Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tripice su danas prava delicija, a bile su hrana za siromašne

Tripice su danas prava delicija, a bile su hrana za siromašne

To je jelo za nasititi se. Bilo je vrlo često u nekadašnjim kolodvorskim restauracijama ili pokrajnjim krčmama. Na ta se mjesta često dolazilo ili vrlo kasno navečer ili u rano jutro...

Tripice su zapravo na trake narezani želudac, najčešće goveđi. Mogu biti i svinjski i ovčji. Ovčje tripice u Dalmaciji zovu i dropčić i šiša. Postoje i riblje tripe - od grdobine i velikog zubaca, a posebno su dobre tunine od kada se u nas na veliko uzgajaju ove velike ribe, čija je i utroba, naravno, povelika. U Hrvata i naših susjeda postoje i drugi nazivi za ovu unikatnu deliciju - fileki, škembići, dropci, burag, drobina, vampi, ali i rajžlec (iako su to fileki samo do zadnjeg dijela goveđeg želuca), te na jelovnicima restorana vrlo česti špek fileki. Ime im dolazi od francuskog (tripe).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...