Tko ne voli mesne okruglice? lako ih je pripremiti, u njih se mogu dodati razni dodaci i začini, a pomoću umaka cijeli obrok može postati aromatičan
Ukusan ručak: Začinjene mesne okruglice u vinskom umaku
Sastojci:
- 500 gr miješanog mljevenog mesa
- 250 grama krušnih mrvica
- 150 gr parmezana
- 1 jaje
- 1 čajna žličica češnjaka u granulama
- 1 čajna žličica suhog bosiljka
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice zelenog papra
- 130 ml vode
- 80 ml crvenog vina
- listići bosiljka ili peršina za ukras
Umak:
- 800 ml pelata
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 srednji ljubičasti luk nasjeckan na sitno
- 4 sitno nasjeckana češnja češnjaka
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice zelenog papra
Za prilog: Pire krumpir (recept)
Priprema:
Dodajte u mljeveno meso sve sastojke za mesne okruglice i dobro umiješajte.
Jušnom žlicom ili žlicom za sladoled, a možete i rukama čupkajući smjesu, napraviti mesne okruglice. Svakoj kuglici dodajte kapljicu ulja i premažite ju.
U veći protvan za pečenje stavite masni papir za pečenje i na njega slažite mesne okruglice.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i stavite peći mesne okruglice na 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
U lonac dodajte ulje, zagrijte i na njemu popržite na sitno nasjeckan luk i češnjak. Dodajte ostale sastojke i umiješajte. Stavite vatru na srednju jačinu i lagano krčkajte oko 10 minuta.
Potom maknite poklopac, dodajte ispečene mesne okruglice u umak i kuhajte još 10-ak minuta kako bi se proželi svi okusi, a mesne okruglice ne bi bile suhe.