Prhko tijesto lako je izraditi i kod kuće, no može ga zamijeniti i kupovno lisnato tijesto. Peče se u keramičkoj posudi ili limenom kalupu s pokrivenim rubovima
U samo tri koraka do ukusne i prhke pite od jabuka iz snova
Bila slana ili slatka, pita se tradicionalno radi od prhkog tijesta. Za domaće prhko tijesto potrebno je: 500 g glatkog brašna, 250 g maslaca, 125 g šećera, 2 žumanjka, prašak za pecivo, 2 žlice kiselog vrhnja i nekoliko žlica vode. Prosijte brašno, dodajte mu maslac narezan na manje dijelove i miješajte dok ne dobijete smjesu poput krušnih mrvica.
Dodajte šećer, prašak za pecivo, žumanjke i kiselo vrhnje te zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i pustite da stoji u hladnjaku oko pola sata. Za mekše tijesto dodajte žličicu limunova soka - to neće utjecati na okus, a poboljšat će mu kvalitetu.
Kako bi tijesto ostalo savršeno i tijekom pečenja, pecite ga u keramičkoj posudi ili limenom kalupu. Izbjegavajte sjajni metal, kao i aluminijske posude jer korica neće dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Drugi problem s kojim se možete susresti pri pečenju su pretamni rubovi. Za ujednačenu boju nakon prvih 15 minuta pečenja prekrijte rubove folijom i vratite u pećnicu. No ako vam se žuri, pitu možete napraviti i od lisnatog tijesta.
Pita od jabuka sa šlagom
Sastojci: 2 šalice brašna, 125 g maslaca, 1/3 šalice šećera, jaje, šlag; nadjev od jabuke: 1,25 kg jabuka granny smith (oguljenih i narezanih na tanke ploške) 1/4 šalice šećera, 1/4 žličice cimeta, 2 žlice soka od limuna
Priprema: Pomiješajte brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodajte žumanjak i 1/4 šalice hladne vode pa miješajte dok ne dobijete tijesto. Mijesite i spremite u hladnjak pola sata. Napravite nadjev od jabuka - u tavu stavite jabuke i dodajte 1/3 šalice hladne vode. Zakuhajte pa pustite da krčka sedam minuta. Ocijedite i vratite jabuke u tavu, dodajte šećer, cimet i limunov sok te ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180°C i zauljite posudu za pečenje, 2/3 količine tijesta razvaljajte u oblik kruga, nadjenite i premažite rub bjelanjkom. Prekrijte ostatkom tijesta i zalijepite rubove. Razrežite na dva mjesta na vrhu, premažite ostatkom bjelanjka i pecite od 40 do 45 minuta. Poslužite sa šlagom.
Nadjev od mesa, sira ili povrća u tijestu tankom poput papira