaka, oguljenih
- 3 klinčića
- 4 žličice nasjeckanog svježega korijena đumbira
- 1 žlica badema
- 1 žlica indijskih oraščića
- 0,5 žličica mljevenog cimeta
- 2 ljubičasta luka, prepoloviti i narezati na kriške
- čili paprike, sitno nasjeckane
- 100 ml vode
- 1 šalica kokosova mlijeka, 2 dl
- 1 šalica grčkog jogurta, 2 dl
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica soli
- svježi listovi korijandera
- kuhana basmati riža ili tanke lepinjice
Priprema:
- Izvadite sjemenke iz mahuna kardamoma i stavite u blender.
- Dodajte u blender češnjak, đumbir, bademe, indijske oraščiće, čili, vodu i cimet.
- Poklopite i miksajte dok se sve ne sjedini i dok ne postane kremasto.
- Pirjajte luk na malo ulja dok ne omekša.
- Umiješajte mješavinu iz blendera i kokosovo mlijeko.
- Kad prokuha, dodajte piletinu, jogurt i kurkumu.
- Posolite i pustite da ponovno prokuha.
- Smanjite vatru, pirjajte od 15 do 20 minuta.
- Pospite sjeckanim listovima korijandera, poslužite uz kuhanu basmati rižu i/ili tanke lepinjice.
Pileći zabatak s bučom
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Porcije: za četiri osobe
Sastojci:
- 900 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 glavica luka, oguljena, prepolovljena i tanko narezana
- 1 manja butternut bundeva, očišćena i oguljena, narezana na kocke
- 3 češnja češnjaka, narezanih na ploške
- 1 komad đumbira 1 cm dužine, sitno nariban
- 1 žličica mljevenoga kumina
- 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- 2 žličice mljevenoga korijandera
- 2 dl pasate od rajčice
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 200 g kuhanog slanutka, ispranog i ocijeđenog (1 konzerva)
- listovi korijandera ili peršina
Postupak:
- Piletinu posolite.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, zatim piletinu zapecite po 2 minute sa svake strane, dok ne porumeni.
- Izvadite piletinu iz tave pa dodajte luk. Povremeno promiješajte i pirjajte dok luk ne omekša, oko 4 minute.
- Dodajte češnjak, đumbir, kumin, muškatni oraščić i mljeveni korijander.
- Dodajte pasatu i veći dio pilećeg temeljca.
- Vratite piletinu u tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-ak minuta, po potrebi dodajte još temeljca.
- Dodajte buču i slanutak, kuhajte još desetak minuta, dok buča ne omekša.
- Probajte i po potrebi dodajte još soli. Pospite jelo listovima korijandera ili peršina i poslužite toplo.
Domaći pileći gyros
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Porcije: za četiri osobe
Sastojci:
- 600 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile
Marinada:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žličica dimljene mljevene paprike (ili obične)
- 1 žličica kumina u prahu
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- origano
- timijan
- sol
- papar
Za posluživanje:
- tanke lepinje, pita kruh
- listovi zelene salate
- rajčica
- krastavci
- ljubičasti luk
- grčki jogurt
- kopar
Postupak:
- Pomiješajte sastojke za marinadu i prelijte preko piletine. Dobro promiješajte.
- Grill zagrijte na srednju temperaturu, a rešetke nauljite (ili ako pečete na štednjaku, dodajte malo ulja u grill tavu).
- Pecite piletinu na roštilju oko 8 minuta sa svake strane, okrećući je povremeno, dok ne bude pečena i dok ne dobije lijepu boju. Izvadite na tanjur da se odmori dvije-minute prije rezanja na komade veličine zalogaja.
- Povrće operite i narežite na manje komade.
- Poslužite narezanu piletinu u toplim lepinjicama ili pita kruhu uz dodatak povrća i grčkog jogurta s koprom.
Ove, ali i druge domaće i svjetske pileće recepte od najsvježijih namirnica za svaku priliku, možete pronaći na jednome mjestu - na stranicama Perutnine Ptuj PIPO. Kuhajte kao profesionalac ili pripremite nešto zdravo i ukusno na brzinu!