Jednostavno i prilično jeftino jelo, a jako ukusno, kobasice zapečene krumpirom i umakom se jednostavno pripremaju, a dobro će vas zagrijati tijekom hladnih zimskih mjeseci
U jednom plehu: Fine pečene kobasice s umakom i krumpirom
Sastojci:
- 8 - 10 kobasica (500-700g)
- 700 g malih prepolovljenih krumpira
- 3 mrkve, oguljene i izrezane na komade
- 2 crvena luka, svaki narezan na 8 kriški
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- sol i papar
- ulje
Umak
- 30 g otopljenog maslaca, neslanog
- 2 i 1/2 jušne žlice brašna
- 500 ml goveđe juhe
- svježi timijan, za ukras (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C ako imate običnu pećnicu ili 180°C ventilatorsku pećnicu
Stavite povrće u veliku zdjelu. Dobro promiješajte da se začini prime za povrće. Dodajte kobasice i još jednom promiješajte. Prebacite u posudu za pečenje. Pleh treba biti takve veličine da je povrće naslagano u dva reda. Posložite kobasice tako da budu na vrhu.
Umak:
U istu posudu u kojoj ste miješali povrće dodajte maslac i brašno. Promiješajte pjenjačom. Dodajte goveđu juhu u tri navrata svaki put miješajući je s maslacom i brašnom pomoću pjenjače (ne brinite ako vidite plutajućem komadiće maslaca - rastopit će se).
Sipajte sa strane pleha (nemojte preliti preko kobasica ili povrća).
Po želji: Pošpricajte kobasice uljem da se malo bolje zapeku (osobito nemasne kobasice).
Pecite 25 minuta. Okrenite kobasice. Ponovno poprskajte uljem (po želji) pa pecite još 25 minuta ili dok kobasice ne porumene i krumpir ne omekša. Prije posluživanja ukrasite povrće i kobasice listićima timijana.