Pandemija i lockdown donijeli su prošle godine nove i zanimljive trendove u kulinarstvu, a ljudi su ekspreminetirali sa mnoštvom recepata od palačinki sa žitaricama do kolača od banana
Tsunami torta je novi viralni hit - takvu još niste vidjeli, a ni jeli
Čini se da entuzijazam nije splasnuo ni s prvim tjednima nove godine, a izrada Tsunami torte okupirala je slastičare amatere diljem svijeta, piše IndianExpress.
POGLEDAJTE VIDEO: recept za zobene keksiće
Pokretanje videa...
Tortu još nazivaju Povuci me, a mnogima je njezina priprema oduzela dah. Iako se u osnovi priprema kao i bilo koja druga torta koja se sastoji od više slojeva i u sredini ima kremu, dodatak na kraju oduševio je sve.
Uvjerite se i sami u ovom videu:
Obično se torta prekriva glazurom koja se s vremenom stisne, no u ovom slučaju glazura je tekuća kako bi stvorila jedinstveni vizualni fenomen.
To se postiže korištenjem kukuruznog škroba s mlijekom kako bi glazura imala određenu konzistenciju. Tortu sa svih strana valja obložiti slojem acetata ili plastičnom folijom, a pritom folija treba biti viša od same torte kako bi se osiguralo dovoljno prostora za izvlačenje prema gore.
Slijedi prelijevanje glazure. Kad izvučete foliju, glazura se prelijeva i pada stvarajući čaroban efekt. Inačice sastojaka su razne, a korisnica Great from Anne je na YouTubeu objavila svoju verziju.
Sastojci:
3 jaja
1 šalica šećera
1/2 žlice ekstrakta vanilije
1 i 1/2 šalica brašna
50 ml mlake vode
2 žlice ulja
1/2 žličice praška za pecivo
POGLEDAJTE VIDEO RECEPT:
Za kremu:
1 konzerva kondenziranog mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
1/2 žlice maslaca
2 žlice mlijeka u prahu
1 žumanjak
Priprema:
Izmiksati jaja, lagano dodavati ostale sastojke i tijesto na kraju preliti u kalup te ispeći na 180 stupnjeva 35 minuta. U loncu na laganoj vatri pomiješati sastojke za kremu te kuhati oko pet minuta do odgovarajuće teksture. Potom podijeliti kremu i preliti je u dvije zdjelice.
U jednoj zdjelici omotati folijom i ostaviti da se ohladi, a u drugu zdjelicu kremi dodati žlicu Nutelle i također omotati folijom te pričekati do hlađenja. Kad se krema ohladila, prerezati biskvit i puniti ga polovicom žute kreme.
Potom tortu omotati acetatnom folijom, po vrhu preliti ostatak žute kreme, a na nju staviti kremu s Nutellom i posuti mlijekom u prahu. Ostaviti kratko da se sve slegne, a potom povući foliju prema gore i uživati u prizoru.