Caponata se razlikuje od regije do regije - domaćice sa sjevera stavljaju više celera, na jugu se dodaje više luka, a najskromnija sadrži tek patlidžane, celer i kapare. Odlično je dodati i malo balzamičnog octa
U caponatu idu patlidžan, luk i rajčice te masline, kapare i med
Caponata je idealno ljetno jelo od povrća koje se u originalnoj recepturi priprema od patlidžana, celera, rajčice, maslina, crvenog luka, bosiljka, kapara i octa. Za bogatiji okus dodaju se još i pinjoli te grožđice koje pojačavaju slatkoću caponate. Taj slatko-kiselkasti sicilijanski specijalitet možete poslužiti kao glavni obrok uz tjesteninu, rižu ili popečke od kukuruzne krupice i češnjaka.
POGLEDAJTE VIDEO: Priprema salate od tune i kozica
Pokretanje videa...
Caponata može biti i prilog ribi ili mesnom jelu poput pečene piletine, a dobro se slaže i s govedinom i teletinom. To tradicionalno talijansko jelo priprema se i s artičokama i koromačem, a nerijetko se priprema i s tikvicama.Talijani je rado poslužuju umjesto namaza na bruschettama ili tostu. Može se jesti i topla ili hladna, a pripremate li je za zabave, poslužite je na listovima salate. Kako biste ublažili gorak okus patlidžana, nasjeckajte ga na kockice i posolite te ga ostavite tako pola sata pa ga osušite papirnatim ručnikom.
Daljnjim pirjanjem nestat će sva gorčina. Mnoge talijanske obitelji i vlasnici restorana ljubomorno čuvaju recept za caponatu prenoseći tajnu s koljena na koljeno. Tako, npr., na sjeveru stavljaju više celera, na jugu više luka, u Toskani dodaju više mrkve, a najskromnija caponata je venecijanska koja sadrži tek patlidžane, celer i kapare. Neki recepti za caponatu čak uključuju listiće badema kao i sastojke poput cimeta i čokolade, odnosno kakaa. Upravo zato se za caponatu s pravom kaže da predstavlja pravu eksploziju okusa.
Kao na Siciliji
Želite li da caponata ima tradicionalan sicilijanski okus, tad umjesto šećera stavite malo meda. Umjesto alkoholnog octa dodajte balzamički uz koji će caponata biti još ukusnija.
Delicija s koromačem i maslinama
Sastojci: 6 žlica maslinova ulja, patlidžan, 2 paprike, koromač, 6 režnjeva češnjaka, 1/2 šalice maslina, žlica grožđica, 1 + 1/4 šalice umaka od rajčice, 6 žlica vinskog octa, 3/4 šalice bosiljka
Priprema: Na zagrijanom ulju pirjajte oko deset minuta narezani patlidžan, papriku, koromač i češnjak. Dodajte masline i grožđice, umak od rajčice i ocat. Poklopite, smanjite vatru i pirjajte još 15 minuta. Otklopite jelo, dodajte sol, papar i bosiljak te pirjajte još 15 minuta sve dok se ne zgusne.
Talijansko predjelo s piletinom
Sastojci: 4 komada pilećih prsa, žlica maslinova ulja, patlidžan, crvena paprika, glavica luka, 2 rajčice, 2 žlice grožđica, 2 žlice kapara, žlica vinskog octa, žlica šećera, sol i papar prema želji, 2 žlice peršina
Priprema: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckane češnjak i celer pa ih miješajte nekoliko minuta sve dok češnjak ne zamiriše. Malo pojačajte vatru i dodajte nasjeckanu rajčicu te je pirjajte sve dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte desetak minuta. Maknite s vatre, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite s pilećim prsima s roštilja.
Caponata s krumpirom
Sastojci: 2 velika patlidžana, 100 ml maslinova ulja, 2 crvena luka, celer, 150 g zelenih maslina, 200 g rajčice, 50 g kapara, žlica šećera, 2 žlice vinskog octa, 10 listića bosiljka; tjestenina ili krumpir za prilog
Priprema: Pirjajte patlidžan desetak minuta dok ne omekša te ga izvadite. Na istom ulju pirjajte luk, celer, masline, rajčicu i kapare. Dodajte patlidžan i pirjajte još deset minuta na laganoj vatri. Potom uspite šećer i podlijevajte octom pirjajući još pet minuta. Umiješajte bosiljak te posolite i popaprite. Poslužite s kuhanom tjesteninom ili krumpirom. Dodajte malo maslinova ulja te ukrasite peršinom i bosiljkom.
Sicilijanska caponata
Sastojci: 3/4 šalice maslinova ulja, luk, grančica celera, 8 režnjeva češnjaka, patlidžan, 1/2 šalice grožđica, 2 žlice kapara, 1/2 šalice kalamata maslina, konzerva rajčice, 1/3 šalice alkoholnog octa, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice peršina
Priprema: U velikoj tavi zagrijte 1/2 šalice ulja, ubacite nasjeckani patlidžan i pirjajte ga desetak minuta na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje, odnosno sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne omekša. Potom maknite s vatre. U tavu dodajte 1/4 šalice ulja te na njemu propirjajte luk i celer, oko osam-deset minuta, pa dodajte češnjak i pirjajte još dvije minute. Dodajte preostale sastojke i miješajte. Pustite da sve prokuha i potom ostavite jelo da se još malo pirja na laganoj vatri, sve dok većina tekućine ne ispari.